OSKARSHAMN
Anton Liljegren Johansson, kontaktperson för Ungsvenskarna i Kalmar län och Oskarshamns kommun, ser med stor oro på den senaste tidens våldshändelser på skolor i Oskarshamn.
– Nu senast hade vi ett misshandelsfall på en av skolorna. Tidigare har det rapporterats om vapenliknande föremål och större bråk på skolor i Oskarshamn. Det här är förstås en oroväckande utveckling, säger han till ON på fredagen.
Han konstaterar att Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna har mejslat fram flera åtgärdsförslag inom det aktuella området.
Bevakningskameror
– Partiet har exempelvis föreslagit att skolorna ska använda sig av bevakningskameror, både i förebyggande syfte och som bevismaterial när brott har begåtts – men majoriteten i kommunen, Socialdemokraterna och Moderaterna, har sagt nej, säger Anton Liljegren Johansson, som är suppleant i Sverigedemokraternas styrelse i kommunen.
Han tar upp fler SD-förslag inom området i fråga:
– Skolväktare skulle kunna skapa större trygghet bland eleverna. Vi tänker oss inte att det ska vara en permanent lösning, utan den åtgärden bör främst användas när det är som värst.
– Vi tänker också att frivilliga, pensionärer exempelvis, skulle kunna jobba som rastvakter på skolorna. Då får vi bukt med otryggheten och osäkerheten på skolorna och ensamheten hos äldre, som är ett växande problem. Då får de en plattform där de träffar människor.
– Vi vill också att skolan ska få mer resurser, så att personalstyrkan kan förstärkas. Tänker på både vaktmästare och lärare – och elevcoacher – som träffar och jobbar med eleverna. Vuxennärvaro är viktigt för alla på skolan.
Anton Liljegren Johansson, som fyller 17 år i slutet av året, är inne på första året på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.
Hur ser skolkamraterna på den här problematiken?
– Både på min skola och nu senast, då vi ungsvenskar och sverigedemokrater stod på Tolvskillingsmarken, har elever kommit fram och uttryckt en oro för utvecklingen. På tolvskillingen pratade vi med elever från Kristinebergskolan, Rödsleskolan och Vallhallaskolan. De sa i princip samma sak – de är oroliga för att de ska vara nästa person som får ett slag i ansiktet. Den känslan ska man inte behöva ha när man går till skolan. Då ska man i stället kunna känna sig trygg och kunna ha fokus på sina studier och gemenskapen bland eleverna. I dag ser vi dock ingen gemenskap. Det är enormt splittrat på skolorna. Bråkiga elever tar alldeles för stort utrymme.
“Har blivit stökigare”
– Om jag jämför med hur det var då jag gick första året på högstadiet med hur det är under mitt första år på gymnasiet, så kan jag konstatera att det har blivit stökigare, säger Anton Liljegren Johansson.
Vår tidning träffar honom för en pratstund i Oskarshamnsstadsdelen Kristineberg. Med sig har han 19-åriga Isabella Fransson, som är vice kontaktperson för Ungsvenskarna i Malmö samt andre vice ordförande i Sverigedemokraterna i Svedala kommun. Hon är här för att kampanja inför Europaparlamentsvalet.
Vilken bild har du av din skoltid i Skåne?
– Jag har tagit studenten och jag gick på en invandrardominerad skola i Malmö. Skolan hade problem med både droghandel och annan kriminalitet. Det var väldigt otryggt. Skolledningen uppmanade elever att inte gå ut på kvällarna samt att inte anordna exempelvis studentevenemang i utkanterna av Malmö, eftersom det är en så osäker stad. En kompis till ett killgäng i vår klass blev skjuten i Malmö för ett par år sedan. De sa att de inte visste att kompisen var gängkriminell, men man vet ju inte om de talade sanning, svarar Isabella Fransson.
– Malmö är ett skräckexempel. Där finns det en otroligt hög andel migranter som har kommit hit och som inte har integrerats. Utanförskapet är stort. Den utvecklingen vill vi inte se i Oskarshamn, men vi ser vissa tendenser här redan i dag – och det är något som vi vill motverka, säger Anton Liljegren Johansson.
Han tror att det är nödvändigt att samtliga fullmäktigegruppledare i kommunen sätter sig ner och tillsammans resonerar om vad man kan göra åt saken.
“Påverkar alla”
– Vårt oppositionsråd, Leif Axelsson (SD), har ju tidigare föreslagit partiöverskridande samtal, för det här är något som påverkar alla ungdomar. Det handlar också om hur attraktiv kommunen är att bo i. Familjer som funderar på att flytta hit, eller till någon av grannkommunerna, kanske väljer bort vår kommun på grund av att de inte vill sätta sina barn i problemskolor. SD vill att vi ska få tillbaka ett tryggt Oskarshamn, där alla kan känna sig säkra, säger Anton Liljegren Johansson.
– Efter att ha gått i skola i Malmö, så märker man att skillnaden är stor när man kommer upp till Småland och Oskarshamn, säger Isabella Fransson, som konstaterar att det är betydligt lugnare här.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.