BRÅBYGDEN
Bråbygden är en nationellt uppmärksammad unik natur- och kulturmiljö. Nu riskerar Sveriges största bevarade kulturlandskap förstöras för all framtid sedan ett företag startat en utredning för att utreda en vindkraftsindustri med 14 vindkraftverk.
Det är inte första gången ett företag velat etablera en vindkraftsindustri i Bråbygden. 2011 var det aktuellt med en vindkraftsindustri bygden men då stoppades planerna. Nu är det dags igen.
Vindkraftsindustrin Stora Vädren utreds av Fred. Olsen Renewables och omfattar 14 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 270 meter. Projektområdet är beläget i skogslandskapet i Bråbo och gränsar till Hultsfreds kommun.
Förstörs för all framtid
Ulf Ivarsson är en av initiativtagarna till aktionsgruppen Skydda Bråbygden som har skapats för att stoppa planerna på byggnationen av de 14 vindkraftverken. Ulf är även en av markägarna som riskerar att bli granne med vindkraftsindustrin men hela bygden påverkas.
Genom åren har bland annat aktörer som Oskarshamns kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län satsat närmare 60 miljoner kronor i bevarandebidrag för att bibehålla Sveriges största bevarade kulturlandskap från 1900-talet.
– Bråbygden med sina fjorton byarna är ett rikt natur- och kulturlandskap som också är klassat som riksintresse 70. Med etablering av vindkraftsindustri riskerar känsliga värden att förstöras för all framtid, säger Ulf Ivarsson som redan har samlat stort stöd från markägare och invånare i bygden.
Livsmiljön påverkas negativt
Sakägarna är bekymrade över hur deras livsmiljö kan påverkas av negativa influenser från vindkraftverken. Negativa influenser som uppkommer genom buller, skuggor, turbulens, vibrationer, vita blixtljus samt den estetiska landskapspåverkan som vindkraftverk i sig innebär.
– Vita blixtljus tränger igenom normala persienner och rullgardiner, och är särskilt besvärande i dessa bygder, med lågt bakgrundsljus, i synnerhet under vintern, dag som natt, konstaterar Bertil Persson, docent byggnadsmaterial, vindkraftanalytiker, i en rapport som han fått i uppdrag att ta fram.
Rapporten visar att bygden kommer att drabbas av buller på mellan 41-49 decibel och hela västra delarna av Kristdalabygden kommer att påverkas då den 270 meter höga vindkraftsverken kommer att synas på långt avstånd. Orter som Mörlunda i Hultsfreds kommun kommer också att se vindkraftverken.
Förlorat kultur- och friluftsområde
Andra orsaker till invändning mot ett godkännande av en vindkraftsindustri i området är hotade arter av fåglar och fladdermöss, risk för Emån från lakvatten från betongfundament, isbildning på vingarna, förlorat kultur- och friluftsområde för såväl boende i Bråbygden som besökare och turister från resten av Sverige och världen.
– 2011 stoppades etableringsplanerna och vi i aktionsgruppen kommer att arbeta hårt för att stoppa planerna på vindkraftsindustrin även denna gång. Nu på lördag är det julmarknad i Bråbygden och då kommer vi bland annat att dela ut flygblad. Framöver kommer vi att starta upp en namninsamling och fram till dess så är alla intressenter välkomna att läsa mer på projektets hemsida. Det går även bra att gå med i vår Facebook-grupp, säger Ulf Ivarsson.
– Vindkraftsindustrin i Bråbygden påverkar hela östra delen av Kristdalabygden men det är bara de som bor i närheten som fått information om projektet i dagsläget. Vindkraftverken kommer att synas från Kristdala med så vi hoppas att alla invånare och fastighetsägare engagerar sig då alla riskerar att få värdesänkningar på sina fastigheter, avslutar Ulf Ivarsson som riskerar att bli granne med de 270 meter höga vindkraftverken. Han är delägare i åtta fastigheter i Kristdala som riskerar värdesänkning.
FAKTA / VINDKRAFTSINDUSTRI I BRÅBYGDEN
- Fred. Olsen Renewables utreder möjligheten att etablera vindkraftsindustrin Stora Vädren.
- Projektet omfattar 14 vindkraftverk med maximal totalhöjd 270 meter.
- Samrådsutställning och öppet hus i Bråbogården den 22-23 november 2022.
- Yttranden i samrådet ska vara Ecogain AB tillhanda senast 20 januari 2023.
- Information om Stora Vädren.
Bildmontage: Bertil Persson, docent byggnadsmaterial och vindkraftanalytiker.
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.