OSKARSHAMN
Jan Johansson, från Oskarshamn, fanns bland dem som hedrades för sina insatser på Cypern under veterandagen, som i år högtidlighölls på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
I år var veterandagen speciellt inriktad på svenska soldater som deltog i FN-styrkorna på Cypern.
– Flera prominenta talare var på plats. Tillsammans med Arméns Musikkår gjorde de dagen till en minnesvärd stund. Bland talarna som var på plats för att hedra utlandsveteranerna fanns exempelvis statsministern, Magdalena Andersson (S), överbefälhavaren Micael Bydén, riksdagens talman Andreas Norlén (M), rikspolischefen Anders Thornberg och prinsen, Carl-Philip. En mycket stor skara med publik hade samlats vid museet för att se tillställningen. Veterandagen avslutades med flygvapnets uppvisning av stridsplanet Jas Gripen, berättar Jan Johansson.
Veteranmonumentet invigdes efter två år
Efter två års väntan på grund av pandemin kunde minnesmonumentet för militära och civila veteraner i utlandstjänst äntligen invigas i Oskarshamns stadspark på Veterandagen den 29 maj i strålande solsken. Ett drygt 70-tal personer deltog i ceremonin, varav ett 10-tal kom på motorcykel som medlemmar i organisationen för veteraner med MC-intresse, Blue Berets MC. Minnesmonumentet är ett kommunalt initiativ och monumentet hyllar veteranerna och deras internationella insatser, men är också en minnesplats för veteraner, anhöriga och närstående samt andra besökare till Oskarshamns Stadspark.
Hyllade Oskarshamns kommun
Invigningen genomfördes i två moment. Vid Stadsparkscenen inleddes ceremonin med ett antal tal. Kommunalrådet Lucas Lodge (M) hälsade välkommen. Av Sveriges 290 kommuner har endast ett 25-tal beslutat om minnesplatser för veteraner. Landshövdingen Peter Sandwall hyllade Oskarshamns kommuns initiativ samt veteranernas insatser och underströk vikten av det fredsbevarande arbetet i världen.
Riksdagsledamöterna Laila Naraghi (S) och Mattias Bäckström Johansson (SD) talade båda om vikten av interna-tionella militära och humanitära insatser. Inte minst i den oroliga värld vi lever i för närvarande. Johan Norell Bergendahl från Röda Korsets centralstyrelse talade om de civila insatserna och i synnerhet Röda Korset internationella humanitära insatser.
Bergvall klippte bandet
Moment två genomförs vid själva minnesplatsen i närheten av scenen. Där invigde kommunfullmäktiges ordförande Yvonne Bergvall (S) minnesmonumentet genom att klippa ett blågult band. Chefen för Kalmar-Kronobergsgruppen överstelöjtnant Patrik Råberg betonade, som representant för Försvarsmakten, vikten av att veteranerna får det stöd och den hjälp de har behov av efter att de genomfört olika internationella uppdrag.
Minnesstund
Slutligen hölls en minnesstund för veteranerna/fredssoldaterna där prästen Jonna Hennig från Oskarshamns församling officierade. Sedan var det tid för kransnedläggning vid monumentet och därefter överlämnade Yvonne Bergvall ett minnesdiplom från dagens invigning till både veteraner och medverkande.
Avslutningsvis fanns det tillfälle för veteranerna att mingla och umgås. Många hade minnen från olika utlandsuppdrag och det märktes att de hade många gemensamma minnen och mycket att prata om. Flera av veteranerna hade säkert inte heller träffats på många år.
Foto: Privat