EKONOMI
En ny rapport från Finansinspektionen visar att många svenskar inte har ett tillräckligt stort buffertsparande. Det ekonomiska läget är osäkert. ”Att ha ett buffertsparande är ett sätt att skydda din ekonomi om du råkar ut för oväntade händelser och utgifter. Men många har liten eller ingen buffert alls”, konstaterar FI.
I rapporten, som släpptes i veckan, har Finansinspektionen analyserat hur konsumenters privata sparande ser ut på sparkonto, i fonder och i aktier. Rapporten avslöjar också en ojämn fördelning av tillgångar mellan könen.
Varannan saknar buffert
Kartläggningen pekar på att varannan konsument har mindre än 10 000 kronor i buffertsparande på ett sparkonto och att endast 3 av 10 har 50 000 kronor eller mer tillgängliga i ett sådant sparande. En buffert ger ekonomisk trygghet genom att skydda mot oförutsedda utgifter, inkomstbortfall och behovet av att låna till konsumtion.
− Har du inte en buffert idag ska du prioritera det innan du sätter av pengar i ett långsiktigt sparande i exempelvis fonder och aktier. Bufferten ska vara lätt att komma åt och du ska ha den på ett konto med så hög ränta som möjligt och insättningsgaranti. Detta är alltid viktigt och särskilt nu när vi befinner oss i osäkra tider, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Hushållens tillgångar är ojämnt fördelat
Rapporten visar också att hushållens tillgångar har ökat kraftigt under senare år. Sedan 1996 har tillgångarna ökat mer än åtta gånger. Många har ökat sitt sparande på bankkonton, men även sparande i fonder och aktier har vuxit betydligt. Men sparandet är ojämnt fördelat. Omkring fem procent av befolkningen äger hälften av alla tillgångar.
Vidare visar analysen att män äger 57 procent av de totala tillgångarna. Att män äger mer än kvinnor kan förklaras av att tillgångarna är ojämnt fördelade bland de mest förmögna. Om vi exkluderar de som äger mer än en miljon kronor är tillgångarna i stort sett jämnt fördelade mellan könen.
Kvinnor och män tar olika risk
Däremot finns det stora skillnader i hur män och kvinnor placerar sina tillgångar. Skillnaden är störst för aktier, där män äger 70 procent av det totala värdet. Bland tillgångar under 1 miljon kronor, där de totala tillgångarna nästan är jämnt fördelade, äger kvinnor ett större värde i fonder och män ett större värde i aktier.
− Att kvinnor tenderar att ta lägre risk än män i sitt sparande är något vi har sett tidigare. Vi har både sett att män tenderar att investera mer i högriskprodukter och har en lägre snittavkastning på sina aktieinvesteringar. Här gäller det att hitta en balans där kvinnor med en tillräckligt stor buffert ska våga ta lite mer risk och där män minskar på sin risk. För många konsumenter är breda aktiefonder med låga avgifter ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande, säger Moa Langemark.
”Har du inte en buffert idag ska du prioritera det innan du sätter av pengar i ett långsiktigt sparande i exempelvis fonder och aktier.”
Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI
FAKTA / OM RAPPORTEN
Analysen i Finansinspektionens rapport utgår ifrån siffror under perioden 2020 till 2023 och är den mest heltäckande kartläggning som har gjorts av svenskarnas finansiella tillgångar sedan 2007, då Sverige slutade samla in uppgifter om hushållens tillgångar. Rapporten innehåller uppgifter om kunder och behandlar i huvudsak det likvida finansiella sparandet, som består av tillgångar på bankkonton, i fonder, i aktier eller annat sparande som kan ge avkastning i pengar.
MISSA INTE: Så mycket pengar ska du ha i sparbuffert

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.