ANNONS

mathiaskarlsson002

Sjuka och döda träd i Oskarshamn: “Direkt fara för allmänheten”, säger Mathias Karlsson (KLP)

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Är det farligt eller ofarligt att vandra i stadsparken i Oskarshamn?

Det är frågan.

Den diskuterades under fullmäktigemötet på måndagskvällen.

Det började med att Mathias Karlsson i Kustlandspartiet skrev en motion med rubriken ”Bekämpa almsjukan i stadsparken”.

Han föreslog att tekniska nämnden ska få i uppdrag att omedelbart upphandla resurser för avverkning av konstaterat insjuknade almar.

”Avverkningen bör ske så att det grövre virket kan tas tillvara och inte enbart blir energi. Att genomföra en översiktlig inventering av pågående angrepp i bebyggelsenära miljö på kommunal mark samt att se över hur även privata markägare i våra tätorter kan informeras om almsjuka och vad som behöver göras”, skrev Mathias Karlsson.

I beslutsförslaget står det att tekniska nämnden ”föreslår att motionen avslås då budgeten är mycket begränsad i tider av besparingar”.

”Att då lägga pengar och resurser på en ny och oprövad teknik är inte möjligt”, står det.

Och förslaget var att motionen skulle avslås med hänvisning till tekniska nämndens yttrande.

“Vi bör vidta åtgärder”

Mathias Karlsson, Kustlandspartiet

– Vi bör vidta åtgärder. Vi hade till och med kunnat arbeta förebyggande, men nu är våra träd så sjuka att den tiden är förbi för de flesta av dem. Vid scenen i stadsparken ser vi att almar har dött. Torra grenar faller ner. De utgör en direkt fara för allmänheten och för dem som arbetar i stadsparken. Risken för att döda grenar ska trilla ner på någon är inte så stor, men det är en arbetsmiljöfråga. Man ska inte behöva vara orolig för att kommunen inte tar hand om sina träd.

“Jättestort ansvar”

– Vi befinner oss i en situation där vi i Sverige troligtvis kommer att vara de enda som har almar kvar – eftersom de dör på de flesta ställena i hela Europa. Gotland är dock en plats där man förmodligen lyckas stoppa almdöden. Vi från Oskarshamns sida har ett jättestort ansvar – med tanke på att vi är en port till Gotland, sa Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson, Kustlandspartiet. Foto: Peter A Rosén

“Någonting behöver man göra”

Magnus Larsson (C)

– Jag får väl erkänna att sjuka almar inte är mitt specialistområde – jag kan väldigt lite om det. Och framför allt kan jag väldigt lite om vad man bör göra. Men någonting behöver man göra – så mycket förstår jag – för att kanske till och med kunna stoppa spridningen av almsjukan, men framför allt för att se till att de sjuka och döda träden inte utgör någon fara för människor som rör sig i området. Men jag måste säga att svaret på den här motionen är erbarmligt dåligt. Det består av två meningar. Ska vi behandla motioner så? Oavsett vad man tycker i sakfrågan, så förtjänar en motion en bättre behandling än det. Det här har man diskat undan lite enkelt. Det är beklagligt, kan jag tycka, att vi hanterar ett viktigt instrument i demokratin på ett sådant sätt, sa Magnus Larsson (C).

Han konstaterade också att det är kommunen som har ansvaret – i och med att kommunen äger träden i fråga.

– Och det är en offentlig yta där människor rör sig. Alltså är det vårt ansvar att se till att inget händer. Men det gör man inte. Man viftar undan det lite lätt med vänsterhanden i stället och säger att vi inte har några pengar. Det är inte okej att hantera en motion på det sättet. Därför yrkar jag på återremiss, så att motionen kan hanteras på ett adekvat sätt, tillade Magnus Larsson.

Magnus Larsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén

Kommunalrådet Lucas Lodge (M) klev upp i talarstolen:

– Ja, det stämmer att tekniska nämnden avslog motionen i slutet av förra året, med anledning av att budgeten var ansträngd. De nämnde också att det var en obeprövad och relativt dyr metod att jobba med. Budgeten är fortfarande ansträngd – och det är fortfarande en relativt obeprövad metod. Tekniska nämnden jobbar ständigt med omvärldsanalyser. De förkovrar sig i nya metoder och de jobbar med att effektivisera sina verksamheter.

“Man ska inte vara orolig för att få ett träd, eller en gren, i huvudet när man går i stadsparken”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun

– En inventering av träden i stadsparken har gjorts. Ni kan, när ni går förbi, se att många är snitslade. Man ska inte vara orolig för att få ett träd, eller en gren, i huvudet när man går i stadsparken. Men svaret är kanske lite kort – det kan jag instämma i. Adekvata åtgärder har dock vidtagits för att det inte ska ramla ner grenar i huvudet på folk som är i våra allmänna miljöer.

Lucas Lodge (M) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Lucas Lodge (M). Foto: Peter A Rosén

Vad vill majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, göra för att undvika en situation med nerramlande grenar i framtiden?

Det undrade Magnus Larsson.

– Vi vet att det händer så småningom, sa han.

“Man såg att det helt plötsligt blev farligt”

Mathias Karlsson

– När det kom snö, så trillade det ner grenar – och då blev tekniska kontorets personal tvungna att gå dit och vidta åtgärder. Man såg att det då helt plötsligt blev farligt. Och man insåg att man inte kan ta ner dem i en handvändning – utan man får markera dem och skärma av i stället. Det är bra att man har vidtagit åtgärder. Det var man tvungen att göra. Det var nämligen livsfarligt att gå under de aktuella träden, sa Mathias Karlsson.

Ingemar Lennartsson (KD):

– Jag kan lite om träden – och svaret är faktiskt undermåligt. Därför yrkar jag också på en återremiss, så att man får ett bättre svar på den här motionen. Däremot tror jag inte att det är en framkomlig väg att börja vaccinera träd. Men man ska åtgärda sjuka almar i Oskarshamns kommun – kommunen är markägare.

Ingemar Lennartsson (KD)
Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Leif Axelsson (SD):

– Vi ska naturligtvis inte ha träd och grenar som är farliga för allmänheten. Då känner jag mig trygg med det du säger, Lucas, om att tekniska kontoret håller ögonen på träden och att det inte är riskfyllt att gå i stadsparken. Sedan kan jag hålla med om att svaret på motionen är bristfälligt. Jag yrkar på avslag till själva motionen – men jag ställer mig bakom ett yrkande på en återremiss.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.. Foto: Peter A Rosén

Det slutade med att ärendet återremitterades.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS