KROKSHULT
Stackvallen Lantgård i Krokshult utanför Kristdala är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets Bonde i en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. “Det känns helt fantastiskt att de på något sett har uppmärksammat att vi finns”, säger Mark Geuze.
Tävlingen Årets Bonde vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Målet är mer hållbar, svensk mat på restauranger, i skolkök och i dagligvaruhandeln – och på svenska folkets matbord. På fredagen presenterades finalisterna i årets tävling. Vinnaren presenteras av juryn den 31 augusti på Skördefest Kristianstad.
Hållbar hönshållning
En av tre nominerade till Årets Bonde 2024 är Stackvallen Lantgård i Krokshult utanför Kristdala. Stackvallen Lantgård ägs och drivs av Mark Geuze tillsammans med frun Sofia.
Grattis till nomineringen, hur känns det?
“Det känns helt fantastiskt att de på något sett har uppmärksammat att vi finns. Det är ju stort att bli nominerad till ett av tre finalister till Årets Bonde”, säger Mark Geuze.
Vad är det för verksamhet ni driver på gården?
“Vi tycker inte att kycklingindustrin är hållbar mat så vi gör det på vårt sätt och försöker skapa Sveriges mest hållbara hönshållning. Vi jobbar med långsamväxande höns av kulturraser, så kallade kombinationsraser som man hade före 1950. Vi håller egna avelsgrupper, kläcker kycklingar och föder upp tuppar till slakt vid 16-18 veckor i vårt eget gårdsslakteri. Det blir ingen stress för tupparna med långa transporter”, säger Mark Geuze och fortsätter:
“Hönorna föder vi upp tills de börjar värpa och så hamnar de i värpflock i ett eller två år beroende på hur bra de värper. Sedan blir de också slaktat och vi säljer de som kokhöna som man hade förr. Hönorna av kombinationsras ger oftast en slaktkropp på 1,5-2kg med en otrolig fin smak då de varit ute i minst en oftast 2 säsonger. Vi håller alla våra djur i roterande hagar så de förbättrar markerna men inte förstör på grund av för lång vistelse. De hjälper till med att förbättra biologisk mångfald och växtlighet på gården och ingår i ett kretsloppsystem”.
Hur många höns har ni på gården?
“I nuläget har vi en värpflock på runt 300 hönor, tre avelsgrupper om 25 höns och så har vi runt 1 000 unghöns på tillväxt. Det ändras ju löpande då vi kläcker i princip hela tiden och slaktar i nuläget varannan vecka, sen i lågsäsong kanske det går ner till varje månad eller så”, säger Mark Geuze.
Var kan man köpa era produkter?
“Vi säljer vårt kött nästan bara till restauranger. Äggen säljer vi till utvalda hotell där de serverar färgglada ägg till frukostbuffén. Vi säljer även ägg till lokala prenumeranter som får leverans med jämna mellanrum”, avslutar Mark Geuze.
FAKTA / ÅRETS BONDE
Årets Bonde är en årlig, nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. En jury har utsett tre nominerade och den 31 augusti kommer juryn att presentera vinnaren på Skördefest Kristianstad.
Finalisterna i Årets Bonde 2024 är följande:
Haghultskossorna: Klimatcertifierat gräsbeteskött från pensionerade mjölkkor.
Lindeborgs Eco Retreat: Höns, får, spannmål, grönsaker, frukter, bär och egen gårdsrestaurang.
Stackvallen Lantgård: Småskalig, hållbar hönsproduktion som värnar svenska kulturraser.
Årets Bonde ägs och drivs av förlaget Bergkvist Publishing AB som också ger ut White Guide Green, White Guide Junior, Restaurangvärlden, Magasin Måltid och Svenska Gastronomipriset. Det är dock juryn som enväldigt beslutar om vinnare i tävlingen.
Foto: Stackvallen
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.