ANNONS

Försäkringskassans fasad
Foto: Försäkringskassan

Vissa grupper riskerar att missgynnas i Försäkringskassans handläggning av sjukpenning

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

”Var man är född, ålder och kön påverkar risken att bli olikabehandlad i Försäkringskassans handläggning av sjukpenning. Det visar en rapport som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har skrivit på uppdrag av regeringen”, skriver ISF i ett pressmeddelande.

”ISF har på regeringens uppdrag analyserat tecken på olikabehandling i Försäkringskassans handläggning av sjukpenning. Detta har ISF gjort genom att studera om handläggningen har anpassats till individens behov och förutsättningar och om individer som tillhör olika grupper behandlas olika på ett omotiverat och missgynnande sätt.”

“Högre risk att få avslag”

– I nästan varje moment av handläggningen som vi har granskat har vi funnit tecken på olikabehandling. Till exempel vid bedömningen av arbetsförmågan, i kontakten med den sjukskrivna och arbetsgivare, i planeringen för återgång i arbete och när handläggaren ska värdera läkarintygen, säger Sandra Engelbrecht, projektledare på ISF.

”Vissa grupper har större risk att drabbas av olikabehandling. Utrikes födda har större risk än inrikes födda, särskilt personer födda utanför Europa. De har till exempel högre risk att få avslag efter en tid med sjukpenning. Bland de som har sjukpenning riskerar kvinnor som är födda utanför Europa och kvinnor som är äldre än 54 år eller yngre än 34 år att få en handläggning som är missgynnande, till exempel genom att de själva eller deras arbetsgivare inte involveras tillräckligt”, skriver ISF.

“Inga krav alls”

– Kvinnor som har arbetsgivare som motarbetar deras återgång till arbete är en grupp som sannolikt skulle behöva att Försäkringskassan ställer krav på och involverar arbetsgivaren. Men i stället ställer Försäkringskassan inga krav alls eller mycket låga krav på dessa arbetsgivare och de involverar dem inte alls eller väldigt lite, säger Sandra Engelbrecht.

”Olikabehandling är ett problem som kräver stor medvetenhet om risksituationer”, skriver ISF.

– Risker för olikabehandling kan uppstå i de mänskliga bedömningar som behöver göras av Försäkringskassan, inte minst eftersom handläggningen behöver anpassas efter varje situation och person. Det är viktigt att Försäkringskassan är medveten om dessa risksituationer och fortsätter arbeta kontinuerligt för att motverka dem, säger Sandra Engelbrecht.

Rapportens titel: Sjuk och (o)likabehandlad? En analys av Försäkringskassans handläggning av sjukpenning utifrån ett likabehandlingsperspektiv, ISF Rapport 2024:10.

Foto: Försäkringskassan

+1
2
+1
3
+1
1
+1
2
+1
1
+1
5
+1
44

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS