ANNONS

Stellan Hamrin (V), Alice Saksenvik (V) och Lennart Johansson (V)
Stellan Hamrin (V), Alice Saksenvik (V) och Lennart Johansson (V). Foto: Peter A Rosén

Vänsterpartiet slår larm: Stora delar av Mönsterås riskerar att hamna under vatten

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

Det mest sannolika, enligt nuvarande bedömningar, är att havsnivån kommer att stiga med en och en halv meter fram till år 2100, påpekar vattenekologen, forskaren och mönsteråsaren Stellan Hamrin, som är trea på Vänsterpartiets fullmäktigevalsedel i Mönsterås kommun.

Bakar man in högvattennivån, så rör det sig om uppemot tre meter.

– Det är 50 procents risk att havsnivån stiger ännu mer – på grund av att det här är ett medelvärde. Man har kommit överens om att man inte kan leva med en risk på 50 procent vid väg- och husbyggen. Därför har man lagt sig på 10-procentsnivån. Då hamnar man på plus två och en halv meter – vilket innebär att det nybyggda höghuset här i hamnområdet, och flera andra hus, kommer att stå under vatten. Det visar hur oförberedd man här. Jag förstår varför de har gjort som de har gjort – men det visar på problemet. Man måste börja göra något, säger Stellan Hamrin, som har jobbat med de här frågorna som vatten- och fiskeexpert på miljödepartementet under tio år.

“Under mitt sista år fick jag faktiskt i uppdrag av Carl Bildt att ta reda på detta”

STELLAN HAMRIN (V), FULLMÄKTIGEKANDIDAT I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Under mitt sista år fick jag faktiskt i uppdrag av Carl Bildt (M) att ta reda på detta. Han var ordförande i Arktiska rådet – och Arktiska rådet har en väldigt fin expertorganisation för klimat och miljö. Och de kom fram till en siffra som inte stämde med vad SMHI sa. Då bad han mig att kolla upp vem som hade rätt. Det hade han och hans expertorgan – SMHI hade fel, och de har fortfarande inte korrigerat sig fullt ut. De har inte erkänt att de hade fel. På administrativ nivå är det ett problem att SMHI inte tar sitt ansvar.

Han fortsätter:

– Nu gäller det att snabbt ta reda på hur det kommer att se ut år 2100, enligt den senaste forskningen. Vi måste upprätta en plan för hur det ska hanteras, så att det blir kostnadseffektivt. Annars blir det improviserat och dyrt.

Storgatan blir en ö

Vår tidning intervjuar Stellan Hamrin, som för övrigt har varit vänsterpartipolitiker i stads- och regionfullmäktige i Stockholm i 20 år, och två av hans partikamrater – limnologen Lennart Johansson (som är etta på fullmäktigevalsedeln) och undersköterskan Alice Saksenvik (som har rötterna i Nordnorge och är tvåa på fullmäktigevalsedeln) – i hamnområdet i Mönsterås en varm sommardag.

Stellan Hamrin (V), Alice Saksenvik (V) och Lennart Johansson (V) vid Mönsteråsviken. Foto: Peter A Rosén

– Man kan inte enbart titta på utsläppen när det kommer till klimatet. Nu har det gått så långt att vi även måste analysera effekterna av klimatförändringarna, betonar Lennart Johansson.

“Planen måste in i bygglovsgivningen”

LENNART JOHANSSON (V), FULLMÄKTIGEKANDIDAT I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Skärgården i Mönsterås kommun är morän och grund. Tittar man på kartorna, så kan man slå fast att Storgatan kommer att förvandlas till en ö. Ju längre man väntar med en plan, desto mer kommer det att kosta. Planen måste in i bygglovsgivningen. Var kan man bygga? Vissa hus kommer kommunen kanske inte att kunna ta ansvar för. Det är också något som man måste peka på. Det här är en mycket viktig fråga som måste upp på den kommunala dagordningen, säger Lennart Johansson, som har arbetat med miljö- och vattenfrågor (bland annat på länsstyrelsen i Kalmar län och Vattenmyndigheten).

“En halv centimeter per år”

– Havet stiger med en halv centimeter per år – och det är ganska mycket. Det är långt mer än landhöjningen. Så landhöjningen har förlorat sin betydelse just här i Mönsterås. Det är ett problem redan nu – och den där halvcentimetern blir lite mer för varje år som går. Vi hade extremhögvatten för två år sedan. Då hade vi hus här i området som stod under vatten, säger Stellan Hamrin.

Vänsterpartiet i Mönsterås kommun lyfter även fram skogsbruket.

“Här måste man gå över till hyggesfritt skogsbruk”

LENNART JOHANSSON

– Vi har en fråga som vi vill driva när det kommer till skogen som kommunen äger. Här måste man gå över till ett hyggesfritt skogsbruk. Dels ur klimatsynpunkt, dels för att skapa en trevlig och attraktiv kommun. De kommunägda skogarna ligger ofta tätortsnära, säger Lennart Johansson, som inte tycker att det är speciellt attraktivt att vandra bland en massa hyggen.

– Där finns det en klimataspekt också. Jag är även aktiv i Klimatriksdagen, som är en nationell organisation. Vi har gjort en kolbudget för hela landet. Och det här med kalhyggen innebär ökade kolförluster till atmosfären. Den miljö som du skapar när du hugger ner all skog leder till ganska stora kolutsläpp, det vill säga koldioxidutsläpp, säger Stellan Hamrin.

Han konstaterar vidare att träden är ganska unga och små när man hugger ner dem inom dagens skogsbruk, jämfört med naturliga tillstånd.

“80 procent av all skog som huggs ner eldas upp”

STELLAN HAMRIN

– Det mesta går till massaindustrin. 80 procent av all skog som huggs ner eldas upp – i form av pappersemballage, hygienartiklar och sådant – inom två–tre år. Så när skogsindustrin säger att det är klimatvänligt, så är det helt fel. De tänker inte på att 80 procent eldas upp. Det är bara 20 procent som går till timmer. Då bevarar man ju koldioxiden i träet.

“Tar bara de största”

– Går du över till kontinuitetsskogsbruk, så får du större träd. Och du tar bara de största träden. Då kan det gå till timmer i mycket högre utsträckning. Förlusterna blir därmed mycket mindre. Det är viktigt ur en klimatsynpunkt, säger Stellan Hamrin.

Fler frågor som är viktiga för Vänsterpartiet i Mönsterås kommun?

– Ja, när det gäller skolan, så måste vi satsa mer. I dag har kommunen besparingskrav på skolan – trots att kommunen går med vinst. De som inte får tillräckligt bra betyg riskerar att hamna snett. Flera av dem ser kanske ingen annan utväg än att gå med i kriminella gäng, säger Lennart Johansson.

“Vi behöver utveckla skolan, så att alla får den hjälp de behöver”

LENNART JOHANSSON

– Vi behöver utveckla skolan, så att alla får den hjälp de behöver. Det kanske kostar mycket – men det kostar ännu mer att ta hand om dem som inte klarar sig längre fram i livet. Och det är jätteviktigt att behålla skolorna i alla våra tätorter. Utan skola och service, med affär, dör samhällen snabbt ut.

– Fritidsaktiviteterna är också kopplade till skolan och ungdomarna. I dag är idrottsfokuset stort – det ska tävlas och så vidare. Men de som inte passar in i det behöver också värdefulla fritidsaktiviteter. Då kommer vi per automatik in på att även den kommunala kulturskolan ska vara kostnadsfri. Alla ska ha möjligheten att delta i den, oavsett ekonomisk situation, säger Lennart Johansson.

När det gäller elever och problem pekar Alice Saksenvik på vikten av samarbete mellan skolorna, föräldrarna, polisen, fritidsgårdarna och socialtjänsten.

– I Kalmar har de ett sådant samarbete. Det är ett sätt att fånga upp problem tidigt, säger hon.

Kan man göra något mer för elever med särskilda behov?

– Ja, man har ju dragit in många av speciallärartjänsterna, har vi förstått. Vi är nya inom politiken alla tre, så vi har inte stenkoll på allt här i Mönsterås kommun, säger Lennart Johansson.

“Besparingskraven på skolan måste plockas bort”

LENNART JOHANSSON

– Vi behöver högre lärartäthet, helt enkelt. Sedan har vi ju skolor som fungerar bra. Men besparingskraven på skolan måste plockas bort. Det är jätteviktigt. Man kan inte bara skära ned och tro att det kommer att bli bättre bara för att man kallar det för effektivisering, tillägger han.

Hur ska ni finansiera en sådan satsning?

– Kommunen har gått med vinst – så vi anser inte att man behöver ha ett besparingskrav.

– Sedan ska vi förstås dyka djupare ner i ekonomin och analysera den.

Finns det något som ni vill plocka bort?

– Vi måste sätta oss in i detaljerna först, för att eventuellt kunna peka på någonting.

– Det får komma efterhand, säger Lennart Johansson.

Stellan Hamrin nämner bekymret med att många gymnasieelever studerar i Kalmar eller i Oskarshamn.

– Gymnasiet har problem med elevantalet – vi har ingen lösning på det problemet än, men vi har pratat om två förslag. Vi skulle kunna ha en satsning på att bevara rinnande vatten. Emån och Alsterån, som vi har i kommunen, är ju helt unika i Sverige. Och hur ska ett hyggesfritt skogsbruk se ut? Efter vad vi vet finns inte detta i andra kommuner, så man skulle kanske kunna ha nationella linjer på gymnasiet inom dessa områden, säger han.

“Bygga vidare på”

– Man måste nog ha ett bättre samarbete med industrin också – och se hur gymnasiet kan utvecklas i linje med industrins behov. Då ska man kanske inte bara titta på kommunens elever, utan mer på en nationell inriktning, säger Lennart Johansson.

– Vi har ju Sveriges modernaste massafabrik – som dessutom har Europas bästa vattenrening. Det är också något som man borde kunna bygga vidare på, påpekar Stellan Hamrin.

Hur ser ni på äldreomsorgen?

– Kommunen måste ta sitt ansvar. Det säger sig självt att de som jobbar inom omsorgen måste få högre löner. Snittlönen i Sverige ligger på 37 000 kronor – och snittlönen för undersköterskor är mycket lägre. Det är inte så konstigt att folk inte vill jobba på de premisserna. Jämför man med industrin, så ligger vi jättelågt, säger Alice Saksenvik.

“Här krävs det krafttag”

ALICE SAKSENVIK (V), FULLMÄKTIGEKANDIDAT I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Här krävs det krafttag i hela landet. Det är svårt att få tag i utbildad personal, både i Mönsterås kommun och andra kommuner. Det har pratats om att använda utbildad personal till omsorgsarbetet – och sedan skulle man kunna anställa folk till städ-, tvätt-, inköps- matleverans- och matlagningsarbetet. Jag tror att det är en bra lösning.

Vill ni ta bort de delade turerna?

– Ja.

Alice Saksenvik påpekar dessutom att det finns en löneskillnad mellan hemtjänstarbetarna och dem som arbetar på boenden i Mönsterås kommun.

– Det är hemtjänstpersonalen som tjänar mer. Vi vill ha lika lön för lika arbete.

Arbetskläder och skor till omsorgspersonalen är också något som Vänsterpartiet kommer att kämpa för.

“Jag tycker att det är snålt”

ALICE SAKSENVIK

– Sedan måste de faktiskt betala för kaffet. Jag tycker att det är snålt. Det borde vara kostnadsfritt, säger Alice Saksenvik, som även har reagerat på att omsorgspersonalen inte fick någon extrautdelning för pandemiinsatserna trots att kommunen landade på ett överskott (65 plusmiljoner ifjol).

“Inte en krona”

– I Kalmar kommun, där jag har jobbat, fick vi en hel del utdelning under pandemin. Vi har fått presentkort, matcheckar och extra mycket friskvårdspengar. Här har de inte fått en krona av det stödet som kommunen fick från staten, säger Alice Saksenvik, som även har varit lokalpolitiker i Kalmar kommun.

Nu bor hon i Mönsterås kommun och nyligen fick hon även jobb här.

Fler tankar kring kommunpolitiken?

– Ja, i Södertälje kommun, som styrs av Socialdemokraterna, har man drivit ett projekt som vi har pratat om. Det är väldigt bra. Södertälje kommun har tecknat långtidsavtal med jordbrukare i närområdet. Det rör sig om långtidskontrakt på mat, som sedan tillagas i de kommunala köken – i skolor och på äldreboenden. De har dessutom anställt proffskockar överallt. Ris och sådant ersätts med svenska produkter – korn i det fallet. Man har alltså svenska råvaror till orientaliska rätter. Och mycket grönsaker blir det – men även fisk och vilt kött. Det har blivit jättepopulärt bland eleverna. De äter mycket mer mat jämfört med hur det såg ut innan, säger Stellan Hamrin.

“Det är oerhört genomtänkt”

STELLAN HAMRIN

– De har dessutom kontroll på verksamheten – och det blir mycket billigare. När inte allt går åt, så finns det en plan för hur överskottet ska användas till en annan rätt nästa dag. Det är oerhört genomtänkt. ”Matlust”, heter det. Det vore intressant att få i gång det här i Mönsterås kommun. Vi har många stora gårdar här runtomkring – vilket är lite ovanligt i Småland. Det krävs en viss storlek, så att man kan garantera att det finns mat under ett antal år framöver.

Fler förslag?

– Ja, en grej till när det gäller skolan. Eleverna behöver ha kostnadsfria busskort under loven. Många av dem har kompisar i både Oskarshamn och Kalmar. Och det är klart att de vill träffas och umgås även under loven. Alla ska ha den möjligheten, oavsett ekonomiska förutsättningar – och det kostar inte speciellt mycket, säger Lennart Johansson.

Hur ska man få fart på inflyttningen till Mönsterås kommun?

– Mönsterås kommun ligger mitt emellan två städer, med många stora arbetsplatser. Mycket handlar om att göra det attraktivt att bo i Mönsterås kommun. Vi behöver fina närområden och ett bra föreningsliv, svarar Lennart Johansson.

– Kulturen är också viktig. Bibliotek och föreningsliv. De behöver antagligen högre stöd, säger Stellan Hamrin.

“Kollektivtrafiken är viktig”

LENNART JOHANSSON

– Och kollektivtrafiken är viktig. Det finns gott om busslinjer och busshållplatser längs med E22:an. Men du kan sällan parkera bilen i närheten av en busshållplats i vår kommun. Detsamma gäller cyklar. Nu har man dock börjat sätta upp cykelställ. Vi tog upp frågan i en motion för drygt ett år sedan. Efter det började man sätta upp cykelställ i alla fall, så att man kan låsa fast sin cykel. Det är jätteviktigt med bilparkeringar också, så att man kan åka från landsbygden och in till E22:an för att kunna pendla, säger Lennart Johansson.

Ja, och för att möjliggöra samåkning…

– Ja.

– Vi har också en idé om att man skulle kunna dela ut ett kostnadsfritt månadskort till alla dem som har fått ett jobb som innebär att de måste pendla. Har man väl börjat att resa med kollektivtrafiken, och upptäckt fördelarna, så är möjligheten stor att man fortsätter, säger Lennart Johansson.

– Sedan måste priserna på kollektivtrafiken ner också, tillägger han.

Och det krävs fler bussturer, betonar Stellan Hamrin.

“Vi var i Fliseryd nyligen – och de har jättedålig busstrafik”

STELLAN HAMRIN

– Vi var exempelvis i Fliseryd nyligen – och de har jättedålig busstrafik. Jag hörde även att busstrafiken på gamla Kustvägen – mellan Kåremo och Mönsterås, via Pataholm, är nedlagd under helgerna. Då går det ingen buss över huvud taget. Det är ju inte klokt, säger han. Och antalet turer på vardagar är väldigt få.

– Ja, folk måste kunna ta sig till huvudstråken – 34:an och E22:an, understryker Lennart Johansson.

Vänsterpartiet har ett mandat i Mönsterås kommun. Hur många fullmäktigeplatser siktar ni på nu?

– Två i alla fall, eller kanske till och med tre. Vi var bara ett fåtal röster ifrån ett andra mandat i valet 2018. Moderaterna tog det, säger Stellan Hamrin.

– Ja, vi hoppas på tre mandat, säger Alice Saksenvik.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med? Socialdemokraterna i första hand, naturligtvis…

– Ja, Socialdemokraterna, säger Stellan Hamrin.

– Ja, och egentligen ska man kunna samarbeta med alla. Det fungerar jättefint i Kalmar, säger Alice Saksenvik.

– Nu ställer ju inte Miljöpartiet upp här i Mönsterås kommun, så vi hoppas att vi får deras röster, säger Stellan Hamrin och skrattar.

Han hoppas även på ett bra samarbete med Centerpartiet.

– De är mer socialt inriktade här, jämfört med Centern på riksnivå.

Stellan Hamrin (V), Alice Saksenvik (V) och Lennart Johansson (V). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS