ANNONS

Familj sitter i bakluckan på bilen
Foto: Freepik

Så packar du bilen inför långresan på sportlovet

ANNONS

SVERIGE

Nu börjar sportlovet och för många innebär det långa resor med bilen. Efter stoppet på E22 förra året och nu masskrockar på E4 och E18 under gårdagen så är det klart att oavsett destination så kan vinterväglaget ställa till med problem för bilister. Det är då viktigt att förbereda sig inför resan så man är förberedd om något oförutsett händer.

För många innebär sportlovet en tur med bilen. Kanske väntar en resa till fjällen, en skridskoutflykt i närområdet eller en resa till nära och kära som bor en långt bort. Oavsett destination är det viktigt att vara förberedd, inte minst med tanke på årstiden.

Kontroll av bilen

Funderar du på om däcken är slitna eller att bromsen inte tar lika bra som den borde? Bilprovningen uppmanar till att kontrollera detta innan avfärd. Det är extra viktigt i rådande väder med vintermörker, halka och snö. Tänk också på att gå ett extra varv runt bilen och kontrollera att bilens belysning, varningsblinkers och reflexer fungerar och är rena från snö. Se också till att du har rätt utrustning i bilen under resan. Se listan i slutet av artikeln.

För dig som är mån om miljön och att minska din klimatpåverkan kan du använda motorvärmare vid kyla. Den minskar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen efter kallstarter. Dock ska den användas först när temperaturen är under +10˚C och endast 1-3 timmar beroende på yttertemperatur.

Det är fullt begripligt att du i samband med sportlovsresan kanske behöver ta med dig mycket packning – till och med en takbox. Men tänk på att tömma all last när du inte behöver den. Vikt från onödig last och luftmotstånd från räcken och takboxar ökar bränsleförbrukningen.

Så kör du säkert i vinterväglag:

För att minska risken för olyckor när det är besvärligt väder är det viktigt att köra lugnt och fokuserat. Tänk på att:

  • Hastighet: Anpassa hastigheten till rådande väglag.
  • Hala sträckor: Var extra försiktig vid broar och skuggiga vägpartier som kan vara förrädiskt hala även när andra vägsträckor verkar säkra.
  • Håll avståndet: På isiga vägar behöver du hålla ett avstånd till framförvarande fordon som är minst åtta gånger längre än på torra vägar.
  • Ta hänsyn till vädret: Följa vädervarningar från SMHI och stanna hemma om det är rådet. Tänk på att även om varningarna upphör så tror många att faran är över och då ökar risken för olyckor.

Viktigt att ha med i bilen vid oväntade stopp:

För att vara förberedd vid oväntade stopp eller olyckor där du blir stående i bilkö eller i väntan på bärgning är det bra att ha med:

  • Filtar och varma kläder: För att hålla värmen om du blir stående länge.
  • Snöskyffel och isskrapa: För att kunna gräva fram bilen eller hålla rutorna isfria.
  • Ficklampa och extra batterier: Viktigt vid mörker eller dålig sikt.
  • Powerbank: För att hålla mobiltelefonen laddad.
  • Startkablar eller startbooster: Kan hjälpa om batteriet laddas ur.
  • Bogserlina: Om du behöver hjälp att ta dig till en säkrare plats.
  • Vatten och snacks: För att hålla energin uppe vid långa väntetider.
  • PET-flaskor med sand: Så att du enkelt har sand till hands när du eller någon annan kört fast.
  • Varningstriangel och reflexväst: För att kunna göra dig synlig för andra trafikanter.
  • Första hjälpen-kit: För att kunna hantera mindre skador.

Källa: Bilprovningen & Länsförsäkringar

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS