DEBATTARTIKEL
Oskarshamns sjukhus står inför en omvandling som riskerar att undergräva hela grundstenen i vården för invånarna i vår kommun.
Det blir ett så kallat närsjukhus UTAN akutmottagning.
Detta bekräftas och förtydligas av läkartidningen som skriver ”Oskarshamn blir ett närsjukhus utan akut”.
Men det bekräftas även indirekt av sjukhusdirektören, Johan Rosenqvist, som väljer undvikande svar när Oskarshamns-Nytt ställer frågor om akuten och om medicinakutens vara eller icke vara.
Låt er inte luras kära invånare: Akutsjukvården ska bort om SVC-majoriteten och dess stödpartier får välja.
“Systematisk avlövning”
Trots regionmajoritetens (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) försök att sälja in förändringen som en “utveckling” mot närsjukvård, är det i själva verket en systematisk avlövning av den akuta vårdkapaciteten i Oskarshamn. Och när vi i Sverigedemokraterna har kämpat för att belysa detta gång på gång, ser vi tyvärr hur både regionmajoriteten och den lokala kommunledningen (S och M) konsekvent vägrar att stå upp för vårt sjukhus och för de invånare som är beroende av att snabbt kunna få vård på plats.
Vad innebär omvandlingen – och för vem?
Regionmajoriteten försöker måla upp bilden av att Oskarshamns sjukhus ska utvecklas och stärkas. Men det som egentligen sker är en omvandling av sjukhuset till ett “närsjukhus”, där medicinakuten (i dess nuvarande form) och snabbspåret helt försvinner. De kritiska akuta insatserna som sjukhuset tidigare stått för ersätts nu med att akutkliniken omvandlas till ett närsjukhus och att vårdcentraler får utökade öppettider, men utan förmåga att hantera de mest akuta tillstånden. Detta är en tydlig nedrustning som med stor sannolikhet kommer leda till att:
- Patienter med allvarliga symptom, som andningsbesvär, kraftig allergi, svåra bröstsmärtor och allvarliga infektioner, nu istället måste transporteras till större sjukhus i Kalmar eller Västervik.
- Ambulansverksamheten i regionen kommer belastas enormt när fler patienter måste transporteras över längre avstånd, vilket riskerar försena livsviktig vård.
- Allvarliga akuta sjukdomar, såsom sepsis, buksmärtor och neurologiska problem, kommer behöva vänta på transport istället för att få snabb behandling på plats.
Akuta tillstånd transporteras helt enkelt inte till ett närsjukhus/vårdcentral, utan till en akutmottagning!
De enda akuta patientgrupperna som faktiskt är något bekräftade att kunna landa in på Oskarshamns sjukhus är ”räddahjärnan-patienter” och hjärtövervakningspatienter. Samtidigt måste vi alla fråga oss om det är allmänmedicinare som ska ha hand om dessa patienter? Närsjukhuset ska ju ha allmänmedicin som bas.
“Likt dominobrickor”
Regionen har satt en ”ambitionsnivå” om att ha Oskarshamns ”utvecklade” närsjukhus öppet dygnet runt.
Men vilka allmänläkare/distriktsläkare vill vara vakna om nätterna eller ha jour?
Många av dem specialiserade sig till just distriktsläkare för att slippa arbete kvälls- och nattetid.
Det finns fortfarande för många frågor och alldeles för få svar. Och varje gång man tar bort något från sjukhuset så minskar förutsättningarna för något annat. Det är likt dominobrickor som faller på varandra.
Att hävda att detta är en utveckling är inte bara vilseledande – det är ett rent svek mot Oskarshamns invånare med omnejd och mot de löften om god vård som regionen ansvarar för. Hur kan regionmajoriteten blunda för detta? Hur kan kommunmajoriteten blunda för det? Är det en acceptabel framtid för en stad som är beroende av att snabbt kunna vårda sina invånare?
Regionmajoritetens förskönande retorik döljer en bitter verklighet
När vi frågar regionmajoriteten hur dessa förändringar ska fungera i praktiken, får vi inga klara svar. Hälso- och sjukvårdsdirektören talar om att sjukhuset “inte är hotat,” men undviker att adressera det faktum att medicinakuten och snabbspåret försvinner, samt att de akuta sjukvårdsinsatserna reduceras drastiskt. Politiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet försöker lugna med att “sjukhuset ska finnas kvar,” men ignorerar samtidigt hur stora grundläggande delar av akutsjukvården tas bort. När man tar bort snabbspåret och medicinakuten (akutmottagningen) är det självklart att sjukhusets roll för kommunen tappar värde som en trygg och tillgänglig vårdresurs.
En enorm förlust för Oskarshamn med omnejd – och för regionen
SVC-majoritetens beslut är inte bara en förlust för Oskarshamn, utan också för regionen i stort. Som en av länets mest industriellt tätaste städer är Oskarshamn avgörande för Kalmar läns ekonomi och utveckling. Industritätheten gör att Oskarshamn bidrar oproportionerligt mycket till länets omsättning och tillväxt – Oskarshamn är med rätta länets motor. Att då degradera Oskarshamns sjukhus till ett närsjukhus utan akutmottagning är att sätta hela regionens utveckling på spel. Med en fortsatt nedmontering av sjukhusets akuta kapacitet riskerar man att även företag och arbetsgivare börjar se sig om efter alternativ.
“Ett svek”
Kommunledningen i Oskarshamn, med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen, har haft flera chanser att stå upp för Oskarshamns sjukhus. Men gång på gång har de röstat nej till initiativ som skulle markera Oskarshamns betydelse för länet. Att man har möjlighet att försvara sjukhuset, men väljer att låta bli, är inget annat än ett svek mot både invånare och arbetsgivare. Vi har från SD:s sida föreslagit att kommunen gemensamt borde ställa sig bakom en skrivelse till regionstyrelsen för att understryka sjukhusets vikt för både trygghet och tillväxt. Men när vi lagt fram detta har kommunledningen valt att blunda. Detta är inget annat än en medveten strategi för att inte stöta sig med den socialdemokratiskt ledda regionen.
Vad händer när sjukhuset inte längre kan ge akutvård?
Det är svårt att överdriva hur stor skillnad detta kommer göra för vår tillgång till adekvat akutsjukvård. Utan en medicinakut och utan snabbspår kommer, med mycket stor sannolikhet, patienter med till exempel svåra bröstsmärtor, andningsbesvär, frakturer, allergiska reaktioner och yrsel behöva transporteras långa sträckor. Dessutom blir det svårare för vårdcentraler (som inte är lokaliserade i sjukhusets lokaler) att sätta diagnoser, eftersom de saknar sjukhusens laboratorie- och röntgenresurser.
Detta kommer leda till att fler patienter skickas vidare “för säkerhets skull”, vilket ökar belastningen på våra ambulanser och sjuktransporter drastiskt.
Vi behöver vårdcentraler som klarar av att möta basala vårdbehov – men de kan aldrig ersätta det sjukhuset erbjuder. Att tro att en vårdcentral som är öppen till klockan 17.00 kan fylla det akuta vårdbehovet är att underskatta våra invånares behov och det ansvar regionen har för att trygga deras vård. Det är de mest sårbara, äldre och de akut sjuka som får betala priset för denna nedrustning.
Ett kallt svek mot tryggheten – och mot vår framtid
SVC-majoriteten framhärdar i sin förskönande retorik, men vi ser verkligheten. Försvinner akutsjukvården är det inte ett närsjukhus vi får – det är ett svek mot tryggheten och ett förlorat stöd för vår framtid. Att inte ha tillgång till adekvat akutvård är inte ett steg framåt eller en ”utveckling”, det är en avveckling av en grundläggande trygghet.
“Har rätt till ett sjukhus”
Oskarshamn har rätt till ett sjukhus som kan möta invånarnas behov på riktigt. Det är dags att regionmajoriteten slutar försköna verkligheten och börjar ta ansvar. Att Oskarshamns kommunledning inte försvarar sjukhuset visar bara hur långt ifrån invånarnas bästa deras prioriteringar ligger.
Politik handlar om val och prioriteringar. I Sverigedemokraternas budget finns medicinakuten kvar och då utvecklas den på riktigt! Genom detta avlastas länets andra två sjukhus samtidigt som ambulansresurser frigörs för att kunna finnas tillgängliga när det verkligen behövs.
Vi sverigedemokrater kommer fortsätta att kämpa för att Oskarshamns sjukhus ska kunna ge den vård invånarna behöver – och vi uppmanar alla oskarshamnare att göra sin röst hörd.
Ted Nyberg (SD)
Sverigedemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun
Leif Axelsson (SD)
Oppositionsråd i Oskarshamns kommun
Martin Kirchberg (SD)
Oppositionsråd i Region Kalmar län
Bo Karlsson (SD)
Ledamot i regionstyrelsen i Region Kalmar län
Arkivfoto: Peter A Rosén
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se