ANNONS

Övervakningskamera
Foto: Freepik

Tillståndskravet för kameraövervakning på väg att avskaffas: “Mycket betydelsefullt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Det är glädjande att Sverigedemokraterna, tillsammans med regeringen, nu presenterar ett lagförslag som innebär att tillståndskravet för kameraövervakning avskaffas.

På presskonferensen den 6 december betonades att detta är en avgörande åtgärd för att effektivisera brottsförebyggande arbete och stärka rättsväsendets möjligheter att bekämpa kriminalitet.

Genom att slopa byråkratiska hinder får kommuner, regioner och myndigheter nu större handlingsutrymme att snabbt installera kameror där behovet är som störst.

Förslaget innebär att övervakning kan ske på fler platser än tidigare, inklusive områden där brott inte nödvändigtvis har inträffat men där polisen bedömer en framtida risk för allvarlig brottslighet.

“Viktig utveckling”

Detta är en viktig utveckling som gör det möjligt att arbeta mer proaktivt med brottsförebyggande insatser.

Polisen och Säkerhetspolisen (Säpo) får också utökade möjligheter att använda teknik för registreringsnummerigenkänning, övervakning från drönare och kameror i civila fordon.

Dessutom minskar kravet på att informera om pågående kameraövervakning i dessa sammanhang, vilket gör insatserna mer effektiva.

“I Högsby kommun är detta förslag mycket betydelsefullt”

Weronicha Svaleng, Sverigedemokraternas ordförande i Högsby kommun

I Högsby kommun är detta förslag mycket betydelsefullt.

Kommunen har problem med narkotikarelaterad brottslighet, och narkotikahandel sker ofta på offentliga platser.

Kameraövervakning har enligt metastudier från Brottsförebyggande rådet (Brå) visat sig vara ett effektivt verktyg för att förebygga brott, inte minst narkotikahandel och egendomsbrott.

Kameror avskräcker kriminella och underlättar dessutom insamlingen av bevis, vilket är avgörande i en tid när det kan vara svårt att få vittnen att träda fram.

Det är också värt att notera att stödet för kameraövervakning är starkt bland svenskarna.

Enligt en rapport från Internetstiftelsen är hela 7 av 10 svenskar positiva till kameraövervakning i brottsförebyggande syfte, och endast 2 av 10 ser integritetsfrågor som ett hinder.

“Viktigt steg framåt”

Denna förändring ligger därför helt i linje med både befolkningens förväntningar och det ökade behovet av säkerhet i våra kommuner.

För oss sverigedemokrater i Högsby kommun är detta ett viktigt steg framåt.

Med det nya lagförslaget får vi nu möjlighet att intensifiera vårt arbete för att göra kommunen ännu tryggare.

Genom att sätta upp kameror på strategiska platser kan vi försvåra narkotikahandeln, förebygga brott och ge invånarna en större känsla av säkerhet.

Det ser vi som en stor vinst.

Weronicha Svaleng

Sverigedemokraternas ordförande i Högsby kommun

Ledamot i kommunfullmäktige

+1
9
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS