MÖNSTERÅS
Åsa Ottosson, Conny L Johansson och Patrik Nilsson, från Mönsteråsmoderaterna, besökte Duab i Mönsterås i torsdags.
– Vi träffade de driftiga bröderna över en kopp kaffe och fick en mycket grundlig och informativ genomgång om företaget, branschen och hela e-handelsfenomenet i Sverige. Detta är två mycket kunniga entreprenörer som inte bara kan sin bransch utan även är väl insatta i samhället som helhet. Vi fick till oss en mängd information och goda synpunkter på allt från politik till systemet för offentliga upphandlingar samt utbildningsväsendet, säger Patrik Nilsson.
Det var för 33 år sedan, 1990, som Duab såg dagens ljus. Tommy Petersson startade företaget – och i dag drivs det av sönerna Johan och David Petersson.
Och numera ingår Duab i e-handelskoncernen BHG Group.
Duab i Mönsterås har omkring 25 anställda, trots att merparten av leveranserna sker från centrallagret i Falkenberg.
Tre personer jobbar på lagret i Mönsterås – och de skickar paket över hela Sverige.
I den 2 500 kvadratmeter stora butiken jobbar tre anställda med att serva kunder – och i serviceverkstaden finns ytterligare tre personer. De andra har hand om e-handel, utveckling och administration.
Under 2022, som var ett rekordår, omsatte företaget omkring 250 miljoner kronor.
– Johan och David berättade att ett stort problem är att hitta kvalificerad personal – vid rekrytering till vissa tjänster kommer inte ens några ansökningar in. Man önskar att det kunde finnas handelsutbildning på gymnasienivå som riktar sig mot dem som vill jobba inom e-handel och liknande. Dagens handelslinje riktar sig mer mot traditionell butikshandel, säger de båda bröderna. De uppger att de skulle kunna erbjuda praktik eller extrajobb till fem ungdomar på en gång – bara i den egna verksamheten. Och det finns ju fler e-handlare i vårt närområde, berättar Patrik Nilsson.
– En annan fråga som tas upp är villkor för upphandling av kommunens inköp av förbrukningsmaterial, grönytemaskiner, arbetskläder, med mera. På Duab tycker man att lokala inköp i större utsträckning borde möjliggöras när det finns leverantörer som kanske håller både bättre priser, service och leveranssäkerhet – då det även gynnar bygden i form av arbetstillfällen och skatteintäkter för kommunen, säger Patrik Nilsson.