NYBRO
Förklädd till man.
Under namnet Wilhelm Edstedt.
Så levde Ulrika Stålhammar under många år.
Vår tidning gick och lyssnade på Peter Danielssons föreläsning om Ulrika Stålhammar på biblioteket i Nybro på onsdagskvällen. Peter Danielsson är filosofilicentiat i historia – och han har arbetat som historiker på Kalmar läns museum under många år. För knappt ett år sedan blev han dessutom utnämnd till hembygdskonsulent i Kalmar län.
Som en del av sitt arbete och kall turnerar han runt i länet och håller föreläsningar om mer eller mindre kända historiska personer i trakten. I söndags var han i Mönsterås och höll en föreläsning om mästertjuven Samuel Johan Lif, vilket Oskarshamns-Nytt skrev om.
Peter Danielsson är en tydlig och uttrycksfull berättare och är han mycket lätt att lyssna på. Roligt och levande för han ut sin berättelse.
Under onsdagsföreläsningen i Nybro berättade han inledningsvis om Karl XII krig mot Danmark, Ryssland och Polen. Krigen gjorde att det rådde brist på män. Adelsståndet drabbades av stora förluster och kvar på hemmaplan blev kvinnorna. Ulrika Stålhammar föddes på 1680-talet och hon var tidigt intresserad av typiskt manliga sysslor – och hon lärde sig både att rida och skjuta. Pappan var ute i krig mest hela tiden och egendomen styrdes av mamman, precis som många andra adelsegendomar på den tiden. Hon växte i princip upp i ett matriarkat. Hennes systrar gifte sig, men Ulrika var inte intresserad av livet som underordnad kvinna. Sina år som förklädd till man började 1713 då hon antog namnet Wilhelm Edstedt. Hon sökte värvning i armén men fick först avslag. Hon arbetade då som betjänt och taffeltäckare (bordsdukare) i olika högborgerliga hem. Bland annat hos Landshövdingskan Mannerburg. 1715 sökte hon värvning igen och blev antagen som hantlangare vid artilleriet i Kalmar. I Kalmar träffade hon Maria Löhnman som hon gifte sig med. Hon stannade i armén till 1726 då hon beviljades avsked, troligen på grund av hälsoproblem. 1726 avslöjade hon sitt riktiga kön och namn för sin släkting Sofia Drake. Släkten Stålhammars överhuvud. Hon ställdes inför rätta och dömdes till en månads fängelse. Maria Löhnman frikändes. De milda domarna kan bero på hennes släktskap med Sofia Drake, men också på att lagarna höll på att luckras upp angående detta. Sofia Drake var en kvinna som skötte godset när maken var i krig. Hon gjorde detta mycket skickligt och familjens förmögenhet växte under hennes styre. Hon fick därmed mycket makt och det finns skäl att anta att hon orkestrerade hela försvaret och kanske även rättegången. Ulrika Stålhammar levde sedan hos sin släkting Elisabet Ramsvärd fram till sin död 1733. Maria arbetade resten av sitt liv som hushållerska åt Sofia Drake. Hon gick bort 1761. Det finns exempel på att flera kvinnor valt att förklä sig till män och att fler dömts för detta. De flesta avrättades. På kontinenten finns flera dokumenterade rättsfall. Skälen har varit skilda. En del har klätt ut sig till man för att kunna röra sig friare. Andra för att kunna följa med sina män ut i strid. Åter andra för att kunna leva med en kvinna. Ulrika Stålhammar verkar från unga år ha känt sig mer som man än kvinna, konstaterade Peter Danielsson , som närmast ska föreläsa på Öland. Dels om Jaktkonungen Karl XV. Samt den första högerkvinnan i Sveriges riksdag, Berta Velin. Han har även planerat att berätta om Jon Engström, Barometerns grundare, i Ruda. Peter Danielsson föreläser också varannan fredag på Kalmars museum, om Sveriges kungar.
Vill ni veta mer? Då rekommenderar jag att ni går på Peter Danielssons föreläsningar. De är djuplodande, levande och aldrig tråkiga.
TEXT & FOTO
Pierre Stjernfeldt
redaktionen@oskarshamnsnytt.se
Peter Danielssons föreläsningar är djuplodande, levande och aldrig tråkiga.