ANNONS

Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén
Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén

Så tänker oppositionsrådet efter ja-sidans seger i den lokala folkomröstningen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Jag tycker att det känns fantastiskt att det blev ett ja i folkomröstningen, säger oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) till Oskarshamns-Nytt på måndagen.

– Sedan hade jag naturligtvis önskat ett högre valdeltagande. Men det är ändå tydligt att det finns ett stort engagemang i den norra delen av kommunen. Det var också där vi såg det högsta valdeltagandet. Där röstade dessutom en stor majoritet ja. Något som vi även såg i Kristdalaområdet och i andra områden där frågan om en levande landsbygd är viktig.

“Det känns jättebra. Och det var spännande att följa rösträkningen på telefonen”

MATHIAS KARLSSON (L), OPPOSITIONSRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Det känns jättebra. Och det var spännande att följa rösträkningen på telefonen.

Socialdemokraterna, som styr i Oskarshamns kommun tillsammans med samarbetspartiet Moderaterna, har redan sagt att de kommer att rätta sig efter resultatet i folkomröstningen och därmed återöppna Hultgården/Charlottagården i Misterhult så fort som möjligt.

“Vi från Socialdemokraterna kommer som vi har lovat följa resultatet”

ANTON SEJNEHED (S) OCH ANDREAS ERLANDSSON (S) I ETT MEJL TILL ON

”Vi har stor respekt för det arbete som engagerade människor har lagt ner under den här tiden. Nu har vi ett tydligt valresultat, även om vi hade önskat ett högre valdeltagande. Folkomröstningen är rådgivande och vi från Socialdemokraterna kommer som vi har lovat följa resultatet. Valresultatet innebär att vi nu kommer ta fram ett förslag på uppdrag till socialnämnden att första kvartalet 2022 öppna äldreboende i Misterhult. För att finansiera öppnandet kommer vi också föreslå en skattehöjning. Vi kommer föreslå kommunfullmäktige att ta beslut i frågan den 15 november”, skrev Anton Sejnehed, Socialdemokraternas ordförande i kommunen, och Andreas Erlandsson, socialdemokrat och kommunalråd i Oskarshamns kommun, i ett e-postmeddelande till vår tidning sent på söndagskvällen.

“Jag tycker att det är viktigt att man tar tillfället i akt och ser över möjliga förbättringar”

MATHIAS KARLSSON (L)

– Jag tycker att det är viktigt att man tar tillfället i akt och ser över möjliga förbättringar. Hur kan vi optimera verksamheten på Hultgården/Charlottagården? Det är en viktig fråga. Jag tycker bland annat att man bör bygga ihop de båda boendena, så att personal kan förflytta sig mellan dem på ett smidigt sätt. Det finns mycket som man kan göra för att få mer anpassade och moderna boenden, så att det blir både attraktivare och kostnadseffektivare, säger Mathias Karlsson.

När tror du att kommunen kan öppna boendena igen?

– I slutet av nästa år känns rimligt, som jag ser det, svarar oppositionsrådet.

Mathias Karlsson (L), oppositionsråd i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Men Liberalerna och Kristdemokraterna vill inte se en skattehöjning?

– Nej, det vill vi inte. Vi har en annan tanke kring det hela i vår budgetplan.

– När det gäller effektiviteten i landets kommuner, så ligger Oskarshamns kommun på 197:e plats. Det är helt otroligt. Vår kommun har försämrats och blivit ineffektivare på senare år. Det finns jättemycket att göra.

Ni anser således att det går att finansiera återöppningen i Misterhult på ett annat sätt?

– Ja, visst. För närvarande lägger kommunen bara på verksamheter utan att följa upp effekterna. Kostnaderna ökar, men resultatet förbättras inte. Vi ser att kommunen inte klarar ekonomin inom äldreomsorgen – och vi ser inte bättre resultat inom skolan. Antalet gymnasiebehöriga elever har sjunkit tre år i följd.

– Vi har dessutom under tre år i rad haft de högsta sjuktalen bland kommunerna i länet. Ledningen och styrningen av kommunen fungerar inte, säger Mathias Karlsson.

– För att klara verksamheterna på sikt, utan att öka kostnaderna, så måste man genomföra effektiviseringar på mellan 10 och 15 procent. Det har SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Svenskt Näringsliv pekat på. Då får man gå tillbaka till 1990-talet, då vi hade skattestopp som innebar att kommunerna inte fick höja skattesatsen mer. De var i stället tvungna att hitta effektiviseringsmetoder. Det kravet försvann sedan, på 2000-talet. Och sedan dess har kostnaderna stigit, men effektiviteten har inte förbättrats. Vi får inte mer för pengarna.

Majoritetspartierna har ändå sagt att de tänker höja skatten nu, som en följd av resultatet i folkomröstningen. Kan ni lova att ni sänker skatten om ni vinner valet 2022?

– Ja, det måste vi jobba för. Vi behöver sänka skatten i ett par omgångar. Och vi ska absolut inte höja den. Vi ska kapa våra kostnader. Skattesatsen är alldeles för hög i dag.

“Man gör helt enkelt en mönsteråsare”

MATHIAS KARLSSON

Hur stor skattesänkning vill ni se på sikt?

– Man kan bestämma sig för att man behåller den nivån som vi har i dag – man gör helt enkelt en mönsteråsare och säger att ”nu höjer vi inte skatten mer under överskådlig tid”. Vi måste, precis som normalkommunerna, arbeta fram en driftbudget som ligger på 98 procent, så att vi har pengar kvar att investera för. Det har vi inte i dag. Vi lever över våra tillgångar.

– Detta måste rättas till i första hand. Då kan man inte säga att vi ska sänka skatten.

Var vill ni spara? I stadshuset? Inom kommunstyrelsens verksamheter?

– Ja, i vår senaste budget sparar vi tio miljoner kronor på kommunstyrelsen. Det är inte rimligt att vi har en kostnad som är så hög på kommunstyrelsens verksamheter när vi har barn som lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Finns det fler möjliga besparingsområden, som ni ser det?

– Ja, till att börja med måste vi ha ett styrsystem, så att vi kan följa upp vår verksamhet. Vi måste ha en tydligare styrning som är kopplad till vår vision och våra mål, så att vi ser vart vi är på väg. Vi måste ha en masterplan för våra investeringar.

– Och vi måste ha en tydlig plan för hur vi ska hantera avvikelser i verksamheten. Vi måste ha bättre koll på våra sjuktal, vår effektivitet och sättet vi jobbar på. Vi ska inte köpa dyra lokaler som Hotell Ett och Solbacka, exempelvis. Ska vi bygga något, så bör privata aktörer vara med och räkna på det.

Hultgården och Charlottagården är väl ganska billiga i drift?

– Ja. Och vi ser nu att vi har en kö på 25 personer. Förra gången, då det var så akut med att ta över Hotell Ett (det som nu är äldreboende på Hantverksgatan i Oskarshamn) hade vi en kö på cirka 30 personer. Då hade vi inte ens tid att titta på andra möjligheter.

“Det är fantastiskt”

MATHIAS KARLSSON (L)

– Nu står vi inför samma verklighet igen – vi behöver ett nytt boende, säger Mathias Karlsson.

Nu fick ni Hultgården/Charlottagården i och med att ja-sidan vann i folkomröstningen…

– Ja, jag menar det. Det gör att vi kan få ett boende för 20–22 personer ganska snabbt, för en ganska billig peng. Det är fantastiskt.

Vilken typ av boende bör det vara, som ni ser det?

– Det ska vi titta på. Tanken är inte bara att nu ska vi öppna Hultgården och Charlottagården igen. Utan tanken måste sträcka sig längre fram än så. Vad vill vi? Hur ska Misterhult utvecklas? Hur kan vi använda det gamla kommunhuset? Det är viktiga frågor som vi måste fundera på, säger Mathias Karlsson.

Hultgården. Arkivfoto: Peter A Rosén

Läsarfråga

Vilken ort med särskilt boende skulle du helst vilja bo på när du blir gammal?
960 röster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS