OSKARSHAMN
Under 2023 beviljades totalt 319 hushåll i Oskarshamns kommun ekonomiskt bistånd vid något tillfälle – vilket är en minskning jämfört med 2022, då 339 hushåll fick bidraget i fråga.
Noterbart är att 452 hushåll i kommunen fick ekonomiskt bistånd 2020.
I snitt var det 176 hushåll som fick ekonomiskt bistånd varje månad förra året – och i snitt fick 81 barnfamiljer ekonomiskt bistånd varje månad förra året – vilket kan jämföras med ett snitt på 83 hushåll 2022.
Antalet ungdomar som fick ekonomiskt bistånd, mest känt som socialbidrag, minskade från ett snitt på 31 hushåll 2022 till 22 hushåll förra året.
Arbetslösheten i Oskarshamns kommun låg på 5,7 procent i november förra året – och ungdomsarbetslösheten (personer mellan 18 och 24 år) låg på 8,1 procent. Bland sammanlagt 750 arbetslösa personer var 109 ungdomar mellan 18 och 24 år.
“Positivt resultat”
Bruttoutbetalningarna av ekonomiskt bistånd uppgick till cirka 18 miljoner kronor förra året. Kostnaderna för projekt växling uppgick till 812 000 kronor.
Nettokostnaden för ekonomiskt bistånd uppgick till omkring 16,8 miljoner kronor – och nettokostnaden för ekonomiskt bistånd flykting landade på ungefär 520 000 kronor.
– Vi har totalt sett haft färre hushåll, och färre ungdomar, som erhållit ekonomiskt bistånd. Vi landade dessutom på ett positivt resultat – vi hade en budget på 20 miljoner kronor. Det är väldigt positivt, med tanke på hur omvärlden ser ut – men det är också ett tecken på att vi har ett samarbete inom kommunen, framför allt med arbetsmarknadsenheten. Många har en sysselsättning därigenom, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) när han summerar socialbidragsåret 2023 på en pressträff på torsdagen.
Han konstaterar att 48 personer hade någon form av arbetsmarknadsanställning i samverkan med arbetsmarknadsenheten under 2023.
– Vilket är väldigt positivt. Det tyder på att vi har en bra verksamhet. Bra jobbat, säger Rolf Lindström.
En läsare hörde av sig via e-post och frågade om det har blivit svårare att få socialbidrag i Oskarshamns kommun?
– Vi har inte fått till oss något som tyder på att medborgare upplever att det är på det sättet, säger kommunens socialchef Cecilia Wahlström.
Och det är inte så att ni har blivit hårdare när ni gör en bedömning av socialbidragsbehovet?
– Nej, vi har inte ändrat i våra bedömningar, svarar Cecilia Wahlström.
– Nej, men sedan kan kanske en individ uppleva att det är så – men bedömningarna som våra tjänstepersoner gör, ja, de är desamma som tidigare, säger Rolf Lindström.
– Och rättssäkerheten för den enskilde – möjligheten att överklaga och få det omprövat av domstol – finns alltid, betonar Cecilia Wahlström.
Socialförvaltningen landade på ett resultat på plus 3,9 miljoner kronor för 2023.
– Vilket är helt fantastiskt, med tanke på att prognosen låg på minus 30 miljoner kronor i början av 2023. Det var inte så himla mysigt. Men förvaltningen, cheferna och samtliga medarbetare har jobbat stenhårt med budgetarbetet. Jag vill hylla personalen på samtliga nivåer. Den största resultatförbättringen ser vi inom äldreomsorgen, som visar på ett positivt resultat på 8,5 miljoner kronor. Mycket beroende på statsbidrag, men jag vill ändå lyfta att vi har gått tillbaka tre år i tiden, och då har vi kunnat se att vi har haft minskade statsbidrag under den tiden, samtidigt som vår egen förmåga att bidra till att få budgeten inom ram har ökat. Vi har blivit bättre på att jobba med ekonomin, internt inom nämnd och förvaltning, vilket är positivt. I grunden får man en tilldelad ram, som man ska klara sig inom. Sedan vet vi att vi, av tradition, får statsbidrag, säger Rolf Lindström.
“Min käpphäst”
– Men det är min käpphäst. Jag brukar säga till förvaltningen att vi ska utgå ifrån att det inte finns mer pengar än de vi har inom ramen. Då får vi ett bra arbetssätt. Sedan vet vi att det självklart kommer statsbidrag. Det är ju en utsatt verksamhet vi jobbar med. Och vi har många placeringsärenden, där vi inte vet hur utfallet blir när budgetåret börjar, tillägger han.
Det blir inte fler neddragningar, då, inom exempelvis äldreomsorgen?
– Nej, det kan jag inte påstå. Vi ska jobba effektivare och ta hand om vår personal vi har, så att de stannar kvar i yrket. Det är demografin som är vår utmaning, eller vårt problem, i framtiden. Den är tydlig i Sverige och inte minst i Kalmar län. Vi får betydligt fler äldre och vi får betydligt färre som är intresserade av omvårdnadsyrket. Det gäller att få fler att välja det yrket. Vi får också en brukargrupp som säkert kommer att vara kräsnare när det gäller omvårdnad och tider för service. Där tänker jag främst på hemtjänsten. Alla vill kanske inte gå och lägga sig klockan 21. Jag tror mycket på att vi måste anamma den digitala tekniken, vilket vi redan har gjort. Det kan också locka genomdigitaliserade ungdomar till yrket, säger Rolf Lindström.
Kan kommunen behålla sina äldreboenden på landsbygden, alltså utanför staden Oskarshamn?
– Det är nästa pilsner. I boenderapporten, som presenterades i höstas, så såg vi att de flesta vill bo centralt. Och vi har svårt att fylla vissa boenden i våra ytterområden. När vi ska bedöma det framtida behovet, så måste vi ta hänsyn till de behov och de önskemål som våra äldre har när de har fått sina biståndsbedömningar. Så den frågan är svår att svara på i dagsläget. Men vi måste ta hänsyn till alla parametrar när vi ska bedöma det framtida boendebehovet, svarar Rolf Lindström, som vidare berättar om en eventuell förändring på äldreboendet Nyhem i Kristdala.
“Svårt att fylla platserna”
– Där har vi 43 platser, varav sju är tomma. Det är svårt att fylla platserna, på grund av att många brukare som har fått platser på särskilt boende, efter biståndsbedömning, hellre vill bo på ett annat ställe, centralt i Oskarshamn exempelvis, och då väljer man hellre att bo kvar hemma än att flytta till Nyhem. Med anledning av den rådande situationen, så har förvaltningen fått i uppdrag att utreda möjligheten till alternativ verksamhet på Nyhem. Det lutar åt att man ska kunna använda lokaler som administrativa lokaler för vår hemtjänstgrupp i Kristdala. Det uppdraget är lagt och förvaltningen ska återkomma med en rapport till nämnden, som ska ta beslut om hur vi ska gå vidare med detta. Vi jobbar ju dessutom med ett lokaloptimeringsprogram, vilket innebär att vi i första hand ska utnyttja kommunens egna lokaler innan vi går ut på den externa marknaden, säger Rolf Lindström.
Hemtjänsten i Kristdala är för närvarande inhyrd hos en privat aktör.
Enligt den senaste statistiken, från i slutet av januari, stod 39 personer i kö till en äldreomsorgsplats på särskilt boende i Oskarshamns kommun (24 av dem hade väntat i över tre månader, varav sju hade tackat nej och de står, efter en ny bedömning, kvar i kön).
31 vill bo i Oskarshamn
31 av dem vill helst bo i staden Oskarshamn.
Två av dem föredrar att bo i Kristdala.
Tre av dem vill helst bo i Bockara och tre av dem vill helst bo i Figeholm.
Ingen av dem föredrar att bo i Misterhult eller i Påskallavik.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.