SVERIGE
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Tack vare över 20 000 rapporter om fästingfynd till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har kunskapen om våra inhemska fästingarter och deras utbredning ökat. Fynd av exotiska fästingarter ger en tydlig indikation på att Rapportera Fästing också är ett värdefullt verktyg för övervakning av nya arter och nya smittämnen som de kan bära med sig.
– Svenska folkets engagemang för att rapportera fästingar är fantastiskt. Vi har fortfarande fokus på övervakningen av exotiska fästingarter och vilka smittämnen som de kan bära med sig till Sverige. Nytt för i år är att vi vill ha in alla fästingfynd så att vi kan kartlägga förekomsten av TBE-virus. Vi jobbar också vidare med att förbättra verktyget och ett exempel är att rapportören nu får svar direkt i verktyget om vilket släkte som fästingen tillhör, säger Anna Omazic, forskare på SVA och hälsar hela Sveriges befolkning välkomna att delta i studien genom att rapportera fästingfynd via Rapportera Fästing och skicka in fyndet till SVA.
Kartlägga viruset
I år samarbetar SVA med Uppsala universitet för att kartlägga förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Ett mål är att skapa en uppdaterad karta över virusets utbredning i Sverige. De virus som hittas kommer studeras i detalj och deras genetiska material kommer kartläggas.
– Med hjälp av svenska folket kommer vi för första gången kunna genomföra en nationell studie av TBE-virusets utbredning i Sverige och vi ser framemot att få genomföra detta unika projekt tillsammans med SVA, säger forskare Tove Hoffman, verksam vid Zoonosis Science Center på Uppsala universitet.
Identifiera nya riskområden
Syftet med årets fästinginsamling är att kunna identifiera nya riskområden för TBE samt förstå vilka varianter av TBE-virus som idag finns i Sverige, vilket har betydelse för förbättrade vaccinationsstrategier för TBE.
– Vi kommer även att studera i vilken omfattning TBE-viruset förändrats genetiskt över tiden på olika platser i Sverige, något som inte kunnat göras tidigare, säger professor Åke Lundkvist vid Zoonosis Science Center.
Hoppas på 10 000 fästingar
Det är tre enkla steg för att skicka fästingar till SVA. 1) Ta bild på fästingen. 2) Rapportera i webbverktyget. 3) Skicka fästingen till SVA. Eftersom porto är betalt tillkommer ingen kostnad för de som bidrar till forskningen.
– Vi hoppas på 10 000 fästingar från hela Sverige under 2025. Vi ser fram emot samarbetet med Uppsala universitet och vi lovar att uppdatera allmänheten om hur arbetet går och vilka resultat vi får fram via Fästbloggen och andra kanaler. Vi jobbar också intensivt med att ta fram en mobilapp för att göra det ännu lättare att rapportera fästingfynden, säger Anna Omazic på SVA.
FAKTA / TBE
Vår vanliga fästing (Ixodes ricinus) kan vara bärare av TBE-virus som kan orsaka sjukdomen TBE. TBE drabbar främst oss människor och kan ge allvarliga sjukdomssymtom. I de flesta fall orsakar viruset en mildare, influensaliknande sjukdom, men varje år drabbas cirka 500 människor av den mer allvarliga formen av sjukdomen.