ANNONS

Rött litet hus med halsduk i vintermiljö
Foto: Freepik

Så rustar du huset och trädgården inför vintern

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

BOENDE

Kylan är på väg och det är hög tid att rusta huset och förbereda det inför den första snön.

Här har vi listat tolv tips för hur du bäst rustar villan för det kommande vintern.

1. Töm uteplatsen

Om du inte redan gjort det så är det hög tid att ställa in utemöbler och grill. Tvätta av möbler med vatten och såpa. Skura grillgallret och olja in det med ett tunt lager matolja. Förvara gasolflaskan stående, helst i ett ventilerat förråd avskilt från bostaden.

2. Undvik alger och mossa

Alger och svartmögel har blivit vanligare på senare år. Tvätta av trästaket, grind och brevlådan med såpa eller handdiskmedel, ljummet vatten och skurborste så håller de sig snygga längre. Mossa och alger växer ofta på trappor och murar. Mossa som sitter kvar över vintern binder vatten och ökar risken för frostsprängning när det fryser på. Skura med en styv borste. För riktigt envis mossa finns även moss- och algtvättmedel.

3. Rensa dagbrunnarna

Var särskilt noga med att rensa brunnar vid nersänkta garagenedfart och vid källartrappan. Ett enkelt sätt att undvika översvämning.

4. Ta in vattenslangen

Om den får sitta kvar så kan vattenutkastet och rören i väggen frysa. Det vill du inte vara med om. Töm högtryckstvätten på vatten om den förvaras i kallförråd. Rören kan frysa sönder.

5. Fräscha upp redskapen

Spola av och torka alla dina trädgårdsredskap. Rengör gräsklipparen från gräsklipp. Töm bensin ur tanken – ligger den kvar kan klipparen bli svårstartad i vår. Sekatören kan bli som ny med en slipsten. Ta in robotgräsklippare och laddstation för vinterförvaring.

6. Rensa hängrännorna

De ska vara fria från löv när höstregnet vräker ner eller när snötäcket börjar smälta. Rensa och sätt i en bladsil. Se också till att de är hela och har rätt lutning – spola med en slang och se vart vattnet tar vägen.

7. Kolla takpannorna

Att ha ett trasigt tak är som att glömma paraplyet – hela vintern. Ta fram stegen, klättra upp och spana efter skadade pannor. Vill du passa på att göra en rejäl kontroll av läkt, papp och pannor – ring en takläggare.

8. Laga betongtrappan

Om du så bara har småsprickor i trappan är risken stor att de blir värre över vintern. Laga med till exempel Husfix eller snabbcement.

9. Träd och buskar

Se över trädgårdens träd och buskar och ta bort döda grenar samt se till att grenar inte riskerar att rasa ner på hustaket. Stötta grenar på fruktträd som kan riskera att knäckas om det blir mycket snö.

10. Byt till energisnåla ljuskällor

Det finns gott om olika energisnåla ljuskällor för utomhusbruk som passar bra för den långa mörka säsongen. Med en ljussensor så lyser det dessutom bara när det behövs. Smart sätt att spara el.

11. Snöröjning

Ta fram snösläde och placera en skyffel vid entrén så du är redo när snön kommer. Kontrollera snöslungan och fyll på olja och bränsle vid behov samt se till att den startar.

12. Lek i snön

Leta fram pulkor, snowracers och stjärtlappar i förråden så du slipper leta när första snön faller.

Mamma och barn med kälke
Foto: Freepik
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS