OSKARSHAMN
Flera läsare har hört av sig till vår tidning och berättat att arbetsgivare ägnar sig åt mörkläggning och struntar i att informera om bekräftade coronafall som är kopplade till arbetsplatsen ifråga.
Hur ser länets smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin, på det?
”Det är viktigt att vara öppen och informera om bekräftade fall”, säger hon till Oskarshamns-Nytt under en pressträff på tisdagen.
Under pressträffen undrar vår tidning dessutom hur man ska bära sig åt om man inte kan arbeta hemifrån. Undertecknad nämner städerskor och arbetare på Scania som ett par exempel.
”Göra vad man kan”
”Man ska göra vad man kan och arbetsgivaren har ett ansvar att se över verksamheten. Det kan, exempelvis, handla om att man alltid har högertrafik inne på arbetsplatsen och om att man inte äter samtidigt och att man inte har för många i fikarummen samtidigt”, svarar Lisa Labbé Sandelin.
Det är städerskorna som städar upp efter alla andra. Hur ser du på riskerna för dem?
”Det här är framför allt en droppsmitta. Risken att bli smittad när man tar i föremål är inte lika stor jämfört med när någon hostar. Men det är viktigt att man tänker på all personal, på arbetsplatsen, vid smittspårningen. Även städpersonalen”, svarar smittskyddsläkaren.
TEXT
PETER A ROSÉN
FOTO
REGION KALMAR LÄN / FREEPIK

Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.