ANNONS

Uppmaning: Elever på gymnasier och uppåt ska studera hemifrån

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Elever på gymnasier och uppåt uppmanas att studera hemifrån. Och de får behålla sina studiemedel.

Regeringen arbetar dessutom med en blixtutredning, för att inom kort kunna stänga övriga skolor.

Det beskedet kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med på en pressträff, som sändes i Sveriges Television, SVT, på tisdagsförmiddagen.

Statsministern Stefan Löfven (S) konstaterade att vårt land nu brottas med en allmän smittspridning – framför allt i Stockholmsregionen.

Nu gäller det, framför allt, att skydda de äldre medborgarna och personer som befinner sig i riskgrupperna, betonade han.

– Alla måste förbereda sig mentalt på en period av prövning, som förmodligen kommer att pågå länge, sa han.

Han fastslog att coronaviruset är ett hot mot samhället och folkhälsan. Nu måste alla göra allt de kan för att begränsa spridningen – och lyda råden från expertmyndigheterna, påpekade han.

– Var särskilt varsam när det gäller de äldre och de som ingår i andra riskgrupper. Sjukvården arbetar hårt och de har hela folkets uppskattning, sa statsministern.

På presskonferensen såg man tre svenska flaggor – EU-flaggan som alltid brukar vara med i den här typen av situationer lyste med sin frånvaro.

Solidaritet i praktiken

Stefan Löfven pratade om Sverige som ett starkt samhälle som mobiliserar och visar vad solidaritet betyder i praktiken.

Han sa också att regeringen, i samråd med expertmyndigheterna, hela tiden strävar efter att vidta ”rätt åtgärd vid rätt tillfälle”.

Nu har man alltså bestämt sig för att gå ut med en stark rekommendation till gymnasier och uppåt i skolvärlden.

Man uppmanar eleverna på gymnasier, vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att studera hemifrån fortsättningsvis.

Och en ny lagstiftning förbereds för att man ska kunna säkerställa barnomsorg för dem som arbetar inom samhällsviktiga områden (sjukvården framför allt).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonade vikten av att coronasmittan sprider sig så långsamt som möjligt.

“Stanna hemma”

– Vi måste framför allt skydda de mest sårbara grupperna. Har man milda symptom, så ska man stanna hemma. Det är viktigt att ha god handhygien.

Myndigheten har tidigare gått ut med en rekommendation om att personer som har fyllt 70 år ska hålla sig hemma.

– Vi måste ringa runt de mest sårbara, de som tillhör riskgrupperna. Friska människor ska dock kunna fortsätta med sina normala sysslor, sa Johan Carlson.

Men Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som kan att jobba hemifrån – framför allt om man arbetar i storstadsområdena.

Utbildningsministern Anna Ekström (S) betonade att fjärr- och distansundervisningen inom gymnasier och uppåt inte innebär att eleverna ifråga kan strunta i att studera.

Hon uppmanade föräldrarna att ta sitt ansvar och se till att deras barn pluggar även under de nya förutsättningarna.

Hon pratade också om den nya lagen som måste plockas fram för att man ska kunna erbjuda barnomsorg för vissa samhällsviktiga yrkesgrupper. Stängda grundskolor får inte leda till att exempelvis sjukvårdspersonal stannar hemma från jobbet för att de måste ta hand om sina barn som inte längre kan gå till skolan.

Högre växel krävs

Regeringen uppmanar kommunerna att lägga in en ännu högre växel i planeringsarbetet, så att barnen kan få omsorg både dag- och nattid.

Den nya lagstiftningen ska vara klar inom kort. Anna Ekström riktade ett varmt tack till gruppledarna för samtliga partier i riksdagens utbildningsutskott, där man jobbar i rekordfart för att få fram den nödvändiga lagstiftningen.

Statsministern fick en fråga om varför tisdagens åtgärder inte sjösattes tidigare.

– Vi fattar våra beslut utifrån den expertkunskap som finns hos myndigheterna. Vi kan hamna i ett läge där övriga skolor måste stängas, men vi har ingen tidtabell för det. Vi vidtar rätt åtgärd vid rätt tillfälle, utifrån expertkunskapen i våra myndigheter, svarade Stefan Löfven.

– Paradoxen är att vi vill att spridningen drar ut på tiden, sa Johan Carlson och fortsatte:

– Vi vill ha en långsam spridning, och vi får räkna med att det här kommer att pågå under ett antal månader, åtminstone. Det är svårt att säga något med säkerhet just nu. Men det finns inget egenvärde i en snabb spridning, sa han.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). FOTO: SVT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS