ANNONS

JuliaEngström

Signaturen “Förtvivlad” får hjälp av Fråga Juristen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn svarar på en läsarfråga som rör ekonomi och vad man kan göra om en anhörig inte kan sköta sin ekonomi.

”En person som hastigt blivit sjuk och har ej längre förmåga att kunna godkänna sina e-fakturor, banken säger att de inte har rätt att skriva ut fakturorna. Berörda som skickat e-fakturor säger att man måste gå in och ändra på mina sidor, men det klarar ej den sjuka av heller. Hur gör man för att hjälpa då man inte vill att räkningarna ska förfalla och ställa till med problem? Kan få fullmakt på deras bankkonton men ej komma åt att godkänna deras e-fakturor.” – Förtvivlad

Tack för din fråga. Jag beklagar det snabba insjuknandet och din förtvivlan. En sådan situation som du beskriver är tyvärr inte ovanlig. Ibland hinner det oförutsägbara inträffa utan att man som anhörig eller närstående är förberedd på det.

År 2017 infördes lagen om framtidsfullmakter, vilket gjorde det möjligt att förebygga ovanstående problem med hjälp av en framtidsfullmakt. En framtidsfullmakt får reglera en persons ekonomiska och personliga angelägenheter.

Ibland hinner det oförutsägbara inträffa utan att man som anhörig eller närstående är förberedd på det.

Julia Engström, Ludvig & Co

I din beskrivna situation verkar det som om personen redan har blivit sjuk och då kan det vara svårt att upprätta en framtidsfullmakt – personen måste vara tillräckligt frisk för att förstå innebörden av fullmakten och den ska också undertecknas av två vittnen för att vara giltig.

Det är fullmaktshavaren som avgör när framtidsfullmakten träder i kraft – det vill säga är det upp till fullmaktshavaren att bestämma när fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser.

Om personen är i ett skick som utesluter ett undertecknande av framtidsfullmakt kan man ta kontakt med överförmyndaren som ordnar en god man. Det finns även möjlighet till anhörigbehörighet – vilket innebär att man som anhörig har möjlighet att agera ställföreträdare för den som insjuknat tills en god man tar över det ansvaret.

Även om personen som du beskriver är sjuk så kanske hen ändå är i tillstånd att underteckna en framtidsfullmakt och då får ni gärna kontakta mig, så hjälper jag er upprätta en sådan. Du är även välkommen att kontakta mig för ytterligare rådgivning kring din specifika situation.


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS