OSKARSHAMNS KOMMUN
På tisdagen publicerade ON en insändare från en orolig förälder (läs den här).
Hur ser Oskarshamns kommun på det som föräldern i fråga skriver om i insändaren?
Vilka åtgärder vidtas, generellt sett, i den här typen av ärenden?
Vi ställer frågan till Monica Bergh, som är HR-chef i kommunen.
”Vi kan ju aldrig svara i det specifika ärendet utan det får bli ett generellt svar. När det gäller brott på fritiden får ju arbetsgivaren inte information om detta. Det är ju bara om personen måste ha körkort i tjänsten och blir av med körkortet eller om man döms till fängelse och måste vara tjänstledig. Väldigt få brott utom tjänsten hanteras arbetsrättsligt”, skriver hon i ett svar via e-post.
Dessförinnan hade ON ställt frågor i ärendet till bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).
Han svarade så här via mejl:
“Jag har informerats i ärendet och utifrån det säkerställt att vi förhåller oss till rutiner som finns samt gällande lagstiftning. Eftersom det är ett personalärende så kan jag inte uttala mig om situationen.
Anställnings- och personalfrågor hanteras i Oskarshamn inte av respektive nämnd, utan är delegerade till kommundirektören som i sin tur kan delegera vidare ansvaret till olika befattningar. Politiskt är det personalutskottet som tar vissa övergripande beslut. Verksamhetsnämnderna har dock inga befogenheter i personal- och anställningsfrågor. Vill du ha mer information om kommunens rutiner för personalfrågor i situationer liknande den aktuella så är det kommunens HR-avdelning som är lämpligast att uttala sig.”
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.