ANNONS

Skolminister Lotta Edholm (L)
Skolminister Lotta Edholm (L). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Svenska förskolor och grundskolor får utökat statsbidrag för stödinsatser och personal

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen föreslår ytterligare 850 miljoner kronor för kommunala och enskilda huvudmän med syfte att stärka den svenska kunskapsskolan. Stödet kan bland annat användas för att sätta in tidiga stödinsatser eller anställa fler lärare. “Många skolor är just nu i en tuff situation med ökade kostnader”, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Regeringen föreslår en förstärkning av statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling med 850 miljoner kronor. Pengar som skolorna kan använda för att bland annat sätta in tidiga stödinsatser, fler särskilda undervisningsgrupper och anställa fler speciallärare.

– Många skolor är just nu i en tuff situation med ökade kostnader. För att alla elever ska få en bra skolgång krävs extra resurser till de skolor som behöver det allra mest. Regeringen ser därför till att fler skolor får möjlighet att bland annat anställa mer personal. Det är viktigt för de elever som behöver stödinsatser men också för att alla elever ska bli utmanade i skolan, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Statsbidrag på 7,5 miljarder

I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen att statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling förstärks med 850 miljoner kronor. Det innebär att bidraget föreslås uppgå till närmare 7,5 miljarder kronor för 2024. Statsbidraget har tidigare kallats Likvärdighetsbidraget. Regeringen föreslår också att det nu ska kallas för Kunskapsbidraget för att tydliggöra att statsbidragets syfte är att upprätta en stark kunskapsskola.

Statsbidraget betalas ut till kommunala och enskilda huvudmän för förskoleklass och grundskola. Huvudmännen har stor frihet att själva bestämma vilka specifika insatser de vill använda Kunskapsbidraget till. I dag används bidraget främst till personalkostnader, till exempel för att anställa fler speciallärare enligt ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet.

Källa: Utbildningsdepartementet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS