LÄNET
Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD), från Vimmerby, är inte nöjd med utrikesminister Anne Lindes svar på frågan om Dag Hammarskjölds död.
– Tyvärr svarar hon inte på min fråga om de svenska utredningarna, utan fokuserar helt på betydelsen hos den oberoende utredning som FN beställt och som fått förlängt uppdrag till nästa år.
–Jag uppskattar att Ann Linde (S) tydligt visar att Sverige ”kommer att fortsätta ansträngningarna att med full kraft utröna vad som hände i Ndola 1961”.
– Det verkar dock inte finnas något intresse av att utreda de svenska utredningarna och därav följande ställningstagande, trots de oklarheter som Mathias Mossbergs rapport pekar på. Det är anmärkningsvärt att ministern helt undviker att svara på min fråga, om varför den svenska utredningen avstod från att kritiskt granska det material som fanns, och valde den rhodesiska förklaringsmodellen om pilotfel, snarare än extern påverkan. Varför valde man att låta saken bero med det, trots uppgifter om ett annat flygplan och explosion vid tidpunkten för kraschen?
Det undrar Gudrun Brunegård
– Det är viktigt att en gång för alla bringa klarhet i vad som skedde och varför Sveriges regering valt att lägga locket på. Jag kommer därför att ställa en interpellation till utrikesministern, för att debattera frågan i riksdagens kammare, säger hon.
“Av största vikt”
Så här svarar Ann Linde:
– Omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död är ännu inte klarlagda. Regeringen anser det vara av största vikt att ärendet fortsätter att utredas.
– Regeringen anser att detta bäst genomförs av en oberoende utredare och fokuserar på att initiera och slå vakt om en FN-ledd process. Ett antal resolutioner har antagits i generalförsamlingen på svenskt initiativ och en oberoende utredare har fått i uppdrag att bringa ytterligare klarhet i vad som hände i Ndola 1961.
– Från regeringens perspektiv behöver den oberoende utredaren avgöra vad som är mest relevant att utreda för att föra saken framåt. Sverige har därför drivit på för att utredaren ska få ett brett och oberoende mandat samt att denne ska få tillgång till relevant material. Den senaste resolutionen antogs den 27 december 2019 och utredningen pågår i skrivande stund med planerad återrapportering till generalförsamlingen hösten 2021. Sverige står i nära kontakt med FN och den oberoende utredaren och bistår vid behov med kontakter och annat stöd. Låt mig på nytt understryka, som jag gjort vid ett flertal tillfällen, att Sverige kommer att fortsätta ansträngningarna att med full kraft utröna vad som hände i Ndola 1961.
TEXT
Peter A Rosén
FOTO
Sveriges Riksdag
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.