ANNONS

Man som läser bok
Foto: Freepik

Varannan man läser inte böcker på fritiden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Bokläsandet minskar i Sverige. Närmare hälften av alla män läser aldrig böcker på fritiden. Kvinnor läser mer än män, äldre mer än yngre och högutbildade mer än lågutbildade. Det visar ny statistik från SCB.

40 procent av Sveriges befolkning i åldern 16 år och uppåt har inte läst böcker på fritiden de senaste tolv månaderna, visar SCB:s Undersökningar om levnadsförhållanden (ULF).

Resten, alltså 60 procent, har läst böcker minst någon gång det senaste året.

“I den gruppen finns såklart många som läser mer än så. I hela befolkningen 16 år och uppåt uppger var fjärde person, alltså 25 procent, att de läst böcker minst varje vecka”, säger Göran Nordström, utredare på SCB i ett pressmeddelande.

Bokläsandet sjunker stadigt

Andelen personer som läser regelbundet på sin fritid sjönk stadigt för både kvinnor och män mellan 2008 och 2021. 2008–2009 sade 40 procent av befolkningen som var 16 år och uppåt att de läst böcker på fritiden varje vecka det senaste året. 2021 hade andelen sjunkit till 31 procent.

“I fjol gjorde vi undersökningen med en ny metod, så alla resultat går inte att jämföra bakåt i tiden. Men 2022 svarade 25 procent att de läst böcker på fritiden varje vecka det senaste året”, säger Göran Nordström.

Män läser mindre

Oavsett metod och år syns dock samma könsmönster: Män läser i mindre utsträckning än kvinnor.

“I fjol uppgav 33 procent av kvinnorna och 46 procent av männen att de inte läst en bok på fritiden de senaste tolv månaderna. 29 procent av kvinnorna sade sig ha läst böcker varje vecka medan motsvarande andel bland männen var 21 procent. För några år sedan, med den tidigare metoden, var könsskillnaderna större”, säger Göran Nordström.

Pensionärer läser mest

Det finns tydliga skillnader i läsvanor mellan olika åldersgrupper. Det är till exempel betydligt vanligare att personer som är 65 plus läser böcker varje vecka än att personer i åldrarna 16–29 år gör det.

Även sett till utbildning syns tydliga mönster. Läsande är vanligare ju högre utbildning man har.

“Mer än varannan person med en förgymnasial utbildning hade inte läst några böcker på fritiden det senaste året. Bland personerna med en eftergymnasial utbildning på minst tre år svarade var femte person att de inte läst böcker”, avslutar Göran Nordström.

FAKTA / OM STATISTIKEN

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning 16 år och äldre inom ett antal områden: hälsa, ekonomi, boende, sysselsättning, välbefinnande och tillit, fritid, sociala relationer, medborgerliga aktiviteter, trygghet och arbetsmiljö. Statistiken används bland annat till jämförelser mellan grupper, jämförelser över tid och vid internationella jämförelser.

En metodförändring 2022 har sannolikt påverkat en del indikatorer, varför resultaten för dessa inte bör jämföras med tidigare år. Dessa redovisas i separata tidsserier i statistikdatabasen.

Foto: Freepik

Annonslänk: Välkommen till Adlibris! Alltid låga priser, smidiga leveranser och fri frakt över 299 kr*.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS