ANNONS

Anton Sejnehed (S) och Laila Naraghi (S). Foto: Peter A Rosén
Anton Sejnehed (S) och Laila Naraghi (S). Foto: Peter A Rosén

Snart kan det bli billigare att ta körkort om du är gymnasieelev i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Från och med hösten 2022 sjösätter Oskarshamns kommun ett nytt stipendium som ska hjälpa gymnasieelever med finansieringen av körkortsutbildningen.

Majoritetspartierna i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna och Moderaterna – är överens om den här budgetsatsningen.

Laila Naraghi (S) och Anton Sejnehed (S) presenterade nyheten på Oscarsgymnasiet på torsdagen.

Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

Tanken är att kommunen ska göra en upphandling med en trafikskola på lokal nivå – och att stipendiet ska bestå av ett antal teori- och körlektioner.

Möjligheten att söka och få stipendiet ska vara kopplat till betyg och närvaro.

Men undervisningen ska inte bedrivas på skoltid – den kommer att ligga utanför utbildningen (på fordons- och transportprogrammet är den däremot en del av utbildningen).

De exakta detaljerna för det nya stipendiet kommer bildningsnämnden att mejsla fram senare, berättar nämndens ordförande Anton Sejnehed.

Uppkörningen och uppskrivningen kommer dock att ligga på den enskilde eleven även i fortsättningen, i och med att de avgifterna betalas in till Trafikverket.

“Det här är i grund och botten ett vallöfte från oss socialdemokrater”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN

– Det här är i grund och botten ett vallöfte från oss socialdemokrater. Vi har nu utrett detta och vi vill genomföra en särskild, treårig, satsning. Vi tycker att det är viktigt att fler ungdomar ska kunna ta körkort. Vi satsar 2 miljoner kronor nästa år – sedan satsar vi 4,4 miljoner 2023 och 2024. Det är alltså en satsning på totalt 10,8 miljoner kronor under tre år, säger Anton Sejnehed.

Siffrorna är baserade på det faktum att en årskurs består av ungefär 300 elever. Och det är eleverna i årskurs två som är aktuella för detta. De som går i ettan nu får följaktligen den här chansen om ett år.

Satsningen finansieras med pengar från kommunens börsavkastning. En del av det resultatet får man göra särskilda satsningar av.

Först ut i länet

– I tisdags fastställde kommunstyrelsen att det finns 25 miljoner kronor till särskilda satsningar under tre år.

Oskarshamn är därmed först ut i länet med att öppna upp för den här möjligheten på alla gymnasieprogram.

– Vi känner till att det finns en skola till i landet som har det på alla program. Det kan finnas ytterligare någon. Sedan finns det många skolor som har det på något program, säger Anton Sejnehed, som konstaterar att körkortsutbildningen – exempelvis – är oerhört betydelsefull för eleverna som läser undersköterskeutbildningen på vård- och omsorgsprogrammet.

“Vi tycker inte att det ska vara en klassfråga”

LAILA NARAGHI (S)

– Körkortet är viktigt för att de ska kunna jobba från dag ett, betonar han.

“Oerhört viktigt”

– Ja, vi vet att körkort är så oerhört viktigt på dagens arbetsmarknad – både för ungdomar och andra. Men det blir väldigt tydligt för ungdomarna när de kommer ut på arbetsmarknaden. Arbetsgivarorganisationer har återkommande pekat på att detta är en av de absolut viktigaste sakerna, säger Laila Naraghi.

Laila Naraghi (S). Foto: Peter A Rosén

Hon fortsätter:

– Vi har identifierat den här problematiken – har du inte körkort, så är det svårt att få jobb. Har du inte redan ett jobb, så kan det vara svårt att få råd att ta körkort, om inte familjen har de ekonomiska musklerna som krävs. Vi tycker inte att det ska vara en klassfråga.

Anton Sejnehed igen:

– Jag pratade med några elever i går, som tycker att det här är fantastiskt, trots att de går i trean och inte omfattas av det. Vi vet att körkortsfrågan är viktig för ungdomar. Vår tanke med systemet är att du som elev inte ska behöva ligga ute med pengarna, utan att du får ett stipendium i stället. Eleven får alltså inga pengar. Tidigare hade vi ett stipendium på vård- och omsorgsprogrammet, men då var eleven tvungen att ta körkortet först – och sedan fick eleven en peng i efterhand. Det innebar att endast de som hade råd kunde lägga ut pengarna. Det är också en klassfråga. Alla har inte råd att ligga ute med de pengarna.

Har ni undersökt det juridiska kring detta?

– Ja, och vi har ju tittat på en skola som gör detta. Och de klarar det – då borde även Oskarshamns kommun kunna göra det, säger Anton Sejnehed.

– Och vi har redan i dag mängder med stipendier på gymnasiet, tillägger han.

Beslutet om stipendiesatsningen klubbas igenom i fullmäktige i november.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS