ANNONS

Man och kvinna som vandrar på led genom skog
Foto: Patrik Svedberg

Sju lokala miljö- och naturvårdsorganisationer i Oskarshamn: “Låt skogen stå”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Innan jul lämnade sju lokala miljö- och naturvårdsorganisationer in en skrivelse till Oskarshamns kommun. Skrivelsen pekar på att kommunens skogar är viktiga för befolkningstillväxt och turism, men även för folkhälsa, biologisk mångfald och klimatanpassning. Skrivelsen besvarades dock med tystnad och istället valde kommunens politiker den här veckan att klubba nya avverkningsplaner.

Förvaltningen av kommunens skogar har varit ett återkommande tema. Flera avverkningar har kritiserats, vilket skapat irritation hos både politiker och tjänstemän. För att bryta polariseringen beslutade en handfull föreningar i början av 2023 att istället fördjupa samtalet med kommunen. Syftet var att hitta konstruktiva lösningar.

Känner sig överkörda

Under våren genomfördes flera möten med politiker, i början av hösten uppmanades vi att arbeta fram en vision om kommunens skogar, och i höstas träffade ett av kommunens större partier flera föreningar för att inhämta synpunkter.

“I ett år har vi granskat kommunala underlag, fört egna diskussioner och ordnat en särskild skogsdag för intresserade föreningar. Resultatet blev en gemensam skrivelse från sju lokala föreningar, som överlämnades till kommunen innan jul”, berättar Jan Brenander som är ordförande för Oskarshamnsbygdens Fågelklubb i ett pressmeddelande och fortsätter:

“När kommunen nu i veckan fattade beslut om nya avverkningar, utan att ens svara på våra förslag och synpunkter, känner sig många överkörda. Vi fortsätter gärna en dialog med kommunen, men den måste resultera i förändringar och innehålla mer än tomt prat.”

Jan Brenander, Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

640 rödlistade arter

I skrivelsen framhålls att det behövs ett helhetsperspektiv på kommunens skogar och att dessa spelar stor roll för Oskarshamns förmåga att locka nya invånare och utveckla turismen. Tio inflyttade familjer ger större kommunala intäkter än det årliga avkastningskravet på kommunens skogbruk. Vidare visar skrivelsen att de lokala skatteintäkterna från turismen har ökat med uppskattningsvis 15 miljoner kronor sedan 2016. Det är tio gånger mer än vad de årliga kalavverkningarna ger.

Men skogens nyttor stannar inte där. Föreningarna pekar också på att kommunens skogar kan användas för att knyta samman landsbygd med tätorter, främja folkhälsan och öka invånarnas välbefinnande. Sedan tillkommer existentiella utmaningar som ansvaret för framtidens klimat och den biologiska mångfalden.

“Här i östra Småland finns 640 rödlistade arter som är knutna till skogen. Om inte kommunen tar ansvar för detta naturarv, vem ska då göra det?” undrar Kuno Nilsson som är ordförande i Döderhults Naturskyddsförening.

Rådande skogsbruk beklagligt

Till sommaren samlar O-Ringen drygt 15 000 orienterare här i Oskarshamn. Ett stort och välkänt evenemang som kommunens destinations- och näringslivsbolag har arbetat hårt för att locka hit.

“Här finns många potentiella inflyttare till Oskarshamn. Därför är det beklagligt att kommunens rådande skogsbruk fortsätter med fler kalhyggen på bekostnad av attraktiva rekreationsskogar”, avslutar Christer Ek, aktiv i Skogsgruppen i Oskarshamn.

Ungdomar som tävlar i orientering
Ungdomar som tävlar i orientering under O-ringenveckan. Foto: Cornelia Höglind

FAKTA / SKRIVELSEN

Skrivelsen lämnades in den 21 december 2023 och är undertecknad av Döderhults Naturskyddsförening, Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, Skogsgruppen i Oskarshamn, Biologiska Sällskapet, Klimatgruppen i Oskarshamn, Föreningen Våneviks gammelskog och Föreningen Skydda Skogen i östra Småland.

Foto: Patrik Svedberg (överst)

+1
13
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS