SVERIGE
Ungas riskabla festbruk av lustgas blir nu fokus för en myndighetskampanj. Att använda lustgas för att bli berusad kan leda till allvarliga symtom. Vid upprepad användning är risken stor att få skador på nerver och hjärna. Det går inte att säga hur mycket lustgas man kan ta utan att det är farligt. Det kan ta många månader att bli frisk, och risken finns att man inte blir helt återställd.
Giftinformationscentralen, som är en del av Läkemedelsverket, har i år fått rekordmånga samtal om nöjesanvändning av lustgas. För att fler ska få upp ögonen för riskerna med lustgas som berusningsmedel inleds nu en myndighetsgemensam informationskampanj.
Risker med lustgas
I slutet av förra veckan inleddes en nationell informationskampanj riktad till ungdomar, unga vuxna, vårdnadshavare samt yrkesverksamma som kommer i kontakt med unga som kan använda lustgas som berusningsmedel. Kampanjen “Det är olustigt” har arbetats fram av byrån Intellecta på uppdrag av Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna.
– Kampanjen kommer bland annat att rulla i sociala medier som når unga men vi förmedlar också ett gediget informationsmaterial till yrkesgrupper som möter unga, såsom ungdomsmottagningar. Länsstyrelserna har även tagit fram en informationsfolder om lustgas riktad till vårdnadshavare. Syftet med kampanjen är att motverka uppfattningen att lustgas skulle vara ofarligt och öka kunskapen om riskerna med lustgas i berusningssyfte, säger Anne-Catherine Worth, kommunikationsdirektör på Läkemedelsverket.
Går inte att förutsäga skadorna
Budskapen tar fasta på riskerna med lustgas som berusningsmedel samt oberäkneligheten – att det inte går att förutsäga vilka skador som kan drabba den som använder lustgas för att berusa sig.
Informationskampanjen omfattar bland annat:
- Filmer i sociala medier, riktade till ungdomar och unga vuxna
- Affischer som kan sättas upp exempelvis i krogmiljöer och på ungdomsmottagningar
- En kampanjsida om riskerna med att berusa sig på lustgas på giftinformation.se
- Informationsfolder om lustgas riktad till vårdnadshavare
- Faktablad och foldrar på flera språk
FAKTA / OM KAMPANJEN
Kampanjen genomförs inom ramen för det regeringsuppdrag som Läkemedelsverket (och enheten Giftinformationscentralen), Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna har fått.
Foto: Läkemedelsverket