ANNONS

Kvinna tittar på streamingtjänst
Bilden är en genrebild. Foto: Freepik

Så mycket lägger svenska hushåll på streamingtjänster varje månad

ANNONS

SVERIGE

Enligt en nyligen genomförd undersökning som låneförmedlaren Sambla genomfört så lägger en fjärdedel av svenska hushåll över 500 kronor i månaden på strömningstjänster och betalappar. Alla har dock inte koll på exakt vad man betalar för.

Streamingtjänsterna blir allt mer populära i Sverige. Nu streamar vi mer än någonsin. Under 2024 tillkom nära en miljon nya abonnemang på tjänster som Netflix, Max, Viaplay, Disney Plus med flera. Snittet för abonnemang per hushåll ligger numera på 2,7 och som land så betalar vi för sammanlagt 8 miljoner konton. Det innebär en ökning med 10 procent och är nytt rekord. Framförallt är det nya tjänster som Prime Video och SkyShowtime som driver ökningen.

– 2025 väntas antal abonnemang per streaminghushåll fortsätta öka. Det vi sett på senare tid gör att vi kan förutse fortsatt tuff konkurrens på streamingområdet. Det gäller både abonnemangsintäkter och tittande, säger Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision i en analys.

Medveten om utgifterna

Priserna på de populära streamingtjänsterna blir allt högre och i slutändan så betalar vi allt mer för att titta på våra favoritserier, läsa böcker och lyssna på musik. I en undersökning frågade därför låneförmedlaren Sambla hur mycket svenska hushåll lägger i snitt på streamingtjänster för TV, musik och ljudböcker samt om man verkligen har koll på allt man betalar för.

– Att vara medveten om sina utgifter är första steget till att hitta var man kan spara, säger Marcus Sätherström på Sambla i en kommentar till undersökningen.

Så mycket betalar hushållen för streaming

Av de tillfrågade i undersökningen så visar det sig att 23 procent – närmare 1 av 4 – lägger över 500 kronor i månaden på streamingtjänster. Sambla frågade samtidigt hur bra koll man har på sina löpande abonnemang. Ungefär lika många, alltså en dryg fjärdedel, svarade att man inte alls, eller bara delvis har koll på vad man faktiskt betalar för varje månad.

– Många känner nog igen sig i att man har många av dessa konton på autogiro och att man kanske drar sig för att säga upp vissa av dem. Men att vara medveten om sina utgifter är första steget till att hitta var man kan spara, säger Marcus Sätherström hos Sambla och fortsätter:

– Man ska såklart behålla de konton som man nyttjar och uppskattar! Men samtidigt är det pengar som över tid skulle kunna göra stor skillnad i till exempel ett månadssparande, vilket kan ge en liten tankeställare.

Wahlgrens värld
Wahlgrens värld ligger i skrivande stund etta på topp 10 på streamingtjänsten Max. Foto: Magnus Ragnvid, Warner Bros. Discovery

Så mycket kostar tjänsterna

På frågan om hur mycket pengar lägger hushållen lägger på streamingtjänster varje månad så svarade respondenterna följande:

  • Har inga abonnemang: 23,0 %
  • Vet inte 4,9 %
  • 1-299 kr: 28,1 %
  • 300-499 kr: 21,3 %
  • 500-699 kr: 10,0 %
  • 700-899 kr: 4,2 %
  • 900-1099 kr: 3,3 %
  • Över 1100 kr: 5,2 %

Så sparar du smart på din streaming

Sambla har tagit fram tre råd för hushållen som vill spara in på sin streaming:

1. Använd familjekonto

Vissa tjänster, till exempel Spotify, tillåter ett familjekonto som innebär att flera i hushållet kan dela konto till ett samlat och billigare pris. På så sätt betalar ni inte mer än nödvändigt för en tjänst som flera använder. Är ni till exempel 4 i familjen som använder Spotify sparar ni till exempel nästan 300 kronor varje månad på att ha ett gemensamt familjekonto!

2. Varva dina konton i stället för att ha alla samtidigt

Är du en sådan som binge-tittar en serie för att sedan hoppa på nästa? En smart grej kan vara att bara ett aktivt abonnemang hos tjänsten du nyttjar just nu. Finns nästa serie du vill se på en annan tjänst? Då kan du teckna den nya samtidigt som du säger upp den föregående.

3. Testa att säga upp ett konto för att se om du saknar det

Hur många timmar lyssnar du egentligen på ljudbok nu för tiden? Och när var du senast inne på just den där streaming-appen som mest verkar ligga och skräpa? Många drar sig för att säga upp sina konton, men om du testar att göra detta kommer du att märka vilka du saknar. Någon prenumeration kanske du vill ha tillbaka direkt, medan någon kan förbli vilande och spara dig ett par hundralappar!

FAKTA / OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen har utförts av låneförmedlaren Sambla. Svaren baseras på 432 svar i en enkät som Sambla genomförde mellan november 2024 och januari 2025. Samtliga svarande är över 18 år.

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS