SVERIGE
Skatteverket fortsätter kontrollera matbudsbranschen. Nu har restaurangerna som tillagat maten granskats. En fördjupad kontroll av 66 restauranger resulterade i över 23 miljoner i påförda skatter och avgifter. Utöver det gjordes 30 brottsanmälningar.
Skatteverket inledde 2021 riktade kontroller av det ökande fenomenet med matbud som levererar restaurangmat till bostäder. Den inledande kontrollen riktade in sig på plattformsföretagen där maten beställs och uppgifter om matbuden som levererar beställningarna. Dessa kontroller visade att fusket är utbrett, framför allt i form av oredovisade intäkter och löner.
Kontroll av restaurangerna
Nu har Skatteverket följt upp med en ny kontroll, den här gången av restaurangerna som tillagar maten.
– Vi ville se om det förekommer fusk och fel även i den delen av kedjan. Mycket pekade mot det utifrån vad vi såg i första kontrollen. Matbudsleveranserna består i princip av tre aktörer; plattformsföretagen, restaurangerna och matbuden. De sistnämnda kan ibland vara anställda av plattformsföretagen, men är oftast inte det, säger Roger Leander, kontrollsamordnare på Skatteverket.
Brister i bokföringen
Kontrollen av restaurangerna startade 2023. Urvalet gjordes riskbaserat, det vill säga, de med störst risk för fel prioriterades. Det ledde till att 66 restauranger valdes ut för kontroll, då deras redovisade intäkter inte låg i nivå med vad de borde göra.
– I bolagen som reviderades hittade vi mycket stora brister i bokföringen, säger Roger Leander. I vissa fall saknades bokföring helt för vissa perioder. Det förekom också omfattande oredovisade intäkter och löner, och även i vissa fall oredovisade lönebidrag, privata kostnader och oriktiga fakturor.
Oredovisade intäkter
Sammantaget handlar det om 41,2 miljoner kronor i oredovisade intäkter och drygt 14 miljoner i oredovisade löner. De oredovisade intäkterna har avsett både försäljning via plattformsföretag och ordinarie försäljning som betalas direkt till restaurangen. Skatteverket har påfört skatter och avgifter att betala på 23 miljoner kronor. Utöver det har 30 restauranger brottsanmälts och sex har anmälts för misstänkta välfärdsbrott.
– Kontrollen visar att det förekommer fel och fusk hos alla typer av aktörer inom matleveransbranschen, säger Roger Leander. Det är olyckligt, då det dels hotar att slå ut företag som sköter sig, dels att vi ser att matbuden inte sällan utnyttjas och arbetar till mycket låga löner. Därför räknar vi med att fortsätta kontrollera den här branschen.