OSKARSHAMN
Smålandshamnar AB har fått utmärkelsen ”Branschvinnare 2022”.
– Det känns mycket trevligt. Det är stort för Smålandshamnar att få den här utmärkelsen. Det ligger en hel del arbete bakom, säger bolagets vd Niclas Strömqvist.
Han och Smålandshamnars ordförande, Peter Wretlund (S), berättar om detta på en pressträff på tisdagen.
– Det har gått rätt bra för hamnen under ganska lång tid. Vi är ganska stabila på många sätt. Och nu har vi blivit uppmärksammade för detta, säger Peter Wretlund, som konstaterar att bolaget har passerat hundramiljonersstrecket på omsättningsfronten.
Det har inte hänt tidigare.
“Tvåtaktsmotor”
– Omsättning säger inte allt här i världen – men det visar ändå på lite rymd och storlek. Tittar man på stora delar av 2000-talet, så kan bolaget liknas vid en tvåtaktsmotor – det gick två svarta år och sedan ett rött och två svarta och ett rött. Men nu är vi uppe på sjunde året i rad med svarta siffror. Efter vad vi kan se så har det aldrig inträffat tidigare i bolagets historia. Det är häftigt, säger Peter Wretlund.
Det är Branschvinnare i Sverige AB som står bakom ovannämnda utmärkelse.
På diplomet står det att en branschvinnare är ett företag som har slagit den egna branschens snitt i både omsättning och resultat – samtidigt som företaget i fråga kan stoltsera med ett positivt resultat.
Snittet räknas fram en gång per år och baseras på samtliga företag inom den aktuella branschen. I snitt är det endast 15 procent av Sveriges aktiebolag som tilldelas utmärkelsen.
“Fantastiskt jobb”
”Ni har gjort ett fantastiskt jobb! Vi vet att det krävs ett hårt arbete och stort engagemang för att bli en av de bästa i branschen och överträffa sina branschkollegor. Denna otroliga prestation visar detta diplom”, skriver Niclas Skinnar, vd för Branschvinnare i Sverige AB, i ett brev till Smålandshamnar.
Niclas Strömqvist berättar att Smålandshamnar har tagit väldigt stora andelar av vindkraftsmarknaden. Och det kommer att fortsätta att gå bra framöver, konstaterar han.
– Det handlar inte bara om vindkraften – även om det är en enormt stor del – vi har andra segment också, samt sågade trävaror som faktiskt har återkommit på marknaden – och går starkt. Där har vi ökat med 120 procent under första kvartalet i år.
“Oerhört duktiga medarbetare”
– Vi har oerhört duktiga och kompetenta medarbetare, som har klarat av en period med pandemi och allt annat. Mycket av den här vinsten skulle jag vilja tillägna våra medarbetare, säger Niclas Strömqvist.
– Jag vill lyfta fram Niclas och personalen i detta. Sedan vet vi som lever och verkar i den här stan att intresset för hamnen är otroligt stort, på olika sätt. Människor diskuterar vilka båtar som ligger inne och så vidare. Och på Ernemarpiren står det nästan alltid någon eller några och tittar på båtarna. Det divideras om varifrån de kommer och vart de ska. Och ingen har väl missat att vi har byggt en ny ”Golden Gate-bro” i Oskarshamn. Hamnverksamheten är en naturlig del i stadsbilden. Det är extra skoj, säger Peter Wretlund.
Han berättar att han får två eller tre frågor om hamnen varje gång han samtalar med medborgare ute på stan.
Niclas Strömqvist berättar att Smålandshamnar hela tiden tittar på möjligheten att bygga ut.
– Vi har inte jättegott om plats i dag. Nu hyr vi av kommunen på andra sidan E22, för att ha möjlighet att hantera projekten. Vi för en ständig diskussion om framtiden och om vilka ytterligare ytor som vi kan ta till. Vi har färdigställt några nya ytor inom hamnområdet – men vi tittar på fler möjligheter. I framtiden ser jag att vi kommer att ha brist på ytor. Men mycket handlar om logistiken också, där vi får ställa krav på avlastare och mottagare när det gäller att hämta sitt gods, för att få till en högre omsättning på varorna.
– Redan i dag pressar vi sågverken. De kan inte bara komma in och lagerhålla i dag – de får hålla sina produkter på sina platser tills de vet att det kommer ett fartyg. Då kan vi nyttja ytorna på ett annat sätt också. Mycket handlar om logistiken – men ser vi det över en längre framtid, så måste vi givetvis titta på byggnation av ytterligare ytor också, eller att vi kan hitta en annan plats, säger Niclas Strömqvist.
“Fantastiskt framsynt”
– Om vi ska använda hockeymetaforer, så kan man säga att vi spelar i toppen av allsvenskan just nu – men ska man ta sig upp i SHL, så fordras det mer plats. Det är ytterst våra ägare som svarar på de frågorna. Men det var fantastiskt framsynt av kommunen att ta fram det här industriområdet (väster om Oskarshamn). Hade vi inte haft det, så hade vi stått där. Ytor är värdefulla, säger Peter Wretlund.
Oskarshamns kommun äger 81 procent av Smålandshamnar – Västerviks kommun äger 15 procent och Hultsfreds kommun äger fyra procent.
– Vi träffar våra ägare med jämna mellanrum, kvartalsvis, i ägardialoger, berättar Peter Wretlund.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.