MOTOR & TRAFIK
Nu är vintern här vilket kan påverka trafiken vilket gör det extra viktigt att du är väl förberedd inför bilresan. Genom att planera din resa så att du slipper stressa. Se till att vara utvilad när du startar. Kör försiktigt och följ väderprognoser från SMHI och trafikrapporteringen på radio.
Enligt Krisinformation färdas miljoner människor i landet på väg, till sjöss, med flyg eller på järnväg varje dag. Att transportsystemen fungerar är oerhört viktigt för vår överlevnad. En större olycka, likt den på E22 förra vintern, kan få omfattande konsekvenser för människor, miljön och samhället.
Under vintern är det extra viktigt att ha beredskap för transportstörningar. Snön kan påverka väglaget och trafikolyckor kan uppstå. Information om trafikstörningar kan du hitta på Trafikverkets trafikinformation. Enligt Krisinformation.se så bör du följa väderprognoser och varningar från SMHI när det gäller trafik i vinterväder.
SMHIs varningssystem
SMHIs varningssystem har tre varningsnivåer utifrån de konsekvenser som en vädersituation kan förväntas få samhälle. Gul varning betyder att konsekvenser förväntas, orange varning betyder att allvarliga konsekvenser förväntas och röd varning är den allvarligaste graden och betyder att mycket allvarliga konsekvenser förväntas.
Olika typer av besvärligt väder medför olika påverkan och därför innehåller varningsinformationen i SMHIs varningstjänster på smhi.se och i SMHIs väderapp generella exempel på hur vädret kan påverka omgivningen. SMHI ger också svar på frågan vad du ska göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det kan innebära att du behöver vara extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är eller om du behöver avstå helt från aktiviteter.
Tips inför din resa
Här hittar du tips på fler saker du kan göra för att din resa på landets vägar ska bli så säker som möjligt:
Om du kör i vinterväglag
- Planera din resa och var ute i god tid.
- Följ väderleksrapporter och trafikinformation i radio.
- Det är ofta lokala skillnader i vädret och stora mängder snö eller halka kan komma snabbt. Väglaget kan skifta beroende på geografi.
- Välj vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror.
- Se över bilens vinterutrustning, kolla vinterdäcken och förbered dig för hur du ska göra om du skulle bli stående längs vägen.
- Ditt körsätt har stor betydelse för säkerheten. Håll avstånd till fordonet framför och anpassa hastigheten efter väglag och sikt.
- Undvik att köra om plogbilar som tandemplogar.
- Blir det stopp av någon anledning, stanna så långt ut mot vägrenen som möjligt. Det underlättar för plogbilar och utryckningsfordon.
- Följ alltid myndigheternas rekommendationer vid vädervarningar.
Så kan du hjälpa till vid trafikolyckor
- Kör vidare om det redan är folk på platsen – såvida du inte har specialistkunskaper inom läkarvård. Parkera din bil så säkert som möjligt om du stannar. Stanna inte för att dokumentera olyckan. Det kan upplevas som mycket kränkande för de inblandade offren och försvåra räddningstjänstens arbete.
- Larma 112.
- Varna andra med varningsblinkers så att de inte kör in i olyckan.
- Ta reda på om det finns skadade på platsen. Flytta endast på personer om det finns direkt fara för deras liv. Chockade människor kan vandra iväg in i skogen eller ut på vägen. Chocktillståndet är livshotande så försök att hjälpa dem.
- Försök få en överblick av vad som har hänt. Hur många bilar är inblandade? Hur många är skadade? Rapportera till räddningspersonalen vid tillfälle.
- Lyssna på vad räddningspersonalen säger och håll dig undan om de ber om det.
Bra att ha i bilen vintertid
Till bilen:
- isskrapa, skyffel, snöborste
- spolarvätska
- startkablar och bogserlina
- reflexväst och varningstriangel
- numret till vägassistans i mobilen och uppskrivet på en lapp
Till dig:
- ficklampa
- första hjälpen-väska
- något att äta och dricka
- filtar, plädar
- extra varma kläder
Källor: Trafikverket och Polisen
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.