ANNONS

Hela denna sida är en annons

Par sitter vid datorn och ser över sin ekonomi

SPARA PENGAR: 5 tips för en bättre privatekonomi

ANNONS

PRIVATEKONOMI

Kämpar du med din privatekonomi? I så fall är du inte ensam. Många svenska hushåll går igenom tuffa tider just nu och känner att pengarna inte riktigt räcker till. Men misströsta inte. Det finns faktiskt en hel del åtgärder du kan ta till för att spara pengar och skapa en mer stabil ekonomisk situation för dig och din familj.

I den här artikeln kommer du att få läsa om fem tips på hur du kan spara pengar i vardagen som hjälper dig maximera de medel du har och minimera de mest grundläggande hushållsutgifterna.

5 tips för att spara pengar

1. Sparkonto med ränta

Många hushåll dras med lån och höga räntor som äter upp mycket av budgeten. Men det finns också sätt att tjäna på höga räntor: sparkonto med ränta. För du vet väl att det du gör när du sätter in pengar på ditt bankkonto är att du lånar ut dem till banken? Självklart ska du ha ränta på dina sparpengar. På banklingo kallas detta för inlåningsränta.

De flesta banker erbjuder ett flertal alternativ vad gäller inlåningsränta. Ofta handlar det om:

  • Sparkonto med rörlig ränta
  • Sparkonto med fast ränta

På ett fasträntekonto kan du ”låsa” dina pengar under en viss tid, och sedan får räntan utbetald när perioden är slut. Ju längre tid du låser dem, desto högre ränta kan du generellt få. Men det finns även banker som erbjuder fria uttag också på konton med relativt hög inlåningsränta.

Att se över räntorna på dina bankkonton är en mycket enkel åtgärd att börja med för dig som vill spara pengar och dessutom se dina pengar växa. Om du har pengar på konton helt utan inlåningsränta bör du byta till sparkonton med ränta.

Den eventuella risken i hur du placerar dina pengar är av största vikt för dig som har osäker ekonomi. Till skillnad från att investera pengar i fonder eller aktier innebär det en mycket låg risk att sätta in pengar på vanliga bankkonton tack vare den statliga bankgarantin som kliver in om något skulle hända med din bank.

2. Omförhandla bolån

För många hushåll är bolån budgetens största utgiftspost. Men det är inte säkert att bolånet är en utgift du inte kan påverka – även här kan du spara pengar. Det är fullt möjligt att omförhandla dina bolån för att få lägre räntor och avgifter, vilket kan göra stor skillnad i din månatliga budget.

Det kan löna sig att byta bank för att få ned räntekostnaderna, men det är också möjligt att omförhandla bolånet hos den bank du har det hos för närvarande. Oavsett om du har för avsikt att stanna hos din bank eller att byta långivare bör du förbereda dig noggrant innan du går in i förhandlingen.

Även om du tänkt behålla din nuvarande långivare bör du skaffa dig full koll på hur räntorna ligger hos konkurrenterna. Inled gärna kontakt med fler banker för att få personliga erbjudanden att jämföra med. Dessa kan du sedan använda som påtryckning för att kunna pressa ned räntan hos din nuvarande bank.

3. Byt elavtal

En annan kostnad som dragit i väg för många svenskar under de senaste åren är elen. Många villaägare har stångat sig blodiga mot de till synes irrationellt rusande priserna på den europeiska elbörsen Nord Pool. De kalla vintrarna som Sverige haft under 20-talet har inte gjort saken bättre direkt.

Men även här finns det mycket du kan göra – om du upplever att du betalar orimliga summor för el varje månad sitter du kanske med ett riktigt dåligt elavtal. Då är det självklart dags att byta. Exakt vilket elavtal som är det bästa för dig och ditt hushåll är omöjligt att råda om på generell basis – men säkert är att det finns många alternativ på marknaden som skulle kunna vara mer fördelaktiga än det du har nu.

4. Skaffa ett kreditkort

Att spara pengar genom att skaffa ett kreditkort kan vid första anblicken verka som ett osannolikt tips. Det är också ett tips som ges med vissa brasklappar. Den som haft svårt att betala sina räkningar i tid bör till och med direkt avrådas från att teckna ett kreditkort. Detta för att undvika att hamna i en skuldfälla med rusande ränta-på-ränta-effekt.

Med det sagt: Har man kunskapen och möjligheten att hantera en extra kredit kan ett kreditkort erbjuda flera möjligheter att spara pengar. Välj med fördel ett kreditkort utan årsavgift samt gratis e-faktura. Detta för att minimera kostnaderna för själva kreditkortet.

Därefter bör du undersöka vilka cashbacks, bonussystem och andra förmåner som är kopplade till kreditkortet du funderar på att teckna. Många företag, som till exempel flygbolag, erbjuder specialinriktade kreditkort där du får poäng för varje krona du handlar för med kortet. Dessa poäng kan i ett senare skede användas till att betala för exempelvis flygbiljetter och hotellnätter, vilket kan möjliggöra semesterresor med familjen som du annars inte haft råd med.

5. Investera i aktier

Historiskt sett har börsmarknaden varit det mest fördelaktiga sättet att spara pengar på. Men det är viktigt att ha med sig att historisk utveckling inte är någon garanti för framtida utveckling. Att investera i aktier innebär alltid en viss risk.

Detta är alltså ett spara pengar-tips som passar dig som har kapital du inte behöver använda till dina återkommande utgifter. Det bästa är att se börsmarknaden som ett sätt att förbättra sin privatekonomi över lite längre tid.

Det finns flera sätt att investera i aktier. Vilket sätt som är rätt för dig beror på hur insatt du är i företagsekonomi och aktiehandel. Som vanlig privatperson med ett annat arbete att sköta rekommenderas i första hand långsiktiga placeringar. Särskilt fondsparande är ett bra sätt att investera i aktier, eftersom man då sätter pengar i en aktivt förvaltad fond som sköts av banken. Då behöver man som kund inte göra något annat än att följa pengarnas utveckling.

Sammanfattning – du kan absolut spara pengar och påverka din privatekonomi

Ovanstående fem tips för att spara pengar är en bra start för dig som vill ta tag i din privatekonomi och ta dig an framtiden med en tryggare känsla för dig och din familj. Privatekonomin är något som påverkar så många delar av livet. Den kan avgöra allt ifrån vad du har råd att göra på din fritid till om du ska kunna bo kvar i ditt nuvarande hem.

Även i en knaper ekonomisk situation är det viktigt att inte känna hopplöshet. I de allra flesta fall går det att göra förändringar som skapar en bättre privatekonomi. Kostnader som kanske känns omöjliga att göra något åt, som bolån och el, är ofta fullt möjliga att omförhandla. Och även om du inte har möjlighet att placera på börsen ska du självklart ha ränta på dina sparpengar.

Kvinna som håller mynt och spargris i händerna

Bonustips: se över dina mindre utgifter för att spara stora pengar

Utöver de stora drag som du läst om ovan finns det även mindre förändringar du kan göra i din vardag som kan ha stor påverkan på ekonomin. Uttrycket om många bäckar små är verkligen relevant när det kommer till hushållsekonomin. Även om det kan kännas bökigt kan det vara värt att göra en noggrann genomgång av vad de mindre utgifterna gått till under en månad eller ett kvartal.

Hur många kronor har gått i väg till take away-kaffe och snacks on the go? Vad kostar lördagsgodiset över ett år? Hur ser matkostnaderna ut – veckohandlar du eller är du och springer på matbutiken en gång om dagen? I så fall kanske det hamnar mer i varukorgen än du egentligen behöver. Sett över längre tid gör sig de pengarna betydligt bättre på ett sparkonto med ränta.

”Uttrycket om många bäckar små är verkligen relevant när det kommer till hushållsekonomin.”

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS