OSKARSHAMN
Oskarshamnbon Ulrika Karlsson är en av finalisterna till Volontärbyråns utmärkelse “Årets volontär”. Efter att ha förlorat sin pappa och lillebror i självmord, har Ulrika sedan 2019 varit volontär hos Suicide Zero och stödperson åt SPES. Årets volontär 2021 utses på Internationella frivilligdagen den 5 december.
Ulrika Karlsson har uträttat mycket – alltifrån initierat möten med politiker, anordnat ljusmanifestationer och konserter, hållit föreläsningar till att ha medverkat i tidningsartiklar och radio-program. Allt för att öka kunskapen om självmord och minska tystnaden, tabun och stigman, vilket är en oerhört viktig del i Suicide Zeros och SPES arbete.
Fantastiskt engagemang
Årets volontär 2021 utses 5 december och Suicide Zero håller alla tummar och tår för Ulrika – hennes fantastiska engagemang och insatser betyder mycket och gör skillnad för många.
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december. Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.
– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Helst skulle vi ju vilja ge pris till alla, och Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar, säger Maria Alsander, Volontärbyråns verksamhetsledare i ett pressmeddelande.
En av årets nominerade är Ulrika Karlsson
Stort grattis till nomineringen till Årets volontär – hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt och är så rörd över att blivit nominerad.
Vad har du för erfarenheter av psykisk ohälsa och självmord?
– Jag förlorade min pappa i självmord i slutet av 2018 och bara några månader efter även min lillebror. En tid därefter tog jag kontakt med Suicide Zero och har varit volontär där sedan augusti 2019.
Vad har varit dina nycklar att ta dig igenom detta?
– Jag kan inte backa bandet och få tillbaka mina nära men genom att prata om självmord och lyfta viken av att våga fråga personer i min närhet om deras mående, hjälper mig att bearbeta min egen sorg samtidigt som jag kan hjälpa andra.
Vilka är dina hjärtefrågor?
– Att få allt fler kommuner att anta en lokal handlingsplan för att förebygga självmord. Bortsett från vården, måste vi också bli fler i samhället som utbildar oss inom psykisk ohälsa som exempelvis inom skolväsendet, föreningar, arbetsplatser m.m. Genom Suicide Zeros Våga Fråga-utbildning, får vi verktyg i hur vi som medmänniskor kan agera om någon i sin närhet mår dåligt. I föreläsningen lär man sig bland annat om vikten av att lyssna och utefter det agera och lotsa vidare till professionell hjälp om behovet finns.
Vad har du för tips till andra som vill engagera sig inom Suicide Zero?
– Vi behöver bli fler som gör mer, så alla kan på sitt sätt bidra som volontär genom att ex. dela Suicide Zeros viktiga budskap på sociala medier.
FAKTA / ÅRETS VOLONTÄR
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december. Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.
FAKTA / SUICIDE ZERO
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Hjälp Suicide Zero att rädda liv. Swish: 90 03 989, Plusgiro: 900398-8, Bankgiro: 900-3989.
FAKTA / SPES
SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd, är en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. Alla som är verksamma i SPES har själva mist någon närstående genom självmord.
Foto: Privat