ANNONS

Sjukdomarna som är de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Muskuloskeletala sjukdomar som ryggsjukdomar och reumatism är bland de vanligaste anledningarna till långvarig sjukfrånvaro. Tillsammans med psykiska diagnoser utgör de cirka två tredjedelar av alla långvariga sjukfall i Sverige. Risken för långvarig sjukfrånvaro med muskuloskeletal diagnos ökar med åldern. Det visar en ny statistikrapport från Afa Försäkring.

– Rapporten visar bland annat vilka diagnoser som är vanligast vid långvarig sjukfrånvaro med muskuloskeletal diagnos, och vilka yrkes- och åldersgrupper som har högst risk att drabbas, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Högre risk ju äldre man blir

Statistiken visar utvecklingen för privatanställda arbetare och utvecklingen inom avtalsområdet Kommuner och regioner. Muskuloskeletala och psykiska diagnoser står tillsammans för ungefär två av tre långa sjukfall i Sverige.

– Muskuloskeletala diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro för manliga privatanställda arbetare. För kvinnliga privatanställda arbetare och för kvinnor och män inom Kommuner och regioner är det den näst vanligaste orsaken. Det kan vara värt att nämna att sjukfrånvaron inte behöver vara arbetsrelaterad, säger Andreas Ek.

– Vi ser att risken för långvarig sjukfrånvaro med muskuloskeletal diagnos ökar med åldern. Högst risk har åldersgruppen 56–64 år. Det är även tydligt att kvinnor har högre risk än män, säger Andreas Ek.

– Exempel på yrkesgrupper med förhållandevis hög risk för långvarig sjukfrånvaro med muskuloskeletal diagnos är undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m.fl. och livsmedelsarbete, säger Andreas Ek. 

Vårdare håller äldre kvinna i handen
Undersköterskor och vårdbiträden är yrkesgrupper med förhållandevis hög risk för långvarig sjukfrånvaro med muskuloskeletal diagnos. Foto: Freepik

Vanligaste diagnoserna

Andra yrkesgrupper med hög risk som nämns i rapporten är städare och fönsterputsare, restaurang- och storköksarbete och yrkesgrupper inom industri och bygg.

– Ledsjukdomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader utgör tillsammans över 95 procent av de långa sjukfallen med muskuloskeletal diagnos, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Till ledsjukdomar räknas till exempel artros och artrit och till ryggsjukdomar räknas ryggvärk och disksjukdomar. Den tredje vanligaste orsaken är sjukdomar i mjukvävnader, där bland annat fibromyalgi ingår, säger hon.

Typfall med långvariga sjukdomar

Den typiska personen som blir långvarigt sjukfrånvarande för muskuloskeletal diagnos inom Kommuner och regioner är en kvinnlig undersköterska i 60-årsåldern som är sjukskriven för en ledsjukdom.

För privatanställda arbetare är den typiska personen som blir långvarigt sjukfrånvarande för muskuloskeletal diagnos en manlig snickare i 60-årsåldern som är sjukskriven för en ledsjukdom.

Byggare står på byggarbetsplats
Enligt statistiken så risken inom privat sektor störst för att en manlig snickare i 60-årsåldern blir sjukskriven för en ledsjukdom. Foto: Freepik

Förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro

Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas, som är ett register över de försäkringsärenden som vi hanterar. Statistiken analyseras och bidrar till förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning.

– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år. Där redogör vi för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger Anderas Ek.

FAKTA/ Definition av långvarig sjukfrånvaro

Med ett långt sjukfall menar vi en sjukskrivning som har pågått i mer än 90 dagar eller lett till sjuk- eller aktivitetsersättning, hos Afa Försäkring kallad månadsersättning. Afa Försäkrings skadedatabas är en dynamisk databas. Det betyder att sjukfall kan rapporteras in i efterhand, vilket ger en eftersläpning i inflödet av försäkringsärenden. Normalt beräknar vi att det tar cirka två år innan majoriteten av de sjukfall som har inträffat under ett insjuknandeår har rapporterats in till Afa Försäkring.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS