ANNONS

SKB Kärnbränsleförvaret Lasse Modin
SKB Kärnbränsleförvaret Foto: SKB/Lasse Modin

Viktig milstolpe nådd för SKB: Miljötillståndet godkänt för att bygga slutförvar och inkapslinganläggning

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN/FORSMARK

SKB fick på torsdagen miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande så att inledande arbeten på Forsmarksområdet kan sätta igång vid årsskiftet.

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, fick i januari 2022 regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamns kommun.

Viktigt för Sverige

SKB har nu nått ytterligare en viktig milstolpe i och med att mark- och miljödomstolens meddelat sin miljödom som sätter villkoren för hur anläggningarna ska byggas och drivas.

– Det är en stor milstolpe för SKB. Nu har vi fått förutsättningar och miljövillkor för att bygga en säker och hållbar slutförvaring för det använda kärnbränslet. Det är viktigt för Sverige och den fossilfria elproduktionen, säger Stefan Engdahl vd för SKB i ett pressmeddelande.

SKB:s vd Stefan Engdahl och Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun
SKB:s vd Stefan Engdahl med kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) vid annat tillfälle. Arkivfoto: Curt-Robert Lindqvist, SKB

Arbetet kan påbörjas

En central del av domstolens dom är det beviljade verkställighetsförordnandet som innebär att arbeten kan komma igång på de båda platserna även om domen överklagas. De arbeten som ligger inom ramen för förordnandet, och som kan sätta igång när Länsstyrelsen i Uppsala län har godkänt kontrollprogrammet, är bland annat skyddsåtgärder och förberedande arbeten.

I Forsmark där Kärnbränsleförvaret ska byggas handlar det om skogsavverkning, schaktarbeten för verksamhetsområdet, anläggande av yta för bergupplag, anläggande av bro över kylvattenkanalen, utfyllnad av driftområde och anläggningar för kväverening.

– Vi behöver etablera nödvändig infrastruktur ovan mark samt komma igång med markarbeten och skyddsåtgärder. SKB har föreslagit villkor som tar hänsyn till naturen och omgivningen. Vi anpassar oss efter fåglarnas häckningsperioder, flyttar på skyddsvärda arter så att de kan leva vidare på platsen och bygger bioreaktorer som renar processvatten från kväve, säger Stefan Engdahl vd för SKB.

Byggtider olika långa

För att SKB ska kunna starta själva tunneldrivningen krävs en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Byggnationen av Kärnbränsleförvaret i Forsmark påbörjas två år före inkapslingsanläggningen i Oskarshamn då byggtiderna är olika långa. I mitten av 2030-talet beräknas båda anläggningarna kunna tas i drift.

SKB Kärnbränsleförvaret Lasse Modin
Illustration av kärnbränsleförvaret som ska byggas i Forsmark. Foto: SKB/Lasse Modin

Foto: SKB AB

+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS