BLOMSTERMÅLA/MÖNSTERÅS
Carl Dahlin (M), oppositionsråd i Region Kalmar län, berättar om en riktig ”ögonöppnare” under ett besök på hälsocentralen i Blomstermåla.
– Medarbetarna på hälsocentralen närmast häpnade över begreppet ”nära vård”, för de menar att ”det gör vi ju redan”. Det hela känns för mig alltmer som en byråkratisk produkt – när man i själva verket sedan länge gör mycket ute i verksamheterna, medan regionens politiker inte tycks ha full koll på det. Problemet att lösa är ”glappet”, de patienter som hamnar mellan stolarna när olika utövare är inblandade – dessvärre ett gammalt problem. Jag ser fram emot att besöka många fler av länets hälsocentraler för att se om de delar Blomstermålamedarbetarnas bild, säger han.
Det var under tisdagen som Carl Dahlin besökte hälsocentralen i Blomstermåla och det särskilda boendet Solhem i Mönsterås tillsammans med partikamraterna Åsa Ottosson och Malin Sjölander.
“En revolution”
Trion berättar att det var starten på en turné, med syftet att sätta sig in i hur införandet av nära vård går i länets kommuner.
– En revolution inom vården! Så lät det på många, främst politiker, när förra S-MP-regeringens utredare Anna Nergårdh lanserade idén om nära vård. Fler sjuka skulle vårdas i hemmet, men hur? Av vem? Frågorna var och förblir många. Inte minst vem som ska betala. Många kommuner anmärker på regionens frånvaro i införandet, medan de själva inte vem hur de ska bemanna eller finansiera. Är nära vård en fluga, ett sätt att bortförklara allt fler stängda vårdplatser på länets sjukhus? Den som läser länets medier har säkert inte undgått ett antal syrliga krönikor och insändare från namnkunniga läkare inom regionen som inte precis rosar konceptet ”nära vård”, säger Carl Dahlin.
Går åt andra hållet
Han fortsätter:
– Medan Region Kalmar län vill lägga över ansvaret för allt fler och mer sjuka på kommunerna går exempelvis Region Skåne åt andra hållet och inför närvårdsplatser på Centralsjukhuset i Kristianstad, där regionen och kommunen håller kvar patienter som ännu inte är tillräckligt friska att åka hem – men ändå är färdigbehandlade. Ett koncept Moderaterna i Region Kalmar län förespråkat länge och som även andra Moderatledda regioner infört.
– Det är oerhört värdefullt att träffa engagerade medarbetare inom såväl kommunal äldreomsorg som regionens hälsocentraler för att få en aktuell och realistisk bild av hur samverkan fungerar idag kring våra mest sköra medborgare. Vi bygger en djupare kunskap om hur framtidens nära vård kan fungera bättre, säger Malin Sjölander, som är regionstyrelsens vice ordförande.
“Känns fjärran”
– Implementeringen av begreppet ”Nära vård” känns fjärran än så länge, organisationen har inte fått klart för sig vad som förväntas av dem, än mindre vem som ska betala för det. Perspektivet måste ligga hos medarbetarna och våra omsorgstagare, fortsätter Åsa Ottosson, som är gruppledare för Moderaterna i Mönsterås kommun samt ledamot i regionens personalutskott.