OSKARSHAMN
170 personer.
Så många deltar i SM i 3D-skytte i Oskarshamn under lördagen och söndagen. De är från Piteå i norr till Trelleborg i söder.
Skogens IF är arrangör och tävlingen avgörs på två banor – vid klubblokalen i Fredriksberg samt vid Hjortberget.
Vår tidning var med på invigningen vid 09.30-tiden på lördagsförmiddagen.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, höll invigningstalet – och han uttryckte sin glädje över att den här typen av arrangemang återigen kan anordnas.
– Men pandemin är inte över. Därför vill jag uppmana alla att följa restriktionerna och hålla avstånd. Då kommer det här att bli fantastiskt.
– Det är härligt att kommunen bjuder på vackert väder. Vi brukar ha väldigt vackert väder här på solkusten. Nu när ni är här, så hoppas jag att ni passar på att uppleva mer av vår vackra kommun. Det är en av de fyra örikaste kommunerna i Sverige. Vi har 5 429 öar.
– Och vi har, framför allt, en väldigt mytomspunnen ö. Åker ni ner till hamnen, så kan ni blicka ut över Blå Jungfrun. Jag hoppas att ni kommer få fantastiska dagar här i Oskarshamn. Stort lycka till i dag – och varmt välkomna hit, sa Andreas Erlandsson.
Magnus Larsson, Skogens IF, är en av dem som sitter i tävlingssekretariatet under SM-tävlingen.
Han berättade bland annat för deltagarna att de tävlar i ett friluftsområde.
– En hel del folk rör sig i området. De går, cyklar och rider. Så ser ni något stort djur som gnäggar, så är det inte ett 3D-djur. Då är det en häst.
– Därför är det extra viktigt att ni tänker på säkerheten.
Vi fick en pratstund med Magnus Larsson. Han konstaterade att antalet deltagare är omkring 100 färre jämfört med ett normalår.
Ni skulle ha arrangerat denna SM-tävling förra året?
– Ja.
Skogens IF har bara ett par skyttar med?
– Ja, vi brukar göra så när vi arrangerar skogstävlingar – i och med att de kräver så mycket arbete. Vi har gjort något undantag någon gång, om det har rört sig om en uttagningstävling till EM eller VM. Annars har vi som princip att inga seniorer får ställa upp och tävla.
Olivia och Jaqueline är med
– Den här gången är det två juniorer – Olivia Elamsson och Jaqueline Ringström – som är med. Det är för att de ska få möjlighet att träna. De ska iväg på Fält-EM.
För dem som inte vet – vad går ett 3D-SM ut på?
– Man går runt på en slinga i skogen – och vi har 24 mål på varje bana. Alltså 48 totalt. Man skjuter på djur som är gjutna i 3D-format. Man skjuter två pilar per mål – och man får 11, 8 eller 5 poäng per pil. Avstånden är okända. Det pendlar mellan fem och 30 meter samt mellan fem och 45 meter.
Vilka djur handlar det om – älgar?
– Ja, älgar, rådjur, vildsvin, någon dinosaurie, någon fladdermus, med mera. Det är allt möjligt. Det är en trevlig och social tävlingsform. Man går runt i en patrull på max fyra skyttar.
Har ni arrangerat detta tidigare?
– Ja, det har vi gjort. Senast vi arrangerade 3D-SM var 2013. Då var vi uppe på Äspö. 2010 arrangerade vi också – och då var vi i Borgholm på Öland.
– Vi har framför allt arrangerat flera Junior-SM – och då är det tre SM i ett. I snitt har vi arrangerat ett SM vartannat år under 2000-talet.
Är det både en lagtävling och en individuell tävling i helgen?
– Ja. Men i lagtävlingen slår man bara ihop resultaten från de olika skyttarna. Det rör sig inte om något speciellt lagskytte.
Har ni både senior- och juniorklasser?
– Det är enbart en seniortävling, uppdelat på damer och herrar. Vi har tre olika klasser: Elit, Master (för dem som är 50 plus) och Veteran (60 plus).
– Våra tjejer går in och skjuter i elitklassen.
Det blåser en del i dag. Hur mycket påverkar det?
– Inte mycket. Möjligtvis högst upp i skidbacken. I skogsskyttet påverkas man inte av blåsten särskilt mycket. När det kommer till tavelskytte så blir det värre, förstås.
SMHI har lovat fint väder…
– Ja, det har de gjort – och vi får hoppas att de håller vad de har lovat. I morgon ska det bli lite molnigare, och det gör ingenting. Det blir jobbigt i skidbacken om det är strålande solsken och varmt.
Varför är tävlingen uppdelad på två dagar. Hinner man inte med allt på en dag?
– Nej, man hinner inte med allt på en dag. I en vanlig 3D-tävling har man 24 mål. Men nu är det 48 totalt.
Var bor alla deltagare?
– En del bor här i Fredriksberg. Andra bor på campingar eller på hotellen i Oskarshamn. De får ett tillskott. En sådan här tävling bidrar även till andra saker.
Hur många är det från Skogens IF som jobbar med tävlingen?
– Vi är ett helt gäng som har varit i gång en vecka. Vi har ägnat oss åt förberedelserna under en längre tid – men vi har arbetat intensivt under den senaste veckan.
– 12–13 stycken har byggt banorna – och sedan är vi ett gäng till. Vi är mellan 20 och 30 personer sammanlagt.
Håkan Johansson är tävlingsledare.
Det måste vara mycket plock med ett sådant här arrangemang?
– Ja, och det är många smågrejer som ska fixas.
Skogens IF har exempelvis köpt in nya 3D-djur för 150 000 kronor, vilket föreningen fick bidrag för (mervärdespengar från Föreningslyftet, som är ett samarbete mellan Oskarshamns kommun och SKB).
I övrigt finansieras SM-tävlingen via avgifter från deltagarna.
Foto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.