DEBATTARTIKEL
I sin reklamkampanj Medvind för vindkraft hänvisar Svensk Vindenergi till en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och påstår att:
“Brottsförebyggande rådet konstaterade 2023 att vindkraft är en av de frågor som kommunpolitiker undviker att uttala sig om för att undvika hot, och tongångarna i sociala medier är stundom skyhöga.”
“Feltolkning”
Vid en närmare granskning av BRÅ:s rapport, “Politikernas trygghetsundersökning (PTU)”, framgår dock att detta påstående är både en förenkling och en feltolkning.
Rapporten säger följande:
“De som undvek att engagera sig eller uttala sig i en specifik fråga, på grund av utsatthet och/eller oro, uppgav att det oftast gällde frågor som handlar om rasism, invandring, migration och integration. Det handlar också om hbtqi-frågor, frågor om jämställdhet och feminism, klimatfrågor, vindkraft, djur- och lantbruksfrågor, nedläggning av olika samhällsinrättningar, skolfrågor och vård- och omsorgsfrågor. Många förtroendevalda uppgav även att det inte handlade om en specifik fråga, utan att de höll en låg profil rent allmänt.”
Svensk Vindenergi har inte bara lyft ut vindkraft ur en längre lista av exempel utan att tydliggöra det sammanhang där det förekommer, utan även lagt till påståendet att “tongångarna i sociala medier är stundom skyhöga.”
“Saknar stöd”
Detta påstående återfinns inte i BRÅ:s rapport och saknar därmed stöd i den hänvisade källan.
Det är problematiskt att detta felaktiga påstående även sprids i lokalpressen.
Att använda lokalpressen som kanal för att sprida en misstolkad rapport är särskilt allvarligt, eftersom det är där många medborgare och lokala beslutsfattare söker information för att bilda sig en uppfattning om aktuella frågor.
Rapporten från BRÅ betonar att flera olika ämnen, inklusive vindkraft, kan vara känsliga för politiker – men utan att särskilt lyfta fram vindkraft som mer utsatt än andra frågor eller nämna sociala medier som en avgörande faktor.
“Bör revidera sitt påstående”
Att tillskriva BRÅ ett påstående om sociala medier som inte förekommer i rapporten, och att lyfta fram vindkraft ur sitt sammanhang, är därför både vilseledande och ansvarslöst.
Svensk Vindenergi bör revidera sitt påstående och framöver säkerställa att citat återges korrekt och inte kombineras med obelagda tillägg.
Lokalpressen har också ett ansvar att granska sådana påståenden innan publicering.
En faktabaserad och korrekt återgivning är avgörande för en trovärdig och saklig debatt om vindkraft i Sverige.
Madeleine Staaf Kura
Vindkraftsupplysningen
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se