OSKARSHAMN
Sverigedemokraterna har högtflygande planer för Fredriksbergs herrgård och Oskarshamns stad.
– Vi tycker att det är fruktansvärt att en så fin herrgårdsbyggnad står tom och öde, säger partiets gruppledare Leif Axelsson, som presenterade ett vallöfte utanför herrgården på tisdagsförmiddagen – tillsammans med partivännerna Jan Johansson, Marko Raiskio och Johanna Bäckström Wörmke.
Sverigedemokraterna lovar att ta tag i herrgårdsfrågan.
– Vi måste få i gång verksamheten igen. Jag tänker bland annat på midsommarfirandet, som vi hade här tidigare. Det drog jättemycket folk. Vi vill dessutom dra i gång viskvällarna igen, säger Leif Axelsson.
– Köket renoverades för några år sedan. Precis innan den sista fungerande arrendatorn, Eva-Lott Harrysson, lämnade herrgården. Hon hade kämpat för köket under många år, berättar Jan Johansson.
– Vi måste få i gång köket igen. Jag har själv varit på otroligt fina julbord här, säger Leif Axelsson.
Det gäller framför allt att hitta en drivande arrendator, betonar Jan Johansson.
– Ja, vi vill ha verksamhet här året runt, understryker Leif Axelsson.
– Ja, julbord och julmarknader, inflikar Jan Johansson.
Saluhall
Marko Raiskio berättar om en idé som han har grunnat på under många år.
– Det handlar om en saluhall med närproducerad mat som ska vara i gång året runt. I dag skenar priserna – och då vore det bra med närproducerad mat, förstås. Vi kan få hit turister som svänger in till Oskarshamn från E22:an och handlar sin mat här. Vi kan även få hit oskarshamnarna och Reko-ringen. Det är bättre att de säljer maten här. Här samlar vi allt som är närproducerat. Vi kan även odla här – det finns gamla, fina odlingar som vi kan sätta i gång inom saluhallsprojektet.
– Vi letar efter en arrendator. Jag har pratat med 17 närproducenter som vill köra hit sin mat. De är jättevilliga. Nu är det upp till kommunen och politikerna att se till att det här förverkligas, säger Marko Raiskio.
– Tanken är att allmänheten ska kunna komma hit och köpa det som är närproducerat. Men även restauranger och skolor kan komma hit och handla, säger Jan Johansson.
“Måste bli självförsörjande”
– Ja, Oskarshamn måste bli mer självförsörjande. Och närproducerad mat kan säljas i herrgårdsrestaurangen, poängterar Marko Raiskio.
Oskarshamn har inte så många turistmagneter, konstaterar Leif Axelsson.
– Men varför ska vi då låta en herrgård stå helt tom? Det här är ett smycke – ja, vi vill kalla herrgården för bygdens stolthet, tillägger han.
Jan Johansson har på egen hand drivit herrgårdsfrågan under ett flertal år.
– Ja, jag har drivit den i bildningsnämnden. Jag har tagit upp frågan på i stort sett varje nämndsammanträde. Men jag har inte fått något gehör, säger han.
Det är tekniska nämnden som ska hyra ut till en eventuell arrendator.
– Sedan måste det finnas ett samarbete mellan kulturen och den som arrenderar, förtydligar Jan Johansson.
“De vill inte”
– Det finns en politisk ovilja, som jag ser det. Det går att hitta en arrendator om den politiska viljan finns. Men de vill inte. I stället för att ta tag i frågan, så låter de det bara vara, säger Marko Raiskio.
Den politiska majoriteten genomsyras av en ”det går inte-mentalitet”, påpekar Jan Johansson.
– Får vi inflytande efter valet, så kommer vi att göra allt för att få igenom den här satsningen, säger Leif Axelsson.
– Restaurangskolans elever skulle kunna jobba här, så att de lär sig yrket. Tänk så många bilister som skulle svänga in hit om det står ”Välkommen till Fredriksbergs herrgård och saluhall” på skyltarna ute på E22:an, säger Marko Raiskio.
– Sedan har vi en skidbacke (Hjortberget) i närheten. Alla som åker dit och roar sig kan även åka hit och handla, där både serveringen och saluhallen är öppen. Man samkör verksamheten med Hjortberget, säger Leif Axelsson.
Linbana från Stockholmsberget
Marko Raiskio har ett förslag om att en linbana ska gå från Stockholmsberget till Folkets Park.
– Stockholmsberget är inte bebyggt än – men det finns fastighetsägare och entreprenörer som vill bygga däruppe. Till entreprenörerna har jag sagt att de gärna får bygga, men de får betala halva linbanan. Om Oskarshamns kommun ska betala arenan (hockey- och evenemangsarenan som ska byggas på tennishallsområdet), så bör kommunen även betala halva linbanan, säger Marko Raiskio.
– Jag vill ha en linbana, så att arenan får ett hotell att åka upp till. Och jag vill ha ett lägenhetshotell, så att man kan göra om det till ett äldreboende i framtiden. Det är en reservplan utifall att det skulle hända något.
Hur mycket linbanan skulle kosta är oklart.
– Det kan vi bara spekulera kring. Men det är en satsning som skulle sätta Oskarshamn på kartan. Då kommer turisterna hit. Det finns ingen plats i Sverige som har något liknande. Då stannar folk, i stället för att bara köra förbi stan, säger Marko Raiskio, som beskriver förslaget som en vision.
– Linbanan ska gå kortaste vägen från Stockholmsberget och ner mot Folkets Park, säger Jan Johansson.
– Den ska inte passera några hustak, understryker Marko Raiskio.
Du tror inte att det blir knepigt att få bygglov?
– Nej, jag har pratat med samhällsbyggnadsnämnden. Men det är klart att det alltid kan uppstå svårigheter – så är det med allt som man vill göra, svarar Marko Raiskio.
– Och linbanan ska inte bara vara till för hotellgästerna. Det ska vara en attraktion för alla – både för turister och oskarshamnare. Tänk att åka linbana från Stockholmsberget och ner till Folkets park, nära nya arenan, säger Jan Johansson.
– Ja, Oskarshamn måste bli turistvänligare. Där måste vi lägga i en högre växel. Vi ska inte bara dra folk när det är hockey eller när turerna går ut till Blå Jungfrun. Vi ska dra turister året runt, som sagt var. Turistfrågorna finns högt upp på vår agenda, säger Leif Axelsson.
Jan Johansson är förvånad över att inte Attraktiva Oskarshamn driver frågan.
– Passerar man Oskarshamn, så ser man skog och Ica Maxi, konstaterar Johanna Bäckström Wörmke.
– Och på välkomstskylten står det att man är välkommen att ta en paus, inflikar Leif Axelsson.
– Tänk så många som åker med Gotlandsfärjan på somrarna. De skulle kanske kunna tänka sig att komma till Oskarshamn en dag innan avfärden – och kanske vara kvar en dag i Oskarshamn när de kommer tillbaka från Visby. Vi måste ha något som drar och lockar, säger han.
“Händer ju ingenting”
– Ja, då skulle vi få mer flöde både på hotellen och i butikerna. Det är otroligt viktigt att de som kommer från Gotland stannar till en dag extra. Vi måste få en levande bygd. Det händer ju ingenting, fastslår Marko Raiskio.
Fredriksbergs herrgård uppfördes av privatpersoner 1784. För 34 år sedan – 1988 – övergick ägandet till Oskarshamns kommun.
– Det har varit lite si och så med verksamheten på herrgården – ibland har den blomstrat, ibland har det varit lite sämre – och nu är det nästan ingen verksamhet alls, förutom guidade turer – som bokas via kulturhuset. När nu kommunen äger en herrgård, så måste den underhållas. Vi kan inte tillåta att en sådan vacker byggnad står och förfaller, säger Leif Axelsson.
– Man måste dessutom vara generös gentemot en arrendator. Man kan inte ta ut fullhyra första året. Vi föreslår att man använder sig av en trappstegshyra, säger Jan Johansson.
– Efter tre år kan man titta på omsättningen – och så sätter man en omsättningshyra i stället. Vi måste hjälpa till, för alla skattebetalares skull. Vi kan inte ha byggnader som står på det här sättet. Det är horribelt, säger Marko Raiskio.
Får man i gång en verksamhet, så gynnar det hela stan, konstaterar Johanna Bäckström Wörmke.
– Ja, och bildningsnämnden, kommunstyrelsen och fullmäktige skulle mycket väl kunna ha sammanträden i någon av herrgårdsbyggnaderna. Politikerna måste komma ut och se detta. Jag är övertygad om att det finns politiker i fullmäktige som aldrig har varit här, säger Leif Axelsson.
Kan ni säga något om hur mycket skattepengar som ni är redo att lägga på de här satsningarna?
– Det finns saker som vi vill lägga ned. De pengarna vill vi flytta hit i stället, svarar Marko Raiskio.
Vad vill ni lägga ned?
– Det kan vi inte gå in på i nuläget. Det tar vi efter valet. Men det finns pengar som kan flyttas över till det här i stället, så att vi får i gång kommunen på ett helt annat sätt. Vi lägger pengar på helt fel saker, säger Marko Raiskio.
Se Sverigedemokraternas vision
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.