ANNONS

Parti av Tysklands flagga
Foto: Freepik

Tyskland stänger ner tre kärnkraftverk mitt i den europeiska energikrisen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

TYSKLAND

Den höga inflationen med ökande priser på bland annat livsmedel och tillverkning drivs kraftigt på av den höga energipriserna i Sverige och resten av Europa. Trots energikrisen väljer Tyskland att fullfölja sina planer på att stänga ner landets tre sista kärnkraftverk som är i drift.

Beslutet att lägga ner de tre sista tyska kärnkraftverken hade tagits redan innan energikrisen men efter Rysslands invasionen av Ukraina beslutade Tyskland att skjuta upp nedläggningen. Nu på lördag, den 15 april, går tidsfristen ut för den tyska kärnkraften då beslutet om nedläggning fullföljs och verkställs.

Sexton reaktorer har stängt

Tyskland har haft planer på att fasa ut kärnkraften under längre tid men efter katastrofen med jordbävning och tsunamin i Fukushima 2011 valde landet att skynda nedläggningen.

Trots protester togs det historiska beslutet att all tysk kärnkraft skulle vara nedlagd till 2022 under förbundskansler Angela Merkels ledning. Sedan 2003 har 16 reaktorer stängts av hittills och på lördag stängs de sista.

Beroende av kol

Tyskland är väldigt beroende av kol. En tredjedel av landets energiproduktion kommer från det fossila bränslet – en energikälla som ska vara helt utfasad i Tyskland redan om 15 år. För att kunna utfasa kolet så ska tyskarna genomföra jättelika satsningar på sol- och vindkraft.

Kritiska röster är dock oroliga för att sol- och vindkraft ska bli otillräckligt för att ersätta kärnkraft och kol. Utvecklingen skulle kunna medföra fortsatt höga elpriser för såväl Tyskland som resten av Europa.

Länder satsar på kärnkraft

Samtidigt som Tyskland lägger ner kärnkraften så finns det andra länder som satsar på kärnkraften. Storbritannien investerar 700 miljoner pund i nytt kärnkraftverk i Suffolk. Satsningen ska generera 10 000 arbetstillfällen och el till 6 miljoner brittiska hem i över 50 år.

Storbritannien ser kärnkraften som ett stabilt alternativ till import av gas och olja från andra länder. Till 2050 planerar att 25 procent av landets energi ska komma från kärnkraften.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS