ANNONS

Reception på sjukhus
Foto: Freepik

Sjukdom klassas som samhällsfarlig – kan orsaka blödarfeber och har hög dödlighet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har vid ett extra regeringssammanträde beslutat att klassa sjukdomen Marburg som samhällsfarlig. Beslutet grundas på en hemställan från Folkhälsomyndigheten som inkom den 3 oktober. Omklassificeringen sker för att öka beredskapen inför eventuella importfall av sjukdomen.

Folkhälsomyndigheten kom under torsdagen in med en begäran till regeringen om att omklassificera sjukdomen Marburg från allmänfarlig till samhällsfarlig. På fredagen fattade regeringen beslut.

Utbrott i Rwanda

Folkhälsomyndighetens begäran kommer efter ett utbrott av Marburg i Rwanda, som lett till att myndigheten gjort en ny bedömning av risken för att fall av sjukdomen kan komma till Sverige. Risken är inte längre försumbar. Inga fall har dock än så länge misstänkts eller rapporterats i Sverige och risken för spridning i Sverige är mycket låg.

– Den här sjukdomen är mycket allvarlig och även om vi inte ser att det finns risk för smittspridning i Sverige i nuläget så har regeringen idag fattat beslut om att klassificera den som samhällsfarlig. Det ger oss bättre redskap att vidta extraordinära smittskyddsåtgärder vid behov, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Socialminister Jakob Forssmed (KD). Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Behandling och vaccin saknas

Marburg är ett virus i samma familj som Ebola. Det smittar via kroppsvätskor och kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet. Det finns varken någon specifik behandling eller vaccin mot sjukdomen och eventuella fall av sjukdomen i landet skulle ställa stora krav på vården.

Folkhälsomyndigheten har också vidtagit åtgärder såsom ökad kommunikation med regionernas smittskyddsläkare och högisoleringsvården samt samverkar med andra berörda myndigheter. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tät kontakt i frågan och berörda myndigheter följer utvecklingen noga.

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
6
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS