ANNONS

Skatteverket: Så undviker du kvarskatt som nybliven pensionär

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Många som får kvarskatt är nya pensionärer. För att undvika kvarskatt går det att be om att mer skatt ska dras varje månad. Den 10 november är sista dagen att ansöka om jämkning som ska gälla från 2025.

Pensionärer får ofta sin pension från flera olika utbetalare. En del pensionärer fortsätter också att arbeta vilket kan göra det mer komplicerat att räkna ut skatten.

– Tjänstepensionsbolagen drar vanligen samma procent i skatt för alla. Det kan innebära att det totalt sett dras för lite skatt vilket i sin tur ger kvarskatt. Den som är orolig för att få kvarskatt kan be Pensionsmyndigheten att dra extra skatt på pensionsutbetalningen. Det går att göra enkelt genom att logga in på pensionsmyndigheten.se, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande från Skatteverket.

Begär jämkning

Ett alternativ är att begära jämkning hos Skatteverket. Både de som väntar mycket kvarskatt och de som väntar större skatteåterbäring kan begära jämkning. Då dras rätt skatt från början istället.

– Tänk på att kolla upp vad som gäller för just dig så du slipper att få kvarskatt att betala in i efterhand. Det gör du enkelt på Skatteverkets webbplats där det finns en e-tjänst för att beräkna din skatt, säger Åsa Ekström, skattehandläggare på Skatteverket.

Höga ränteavdrag

För de som exempelvis har höga ränteavdrag är jämkning ett sätt att betala mindre i skatt under hela året istället för att få tillbaka skatt efter deklaration.

– Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari 2025 behöver du göra ansökan senast den 10 november, säger Åsa Ekström, skattehandläggare på Skatteverket.

Foto: Skatteverket

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS