OSKARSHAMN
– Att läsa detta gör mig heligt förbannad, säger en undersköterska om berättelsen från ett äldreboende i Oskarshamns kommun.
– Jag valde att avsluta min anställning efter att ha blivit utsatt för hot och utskällningar från chefshåll. Trots idoga försök att påtala problem för chefen i över ett år, så hände inget – trots att det finns inspelningar på hot, kränkningar och påhopp från chefshåll. Att det togs till HR (personalavdelningen) gjorde inte saken bättre, säger undersköterskan, som väljer att vara anonym, vilket är en grundlagsskyddad rättighet.
“Slutade tvärt”
Undersköterskan fortsätter:
– En jättefin anställd hann inte mer än börja förrän hen slutade tvärt – och fler har följt efter. Jag vet att ensamarbete, mellan klockan 16 och 21, förekommer på boenden – på grund av personalbrist.
– Skrivs tillbud? Nej! De sätter sina kollegor i klistret, eftersom de är duktiga i chefens ögon – samtidigt som resten är gnällspikar. Det arbetas dubbelpass! Hur patientsäkert är detta?
– Kollegor ringer och rådfrågar lediga kollegor om hur de ska gå tillväga när olika incidenter inträffar, som fallolyckor, exempelvis. Personal litar inte på kollegors kompetens. Vad skapar detta? Det finns inga tydliga handlingsplaner eller rutiner. Ivo-kritiken mot Oskarshamns kommuns äldreomsorg säger allt. Jag är glad att jag slutade, för detta är inte en miljö som jag vill ha mina anhöriga i.
“Varför?”
Undersköterskan fortsätter:
– Varför är vi undersköterskor så fega? Varför följer ni inte protokollen och skriver tillbud och avvikelser? Det är dem arbetsgivaren har för att förbättra vår arbetsmiljö och vår situation. Men, kära kollegor, gör ni inte detta så får ni i skiten stå. Man orkar inte kämpa ensam. Jag valde att gå vidare.
Genrebild: Freepik
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.