OSKARSHAMN
– Det överraskade mig att Kalmar plötsligt släppte sitt krav på att få ordförandeskapet i Kretslopp Sydost, säger en socialdemokrat, som väljer att vara anonym, till ON på torsdagen.
– Socialdemokraterna i Kalmar rev ju upp himmel och jord innan de fick Maia Dahlberg vald till ordförande.
Vad kan det bero på, tror du, att Socialdemokraterna i Kalmar väljer att släppa ordförandeposten till partikamraterna i Oskarshamn (Anton Sejnehed, Socialdemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun, föreslås bli ny ordförande)?
– Ja, möjligen har man kommit till slutsatsen att man visste att det skulle bli turbulent i Oskarshamn – och därmed försvann allt fokus från Kalmar. Men jag tror inte att vi kommer att ha kvar den här organisationen så länge till. Den kommer kanske att finnas kvar under den här mandatperioden – men sedan är det slut. Det finns för många interna konflikter för att den ska kunna leva vidare, säger socialdemokraten i fråga.
– Det finns två medlemskategorier i Kretslopp Sydost – de som var med från början, och de har tillsammans investerat ganska mycket i detta – vilket gör det svårt att röra på sig, och sedan har vi de nya kommunerna, som har kommit in, och de är rätt många. De har kvar sin gamla investeringsstruktur – så de kan lämna när de vill. Jag tror att vi kommer att få se flera kommuner som väljer att lämna inom kort. Beslutet kan tas när som helst – även om det verkställs senare.
“Väldigt bökigt”
– Det finns ingen mall för politiskt arbete i den här strukturen. Det är väldigt bökigt. Man kommer inte att kunna driva det här vidare i den här formen. Dagarna är räknade för Kretslopp Sydost. Och den senaste tidens turbulens har inte förbättrat situationen, kan man säga. Det måste finnas en naturlig sammanhållning i en verksamhet, om man ska få den att fungera. Nu tycks medlemskommunerna dra åt helt olika håll, säger socialdemokraten.
I kommunalförbundet Kretslopp Sydost finns kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge.
Varför ville man få bort Yvonne Bergvall (S) från ordförandeposten i Kretslopp Sydost?
– Jag tror inte att man har något emot Yvonne som politiker – men Kalmar ville åt positionen för att kunna skaffa sig förmåner.
Yvonne Bergvall har berättat att hon redan för nio veckor sedan fick information om att Maia Dahlberg hade fått ett jobb på Gotland. Och ändå blev Maia Dahlberg vald till ordförande i Kretslopp Sydost den 7 maj. Är inte det märkligt?
– Ja, det säger en del om henne. Att bara sitta som ordförande i 14 dagar, ja, det måste vara rekordkort i svensk politik. Det finns ingen motsvarighet.
Tror du att det var en skenmanöver, en medveten strategi, för att sedan kunna lyfta fram Anton Sejnehed som ordförandekandidat?
– Nej, det tror jag inte. Kalmar hamnade i bryderier när Maia Dahlberg lämnade – man hade ingen möjlighet att driva fram en egen kandidat en gång till. Man kunde inte riva upp himmel och jord en gång till, med tanke på det som har hänt. Men det har fått orimliga proportioner. Man ska lösa problemen innan de uppstår – och då finns det inget medialt intresse. Och det har man missat grundligt. Den löpande driften får vanligtvis inte speciellt mycket uppmärksamhet i medierna.
Avgifterna är intressanta, förstås…
– Ja, men det är småkrafs jämfört med den senaste tidens turbulens och skriverier.
Det är inte bra för partiet när partikamrater bråkar med varandra inför öppen ridå…
– Nej, men det har hänt förr. Det är inte första gången det brakar ihop. Den här typen av problem har alltid funnits. Nu får vi se vad det här kommer att landa i.
Men nu fick Kalmar en chans att lugna partikamraterna i Oskarshamn…
– Ja, men det här handlar inte bara om Oskarshamn. Många kommuner har synpunkter på det här. Det spretar mycket – och risken är att verksamheten blir väldigt begränsad om det över huvud taget blir något kvar av Kretslopp Sydost. Geografin kommer att krympa ihop väsentligt.
Blir det som gamla KSRR (Kalmarsundsregionens Renhållare, Kretslopp Sydosts föregångare), tror du?
– Nja, knappt. Hultsfreds kommun har ett samarbete med Högsby kommun (ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund) – och där löper det på utan några som helst bekymmer, om jag har förstått det rätt. Och det beror på att det finns en naturlig geografi (grannkommuner). De är vana att samarbeta med varandra.
Vad tror du om partiet på det lokala planet, i Oskarshamns kommun? Hur stora är skadorna?
– Nej, jag tror att det här handlar mycket om hur Andreas (kommunstyrelsens ordförande Erlandsson) kommer att hantera detta framöver. Han behöver ta ett nappatag och skapa lite nya strukturer, för att få det här att lägga sig. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga, säger socialdemokraten till ON.
– En annan fråga är hur det kommer att gå med samarbetet med Moderaterna. Hittills har det ju varit personrelaterat – det är Leif Axelsson (SD) som är grunden för att det finns ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Moderaterna vill inte samarbeta med Leif, därför sa de nej till erbjudandet om att gå in i ett borgerligt majoritetsstyre där de skulle få allt i princip. Nu får vi se vad som händer hos Moderaterna. Tycker de att det blir för krångligt och bökigt, så finns det en risk att de tackar för sig. Det är ingen orimlig tanke. Så det politiska läget i Oskarshamns kommun kan förändras och förvärras, om det går åt fel håll.
Grafik: Socialdemokrat
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.