FIGEHOLM
Wasagårdens 30-årsjubileum firades på ett trivsamt sätt i natursköna Figeholm under onsdagseftermiddagen.
Den fina pergolan på den stora uteplatsen, som kunde uppföras med hjälp av pengar från Gösta och Karin Hedströms donationsfond, invigdes dessutom.
Bland gratulanterna fanns, exempelvis, kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S), kommundirektören Henrik Andersson och socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).
– Vi har lite otur med vädret – men vi får hoppas att det går över snabbt, sa Sara Olsson, enhetschef för Solgården och Wasagården.
Och vädergudarna lyssnade. Det var endast ett fåtal regndroppar som avbröt solskenet under jubileumsceremonin.
– Kul att så många kunde komma. Vi ville bjuda in till denna dag och göra det möjligt för anhöriga, och politiker, att komma och besöka oss efter två år med pandemi. Speciellt nu när vi har anledning att fira – eftersom både Wasagården och Solgården fyller 30 år. Vi har också bjudit in personer som var med och byggde boendena (det var 1992, således) – och även tidigare medarbetare och enhetschefer, sa Sara Olsson, som har varit chef för boendena sedan tre år tillbaka.
“Härligt team”
– Jag jobbar med ett härligt team – totalt 22 medarbetare. Vi är i dag en gemensam enhet och vi arbetar schemalagt på båda boendena. Till hösten kommer vi även att starta ett samarbete med boendet som återöppnas i Misterhult, tillade hon.
Wasagården i Figeholm är ett särskilt boende för somatiskt sjuka. Det består av åtta lägenheter.
Alldeles intill ligger Solgården, ett demensboende med åtta lägenheter.
Undersköterskan, arbetsplatsombudet och skyddsombudet Elizabet Åström berättade om verksamheten.
– Vår arbetsgrupp jobbar över gränserna. Vi arbetar efter ett system som kallas för pluppsystemet. Det står för olika arbetsuppgifter – och det är för att inget ska bli bortglömt eller falla mellan stolarna.
– Och vi har ganska gott om aktiviteter här ute. Vi gör en grovplanering på sex månader – och vi anordnar exempelvis musikquiz, tipspromenader, frågesport och bingo, sa Elizabet Åström.
Till ON sa hon dessutom att boendena redan har löst semesterplaneringen.
– Förra året var det tufft. Vi fick många avhopp. Många bröt sin semester och vi fick sitta vecka för vecka och lösa situationen. Efter semesterperioden bestämde vi oss för att ha ordentligt med framförhållning till den här sommaren. Så vi började redan då.
– I år har vi två vikarier – och sedan har vi hjälp av Misterhultsfolket (de som ska börja på det återöppnade boendet i Misterhult i augusti). De blev anställda här den 1 maj – och vi har haft dem här i och med att de går under Sara. Många av oss i den ordinarie personalen har haft semester under våren i stället. På det sättet kunde vi lösa alltihop. Så vi har inga bekymmer alls, sa Elizabet Åström.
“Tydligt brukarfokus”
– Och mellan vecka 25 och 32 har vi skrivit upp vilka som kan jobba extra, vilket innebär att man inte behöver sitta och ringa runt till alla. Det sparar vi mycket tid på. Alla i gruppen jobbar åt samma håll – och vi har ett tydligt brukarfokus. Det är de boende som styr vår verksamhet. Chefen har gett oss det förtroendet också. Vi har ett gott samarbete med varandra. Och arbetsgruppen har gett oss förtroende när det gäller schemaläggningen – vilket är jätteviktigt. Vi har det bra här. Det är kanon. Till hösten ska vi jobba ännu mer med arbetsmiljön.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.