OSKARSHAMN
Oscarshamns trädgårdsförening arrangerar en föreläsning med odlarproffset Hillevi Helmfrid den 2 april på Oskarshamns folkhögskola. Intresset för kunskap om trädgårdsodling har ökat i takt med högre matpriser liksom ökad krismedvetenhet. ”Att odla egen mat behöver inte vara svårt eller kosta mycket pengar”, säger Hillevi Helmfrid i ett pressmeddelande.
Våren är här, och många ser med glädje fram emot att odla. Vi beskär fruktträd, rensar rabatter och sår både blommor och grönsaker. Vi mår bra av trädgårdsodling, vistas utomhus och röra på kroppen. Många vill också odla ätbart eftersom maten från den egna trädgården är både godare och nyttigare än det vi kan köpa i en affär. Högre matpriser och krismedvetenhet bidrar också till det ökade intresset och många efterfrågar kunskap om hur man gör.
– Att odla egen mat behöver inte vara svårt eller kosta mycket pengar. På de flesta ställen går det att odla direkt i gräsmattan. Det behövs varken pallkragar, köpejord eller en massa specialutrustning, säger Hillevi Helmfrid, som Oscarshamns trädgårdsförening bjudit in att hålla föredrag den 2 april på Oskarshamns folkhögskola. Sådant vi annars kanske skulle ha kört till återvinningsstationens avdelning för trädgårdsavfall kan vi behålla och bygga egen mullig jord på plats.

Lättodlade grönsaker
Det finns många grönsaker som är lättodlade men inte så kända hos fritidsodlarna. Hillevi Helmfrids favoriter är ärtor och bönor, inte minst bondbönor som ger mycket mat och lite arbete. Man kan också förlänga säsongen genom att odla köldtåliga bladgrönsaker i ett kallväxthus nu i mars och hinna med en skörd innan tomaterna ska planteras ut i slutet av maj eller början av juni.
– Hillevi Helmfrid är husbehovsodlare med 27 års erfarenhet, agronom, hållbarhetskonsult och lärare på folkhögskolekursen Odling som livsstil i Gamleby och Vimmerby. Hon kommer att berätta om odling där mångfald, kretslopp och att bygga jord är grunden för en rik skörd av frukt och grönt som kan föda en familj, berättar Oscarshamns trädgårdsförening.

Trygghet och glädje
Odling kan också vara ett sätt att bygga gemenskap. I trädgårdsföreningar och gemensamhetsodlingar delar vi erfarenheter, lär oss av varandra och inspireras tillsammans. Vi stärker också våra sociala nätverk, vilket är extra värdefullt i oroliga tider. Att odla tillsammans ger både trygghet och glädje.
Föreläsningen med Hillevi Helmfrid hålls onsdag 2 april klockan 18 i Munthesalen, Oskarshamns folkhögskola, Axel Munthes stig 1. Det är gratis inträde men anmälan till trädgårdsföreningen krävs.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.