OSKARSHAMNS KOMMUN
Vi har tidigare skrivit om stora brister på ett äldreboende i Oskarshamns kommun.
En anställd berättar nu att hon och några av hennes kollegor har haft ett möte med facket.
– De tog detta på allvar – de tycker att allt vi hade att berätta är fruktansvärt. Facket ringde upp vår chefs chef och ställde frågor. Men hon nekade, i stort sett, till detta. Hon sa att hon inte visste något om det, trots att vi har haft möte med henne och personalavdelningen, HR. De känner till mobbningen och hoten, som har förekommit på vår arbetsplats – och som pågår fortfarande.
– Vi får nu se hur facket går vidare med detta, säger undersköterskan i fråga till ON på måndagen.
Vi ringer till Renée Solstad, som är ordförande för fackförbundet Kommunals sektion i Oskarshamns kommun.
Hur går ni vidare med detta?
– Vi har lyssnat på dem. Sedan har vi vårt huvudskyddsombud, som tittar på vad man kan göra på det arbetsmiljömässiga planet. Naturligtvis blir vi bekymrade över att man har så allvarliga arbetsmiljöproblem, enligt vad vi fick till oss.
“Arbetsgivarens ansvar”
– För det första ska vi prata med chefen – och fråga vad arbetsgivaren har gjort, om man nu känner till detta. Vad har man som arbetsgivare gjort för att kunna förbättra arbetsmiljön? Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar. Och vi är där och ser till så att de fullföljer sitt arbetsmiljöansvar. Så det är det vi ska göra nu. Vi tar detta på allvar – och vi ska hjälpa till så mycket vi kan. Det återstår att se om de behöver göra en utredning, säger Renée Solstad.
Hur vill du beskriva bilden som ni fick av de anställda?
– De berättade om en ansträngd personalsituation – och flera personer har slutat på grund av den ansträngda arbets- och arbetsmiljösituationen. Man behöver se över problemen. Vad är det som gör att personer väljer att avsluta sina anställningar? Blir det bättre om det kommer in nya, eller vad är det som är problemet? Det blir extra jobbigt för dem som är kvar när det byts personal hela tiden. Det blir också extra jobbigt för omsorgstagarna, naturligtvis.
– Även anhöriga, och personer som bor där, kan kanske uttrycka detta också. Jag vet inte om de har gjort det redan.
Har ni fått någon reaktion från chefshåll än?
– Vi tog kontakt omgående – men den chefen var inte tillbaka förrän den här veckan. Det är huvudskyddsombudet som tar den kontakten – sedan är jag, naturligtvis, med om de behöver det, svarar Renée Solstad.
– Vi ska fråga vad arbetsgivaren har gjort och om de kände till detta. Vi måste se till att arbetsgivaren verkligen gör något åt detta, om det är på det här viset.
Då gör ni vad ni kan från ert håll…
– Ja, absolut, säger Renée Solstad, som berättar att några av dem som var på mötet med facket ”mår ganska dåligt”.
Hon konstaterar också det även, generellt sett, rör sig om en ”tuff arbetsmiljö”.
– Vi har en kronisk underbemanning. Det är det vi ser när vi kommer ut. Det är kort om folk, man går ofta kort. Man sätter inte in någon ersättare om någon exempelvis är ledig.
– Våra medlemmar ska inte springa fortare. Då måste arbetsgivaren säga vad som ska tas bort. Då kanske det blir städning eller dusch – men det är arbetsgivaren som bestämmer det.
Bilden som några av de anställda på det aktuella boendet gav känns trovärdig, som ni ser det?
– Ja.
Hur ser socialchefen Cecilia Wahlström på det här?
Vi ställer frågan via e-post på måndagen.
Hon svarar så här:
“Det framgår inte av artikeln vilken verksamhet som berörs, men utifrån det som framförs kan jag känna igen en arbetsplats det möjligen kan handla om. Om så är fallet kan jag konstatera att det råder delade meningar om situationen och vilka åtgärder som har vidtagits. Jag ser med tillförsikt fram emot fortsatt dialog med Kommunal och medarbetarna där vi kan reda ut eventuella missförstånd och hitta lämpliga åtgärder framåt.”
Och hur ser socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på det hela?
Vi ställer frågan.
Så här svarar han via e-post:
“Vi jobbar ständigt med att att erbjuda bra arbetsplatser med goda villkor för våra anställda. Behovet av medarbetare inom äldreomsorgen är långsiktigt stort i och med den demografiska utvecklingen. Vi måste därför skapa attraktiva arbetsplatser med trygghet både för medarbetaren och omsorgstagaren. Om man på ett eller annat sätt är missnöjd med sin situation ska man ta upp detta med sin närmaste chef, om man inte upplever att man får respons får man fortsätta uppåt i chefsledet. Därutöver har alla anställda möjligheten att lämna in en så kallad synpunkt till kommunen, samt att utnyttja visselblåsarfunktionen för en opartisk bedömning av den uppkomna situationen.”
Genrebild: Freepik (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.