SVERIGE
Den 1 februari tar Skatteverket över ansvaret för utbetalning av lönegaranti. Syftet är att stärka kontrollen och motverka fusk. Lönegaranti betalas ut till anställda i företag som gått i konkurs eller är under rekonstruktion.
– Regeringen och riksdagen har bedömt att vi har bra förutsättningar att göra behövliga ökade kontroller för att motverka fel och fusk som tyvärr förekommer, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.
Felaktiga grunder
Länsstyrelserna hanterar utbetalning av lönegaranti för konkurser och rekonstruktioner som beslutas av tingsrätten till och med januari nästa år. Det är främst konkursförvaltare och rekonstruktörer som påverkas av förändringen.
Mellan sex och nio procent av utbetalningarna kan enligt regeringen ske på felaktiga grunder. Det motsvarar 100–150 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar under ett genomsnittligt år. Regeringen refererar till en granskning av lönegarantin som gjorts av Riksrevisionen.
Fakta / Lönegaranti
- Lönegaranti är ett skydd för den vars arbetsgivare gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion.
- Lönegarantin innebär ersättning för den lön eller liknande som arbetsgivaren skulle ha betalat.
- Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om en person har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar personen ska få. Konkursförvaltare och rekonstruktör utses av tingsrätten.
- Ca 17 000 personer får lönegaranti.
- Maxbeloppet för lönegaranti är fyra prisbasbelopp. Under 2024 motsvarar det 229 200 kronor. Det går maximalt att få lönegaranti under åtta månader.