DEBATTARTIKEL
Replik på Anton Sejneheds debattartikel (publicerad i ON i går, den 30 juli).
Kan vi hålla oss till (S)anningen?
Tack till Anton Sejnehed (S) för att han engagerat sig till en replik på min debattartikel om att även landsbygdens badplatser behöver lite mer kärlek.
“Felaktigt”
I Socialdemokraternas replik börjar man med att säga att alla badplatser är lika viktiga för Socialdemokraterna. Då kan man rimligtvis anse att investeringarna borde vara relativt lika i proportion till badplatsernas storlek.
Felaktigt påstår Socialdemokraterna att jag skulle skrivit att hopptornet i Figeholm är borttaget och gör sedan ett påstående om att SD återgivit fel information.
Detta har jag såklart inte skrivit och det kan ni alla gå tillbaka och kontrollera i ursprungsartikeln. Jag har inte ens nämnt hopptornet. Det som är borttaget på Figeholms badplats, Bredviken, är trampolinen, som jag skrivit.
Ett klassiskt socialdemokratiskt försök att vilseleda läsaren samt ett försök att underminera politiska motståndare. Ett försök som istället får motsatt effekt då man använder fabricerade historier.
S tar även upp flertalet andra badplatser som fått sina trampoliner bortmonterade på grund av att det blivit för grunt. Även här håller jag vår ståndpunkt att enkla insatser som muddring skulle kunna skapa det nödvändiga djupet på flera av dessa badplatser så att återinstallering av trampolinerna kan ske och på så sätt öka attraktiviteten för dessa badplatser.
“Något ineffektivt”
Där vissa av trampolinerna är borttagna har det synts skyltar i över ett år där det tydligt står att man ser över ”ny plats för trampolin till badsäsongen 2024”. Men nu säger S att det blir till våren 2025 istället.
Vidare påstår S att det pågår ett arbete med att reglera parkeringarna på badplatserna. Det är såklart bra att arbete är påbörjat även om inga resultat syns ännu. Personligen kan jag tycka att exemplet som Socialdemokraterna återger i sin replik med att dela ut information på flera språk till enskilda besökare, är något ineffektivt, där större och tydligare skyltar samt parkeringslinjer, där det är möjligt, hade gjort större skillnad. Men det är såklart bra att man gör något.
Vidare nämner S att dialog med medborgare sker och nämner två satsningar som resultatet av detta. Men dessa nämnda satsningar är mer ett resultat av bygdernas eldsjälar och deras uthållighet i sakfrågorna för att stärka deras bygd, än att Socialdemokraterna skulle vara ute på landsbygderna och föra dialog.
I slutet av sin replik gör S ytterligare ett försök till vilseledning i sin slutkläm där man vill lämna det öppet för tolkning, men med en vinkling, för att få det att låta som om att SD inte närvarar vid bildningsnämndens sammanträden.
Vi har två ordinarie ledamöter och två ersättare och vi ser alltid till att fylla våra platser om inget extraordinärt händer, exempelvis att tre eller fyra ledamöter skulle vara sjuka samtidigt. Och även om detta högst osannolika skulle inträffa så finns det ytterligare ersättare från samarbetspartier som kan fylla platser.
“Olika syn”
Det är typiskt dessa vilseledningar som gör att politikerförakt växer och att tilltron till de som engagerar sig minskar.
S vill påstå att de redan jobbar med det som efterfrågas i ursprungsartikeln. I detta har nog Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna olika syn. Det är möjligt att det finns pappersprodukter som ännu inte korrelerar med handlingskraft. För det som efterfrågas och det som den ursprungliga debattartikeln handlade om var följande:
- Muddring istället för nedmontering av trampoliner utanför centralorten. Satsning istället för nedrustning.
- Tydlig skyltning och tydliga parkeringsregler vid badplatserna utanför centralorten.
- Trygg gång- och cykelväg till Råsviken, Hummelns badplats.
- Och framför allt, en jämnare fördelning av resurser mellan ort och landsbygd.
Vi från SD menar att detta är små, men otroligt betydelsefulla insatser som definitivt smakar mer än de kostar.
Avslutningsvis tycker jag det är bra med debatt och att meningsskiljaktigheter kan mötas. Vad jag inte anser är bra för samtalsklimatet är halvsanningar och fabricerade historier för att svartmåla motståndet.
SD debatterar gärna vidare men önskar då att vi förhåller oss till sanningen.
Ted Nyberg (SD)
Ledamot i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se