ANNONS

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff i Oskarshamns stadshus
Rolf Lindström (M). Foto: Peter A Rosén

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M): “30 miljoner snyter man inte ur näsan”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Prognosen för det innevarande året pekar mot 30 minusmiljoner för socialnämnden i Oskarshamns kommun.

Samtidigt kräver kommunstyrelsen att nämnden ska ha en budget i balans inför 2024.

Hur ska detta gå till?

Vi ställer frågan till socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).

Vid månadsuppföljningen i februari låg socialförvaltningen på ett minus på drygt 4,8 miljoner kronor i prognosen.

– Om inga åtgärder vidtas får vi ett prognosticerat minusresultat, på helåret, på 30 miljoner kronor, enligt förvaltningens scenario, säger Rolf Lindström till ON på en pressträff på torsdagsförmiddagen.

“Det är ett tufft mål”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

– Men vi kommer att vidta åtgärder. Nu har förvaltningen fått ett besparingskrav, via kommunstyrelsen och socialnämnden. Man jobbar nu intensivt med detta. Orsaken, efter årets två första månader, är allmänna kostnadsfördyringar. Vi har en lönekostnad som har dragit iväg – och vi har energi- och hyreskostnader plus sociala avgifter. Allt detta slår väldigt hårt mot en förvaltning med så många anställda.

– Sedan vet vi inte hur det blir på statsbidragssidan. 30 miljoner snyter man inte ur näsan. Det är ett tufft mål. Det här kommer att synas och märkas – samtidigt som vi måste garantera våra omvårdnadstagare en väldigt bra och trygg omsorg, säger Rolf Lindström.

Kan det bli aktuellt att lägga ned något äldreboende?

– Det är svårt att göra det. Vi har en kö som vi måste ta hänsyn till. Blir kön längre, så kan vi få fler som ligger kvar längre på sjukhuset – och då får vi en kostnad i den änden. Sedan tidigare har förvaltningen fått i uppdrag att till vårt nämndssammanträde i juni presentera förutsättningar för att tillskapa fler platser i särskilt boende. Vi får avvakta tills vi har fått den presentationen, så får vi se hur vi kan lösa det. Sedan är kön ett levande dokument. Nu har den varit förhållandevis lång, även om den har blivit lite kortare på sistone. Vi får se hur kön utvecklar sig framöver. Vi har också 10–11 personer som väljer att bo kvar i sina bostäder – i stället för att ta de erbjudna platserna, på grund av att platserna kanske inte lever upp till deras önskemål om boendeplats, svarar Rolf Lindström.

“Man listar tänkbara åtgärder”

Ni har inte tagit fram några konkreta sparförslag än?

– Nej. Vi fick det här presenterat för oss efter februari månads bokslut, så förvaltningen upprättar en handlingsplan nu. Man listar helt enkelt tänkbara åtgärder – så det svaret får vi återkomma till senare, svarar Rolf Lindström, som konstaterar att de största bekymren finns inom OF, omsorgen kring personer med funktionsvariationer, och IFO, individ- och familjeomsorgen.

– Vi har placeringsärenden – och det är omöjligt att prognosticera dem. Samtidigt har vi en lagstadgad skyldighet att skydda våra klienter. Jämfört med OF och IFO, så är det lättare att prognosticera äldreomsorgen.

“Det är en pedagogisk utmaning”

Det låter som att det blir väldigt svårt att spara 30 miljoner…

– Ja, det här är en tuff besparing – och det är viktigt att vi får en förståelse för detta inom alla våra personalkategorier. Vi måste hjälpas åt, så att vi även får en kraft underifrån hos vår personal. Vilka möjligheter ser man? Vad kan man göra utan att försämra verksamheterna och kvaliteten för brukarna? Det är en pedagogisk utmaning, kan man säga, säger Rolf Lindström.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS